Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Μεγαλύτερη απειλή και από την Aλ Κάιντα το ISIS για τις ΗΠΑ - Γιατί πρέπει να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο;

CNN: Μεγαλύτερη απειλή και από την Aλ Κάιντα το ISIS για τις ΗΠΑ - Γιατί πρέπει να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο;
Τουλάχιστον 100 Αμερικανοί πολίτες αγωνίζονται στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή
Βαθιά ανησυχία έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ, η εγκληματική - τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, (ISIS), το οποίο έχει αντικαταστήσει την Αλ Κάιντα.
Αναλυτές του CNN σημειώνουν ότι η Αλ Κάιντα δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ από την επίθεση της 9/11, ή και οπουδήποτε στη Δύση, από τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου το 2005.
Παράλληλα τονίζουν το γεγονός ότι τουλάχιστον 100 Αμερικανοί πολίτες αγωνίζονται στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Ιδρύματος New America, οκτώ άνθρωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα που σχετίζονται με την προσπάθεια ένταξης στο ISIS ή το Nusra Front.
Παράλληλα, περίπου 240 πολίτες των ΗΠΑ κατηγορηθεί ή χρεωθεί κάποιο είδος τρομοκρατικού εγκλήματος στο πλευρό των τζιχαντιστών.
Εντωμεταξύ ανώτατοι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας χαρακτηρίζουν το ISIS ως «ό,τι χειρότερο έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης» από τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο» προειδοποιεί με νόημα ο Chuck Hage, γραμματέας του υπουργείου Άμυνας.
«Είναι ένας καρκίνος που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Μέση Ανατολή και μπορεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,» ανέφερε ο γερουσιαστής της Αριζόνας, J. McCain είπε στο CNN.
Τη συγκεκριμένη φράση επανέλαβε στη συνέντευξη τύπου του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, για να περιγράψει την τρομοκρατική ομάδα.

Μερικές μόνο από τις σημαντικότερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα:

1. Το ISIS έχει καταλάβει σημαντικά εδάφη
Σε οκτώ μόλις μήνες το ISIS έχει υπό τον έλεγχο του σημαντικά εδάφη στο δυτικό και βόρειο Ιράκ, ενώ επέκτεινε την παρουσία του και στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Το ISIS κατέχει σήμερα μια έκταση μεγαλύτερη από το γειτονικό κράτος της Ιορδανίας.
Ενώ η Αλ Κάιντα δεν κατείχε ποτέ πραγματικά εδάφη πέρα από στρατόπεδα εκπαίδευσης και σπηλιές σε απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν, το ISIS ελέγχει ολόκληρες πόλεις, όπως τη Μοσούλη, το Τικρίτ και το Ταλ Αφάρ στο Ιράκ αλλά κα το Raqqa στη Συρία.
Παράλληλα ελέγχει εδάφη με μεγάλες πηγές πετρελαίου και τους κύριους δρόμους μεταφορών.
Το ISIS είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τόσο τη Συρία όσο και ιρακινά έδαφη σε ενώ η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούσαν μόνο τις ορεινές διαδρομές μεταξύ του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.
Αυτό δίνει στους τζιχαντιστές τη δυνατότητα της ευελιξίας αλλά και ασφαλή καταφύγια.

2.Το ISIS έχει άνδρες, χρήματα, πυρομαχικά
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες τζιχαντιστών, το ISIS έχει σημαντική ποσότητα όπλων και άφθνους «φανατισμένους» αγωνιστές.
Ενδεικτικό είναι ότι σε μια επίθεση σε μια σημαντική στρατιωτική βάση της Συρίας νωρίτερα αυτό το μήνα, υπήρχαν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας και δεκάδες καλά οπλισμένοι μαχητές. Η μεγάλη μάχη τελείωσε με την κατάληψη της βάσης και την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδων στρατιωτών.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ισχυρίζεται ISIS απέκτησε 6.300 νέους μαχητές – 80% από αυτούς προέρχονται από τη Συρία - μόνο μέσα στον Ιούλιο. Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο αριθμός των ενεργών αγωνιστών ξεπερνούν τους 15.000.

3. ISIS δολοφόνος των ανταρτών της Συρίας
Ίσως η πιο άμεση και πιο δύσκολη πρόκληση στην αναστροφή του ρεύματος του ISIS είναι ότι εμποδίζει τη κατάρρευση απ’ ό, τι απομένει από την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μάλιστα μετά την κατάληψη του βόρειου Χαλεπίου, το ISIS είναι σε θέση να επεκτείνει τον έλεγχό της σε τμήματα των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, κόβοντας δρόμους ανεφοδιασμού  για άλλες ομάδες. 

4. Συνεργασίες με άλλες ομάδες
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του ISIS είναι ότι έχει καταφέρει να κάνει τοπικές συμφωνίες με σουνιτικές φυλές τόσο τη Συρία και το Ιράκ - είτε εναντίον ενός κοινού εχθρού ή επειδή οι ηγέτες των φυλών βλέπουν την αντιπολίτευση ως ανώφελη.
Εντωμεταξύ η αμείλικτη σκληρότητα των μαχητών του, όπως τα κομμένα κεφάλια και ενδέχεται να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου μεταξύ των επίδοξων αντίπαλων του.

5. Οι αδέξιοι χειρισμοί του Ιράκ
Κατά κάποιο τρόπο, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι έκανε τις καλύτερες στρατολογίες για το ISIS, αφού προσπάθησε κατ 'επανάληψη να αποξενώσει τη σουνιτική μειονότητα με αδέξιες τακτικές, με αποκορύφωμα το μπαράζ βομβαρδισμών όταν το ISIS κατέλαβε τη Φαλούτζα τον Ιανουάριο.
Τώρα Χαϊντάρ αλ-Abadi - ο πρωθυπουργός σε αναμονή - έχει την ευκαιρία να κερδίσει πίσω την υποστήριξη των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών και να προσελκύσει τις σουνιτικές φυλές πίσω στην πολιτική διαδικασία.

6. Αναγκαία μια δυνατή διεθνής συμμαχία
Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και η φρικτή βαρβαρότητα του ISIS έχει κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη.
«Ξαφνικά, ένας κοινός εχθρός έχει φέρει την ανάγκη για την δημιουργία ενός συνασπισμού εναντίον του ISIS - ακριβώς το είδος της πολυμέρειας που ευνοεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ» γράφει ο George Packer στο The New Yorker.
Αλλά μήπως αυτός ο συνασπισμός θα είναι μια δαπανηρή και μακροχρόνια αποστολή; Θα είναι οι ΗΠΑ έτοιμες να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ για την υποστήριξη τόσο των Κούρδων όσο και του ιρακινού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των Ειδικών Δυνάμεων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Obama βλέπει τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ ως ένα σημαντικό επίτευγμα;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης