Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Μόνο με επέμβαση στη Συρία θα εξουδετερωθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους - Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Μόνο με επέμβαση στη Συρία θα εξουδετερωθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους - Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ
Ανοιχτό το σενάριο στρατιωτικής δράσης αφήνει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ
Ως τη μεγαλύτερη απειλή που έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τους τζιχανιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Άμυνας, Chuck Hagel και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Martin Dempsey επισημάνθηκε ότι οι τζιχαντιστές συνιστούν «απειλή που ξεπερνά ότι είχαμε γνωρίσει έως σήμερα».
«Ξεπερνούν την ιδέα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Παντρεύουν την ιδεολογία με μια πολύ καλή στρατηγική και τακτική στρατιωτική ανδρεία και διαθέτουν μια εξαιρετική χρηματοδότηση. Είναι κάτι πέρα από όσα έχουμε δει έως σήμερα» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Όπως είπε ο Hagel, μπορεί οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ να ανέκοψαν την πορεία των τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά αναμένεται ότι αυτοί θα καταφέρουν να ανασυγκροτηθούν.
Σε αυτό το σημείο ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του στρατηγού Dempsey ότι η απειλή του Ισλαμικού Κράτους δεν θα εξουδετερωθεί πλήρως, εάν δεν υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας, καθώς όπως τόνισε «για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να αντιμετωπιστεί το τμήμα της στα συριακά εδάφη».
Σημειώνεται πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν υπό τον έλεγχο τους εδάφη που εκτείνονται από το κεντρικό Ιράκ μέχρι και τη βόρεια Συρία.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της δημοσιοποίησης του βίντεο του αποκεφαλισμού από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley ως αντίποινα στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά θέσεων τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Όπως έγινε γνωστό χθες οι ΗΠΑ είχαν οργανώσει μια μυστική στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση του Foley και άλλων Αμερικανών απαχθέντων, η οποία ωστόσο απέτυχε, ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι οι τζιχανιστές είχαν ζητήσει λύτρα ύψους 132 εκατομμυρίων δολαρίων από την οικογένεια του Foley προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο.
Πάντως, οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η δράση των τζιχαντιστών.
Ο στρατηγός Dempsey δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους οι Ευρωπαίοι ή και οι Αμερικάνοι τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο Ιράκ ή τη Συρία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ήταν σαφής και δεν απέκλεισε οποιαδήποτε δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.
«Πρόκειται για μια επικείμενη απειλή για τα συμφέροντα που έχουμε, είτε είναι στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού» είπε ο Hagel, εκτιμώντας ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε ισχύ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και σάρωσε στο βόρειο Ιράκ κατά τους τελευταίους μήνες της σουνιτικής εξέγερσης στην περιοχή.
Πάντως ούτε ο Hagel ούτε ο Dempsey ανακοίνωσαν κάποια αλλαγή στην υπάρχουσα στρατηγική των ΗΠΑ που έχει υιοθετηθεί από τη διακυβέρνηση Obama, η οποία προβλέπει την περιορισμένη ανάμειξη των ΗΠΑ στο Ιράκ ή στη Συρία, αν και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο δράσης κατά των τζιχαντιστών είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης