Διεθνή

Υψηλότερα αναμένει τις μετοχές το 2011 και το 2012 η Credit Suisse

tags :
Υψηλότερα αναμένει τις μετοχές το 2011 και το 2012 η Credit Suisse
Υψηλότερα αναμένει να κινηθούν το επόμενο διάστημα τα περιθώρια κέρδους των μετοχών η Credit Suisse και μαζί με αυτά και οι μετοχές παγκοσμίως.
Όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Μαϊου σχετικά με την επενδυτική στρατηγική (global equity strategy), τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια ώρα ο δείκτης RoE (return on equities - δείκτης αποδοτικότητας των μετοχών) βρίσκεται σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που ενισχύει την άποψη της CS ότι οι μετοχές μπορεί να οδηγηθούν ακόμη υψηλότερα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, από το 1984, ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500 είχε φτάσει “τυπικά” στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών, λίγο διάστημα αφού τα περιθώρια κέρδους βρίσκονταν κατά μέσο όρο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά δεδομένα αναμένεται αύξηση των κερδών ανά μετοχή παγκοσμίως κατά 15% και 9% αντίστοιχα στα έτη 2011 και 2012. Οι αποτιμήσεις είναι λογικές και η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα. Αναμένεται υπεραπόδοση σε αναδυόμενες αγορές και σε όσες έχουν συσχέτιση με εμπορεύματα, ενώ ευάλωτη θα είναι η απόδοση στην Ευρώπη και “ελαστική” στη Μεγάλη Βρετανία.
Στις ΗΠΑ, το περιθώριο κέρδους στις εταιρείες εκτός τραπεζικού κλάδου βρίσκεται στο 7,8%, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 8,2% το 2011, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ως “υπόσχεση” για κέρδη σε αυτούς που εμπιστευτούν τις μετοχές.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και αν το περιθώριο κέρδους των εταιρειών φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μετοχές μπορεί να σταματήσουν την άνοδό τους.
Τα τελευταία 50 (!) χρόνια οι τιμές των μετοχών αυξάνονται κατά 4 με 6 φορές περισσότερο το 12μηνο που επακολουθεί της χρονικής στιγμής που το margin φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα.(Μόνο δύο χρονιές οι μετοχές υποχώρησαν μόλις έφτασαν τα margins στο peak τους, το 1972 και το 1977).

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης