Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nέα απόφαση της ISDA: Στη Novo Banco μεταφέρονται τα CDS της Banco Espirito Santo - Πρόκειται για γεγονός διαδοχής

Nέα απόφαση της ISDA: Στη Novo Banco μεταφέρονται τα CDS της Banco Espirito Santo - Πρόκειται για γεγονός διαδοχής
Τα CDS θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν η Novo Banco δεν κατορθώσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της
Στη Novo Banco - τη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη διάσπαση της πορτογαλικής Banco Espirito Santo σε good και bad bank - μεταφέρονται τα CDS της Banco Espirito Santo.
Tην απόφαση αυτή έλαβε σήμερα, σε ειδική συνεδρίασή της, η ISDA (Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων)
Η απόφαση για μεταφορά των CDS συνιστά γεγονός διαδοχής.
Επί της ουσίας, τα CDS θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν η Novo Banco δεν κατορθώσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
H διάσπαση της πορτογαλικής τράπεζας σε good και bad bank δεν είναι χρεοκοπία και επομένως δεν ενεργοποιούνται τα CDS, ανακοίνωσε την Τετάρτη επισήμως η ISDΑ.
Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, στα 3,9 δισ. ευρώ μειώνεται η συνεισφορά της πορτογαλικής κυβέρνησης στο bailout των 4,9 δισ. ευρώ της Βanco Espirito Santo, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών θα συμμετάσχει με λιγότερα κεφάλαια στο bailout, αφού θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ (από τα 500 εκατ. ευρώ που αρχικά σχεδιαζόταν) η συμμετοχή των πορτογαλικών τραπεζών.
Η Banco Espirito Santo διαζώζεται, μέσω της διάσπασής της σε καλή και κακή τράπεζα.
Στην κακή τράπεζα μεταβιβάστηκαν όλα τα τοξικά στοιχεία της τράπεζας που περιλαμβάνουν και τα δάνεια προς τη μητρική Espirito Santo International SA, η οποία έχει ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της.
Την ίδια στιγμή η καλή τράπεζα πήρε όλες τις καταθέσεις και τα υγιή περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα λάβει και έκτακτη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 4,9 δισ. ευρώ.
"Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας (Bank of Portugal) να διασπάσει σε good και bad bank (καλή και κακή τράπεζα) την προβληματική Banco Espirito Santo δεν συνιστά χρεοκοπία" απεφάνθη χθες η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (ISDA).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης