Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε κατά των ΗΠΑ η Αργεντινή - Υποβάθμιση τραπεζών από τη Fitch

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε κατά των ΗΠΑ η Αργεντινή - Υποβάθμιση τραπεζών από τη Fitch
Σενάρια που διέρρευσαν χθες ανέφεραν πως δεν αποκλείεται να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα
(upd3)Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε, ενάντια των ΗΠΑ, η Αργεντινή, λόγω της χρεοκοπίας της.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, να κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε βάρος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη ενημερωθεί για την προσφυγή του Μπουένος Άιρες.
Ωστόσο, καμία δράση δεν μπορεί να ληφθεί εάν και μέχρι η Ουάσιγκτον αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Όπως επισημαίνει στην προσφυγή της η Αργεντινή, οι ΗΠΑ έχουν παραβιάσει την εθνική της κυριαρχία, λόγων των δικαστικών αποφάσεων που εξέδωσαν σε βάρος του Μπουένος Άιρες τα αμερικανικά δικαστήρια.
Στο μεταξύ, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών της Αργεντινής, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης την περασμένη εβδομάδα της αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς restricted default (περιορισμένη χρεοκοπία).
Οι τράπεζες της Αργεντινής υποβαθμίστηκαν σε CCC και είναι οι εξής: Banco Macro, Banco Santander Rio, BBVA Banco Frances, Banco Supervielle, Tarjeta Naranja και Tarjetas Cuyanas.
Tην ίδια στιγμή, πυρετώδεις - αν και σιωπηρές - διαβουλεύσεις, για την έξοδο της Αργεντινής από τη χρεοκοπία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι διεθνείς τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαφή με τα hedge funds, προκειμένου οι πρώτες να αγοράσουν από τα δεύτερα, ομόλογα της Αργεντινής, ώστε η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.
Κατά τις νέες πληροφορίες, η Deutsche Bank μπήκε εκ νέου στο κάδρο των διαπραγματεύσεων.
Μόλις χθες η Wall Street Journal ανέφερε πως οι JP Morgan, Citigroup και HSBC θεωρούνται οι επικρατέστερες τράπεζες που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των ομολόγων της Αργεντινής από τα hedge funds.
Πλέον ακούγεται εκ νέου και το όνομα της Deutsche Bank, που είχε ακουστεί και το περασμένο σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Deutsche Bank συμμετείχε - από κοινού με τις JP Morgan, Citigroup και HSBC - στις νέες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των ομολόγων της Αργεντινής από τα hedge funds.
Οι διεθνείς τράπεζες προτείνουν στα hedge funds να αγοράσουν ένα μέρος τουλάχιστον από τα χρεοκοπημένα ομόλογα.
Μόλις χθες αξιωματούχοι δήλωναν πως, αν και μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές δεν έχουν κατορθώσει να καταλήξουν σε μια τιμή για τα ομόλογα, δεν αποκλείεται να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα η διεθνής επενδυτική κοινότητα εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Στο μεταξύ, μεγάλη μερίδα αναλυτών και traders προειδοποιεί πως το νόμισμα της Αργεντινής, το πέσο, δεν αποκλείεται να καταγράψει πτώση έως και -17% τους επόμενους έξι μήνες.
"Η χρεοκοπία θα αυξήσει τις καθοδικές πιέσεις στο πέσο", συναινεί ο Alejo Costa, αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας, Puente Sociedad de Bolsa, που εδρεύει στο Μπουένος Άιρες. 

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014, ώρα 18:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης