Τελευταία Νέα
Διεθνή

Council on Foreign Relations: Σοκ και δέος για τη ραγδαία αύξηση της ισχύος της ISIS - H δράση της την καθιστά ολοένα και πιο επικίνδυνη

Council on Foreign Relations: Σοκ και δέος για τη ραγδαία αύξηση της ισχύος της ISIS - H δράση της την καθιστά ολοένα και πιο επικίνδυνη
Ο όγκος και οι πηγές που ελέγχει η παραστρατιωτική ισλαμιστική οργάνωση δεν έχουν προηγούμενο...
Στα άδυτα της παραστρατιωτικής ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS μπαίνει το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ (CFR - Council On Foreign Relations), προειδοποιώντας πως γίνεται ολοένα και ισχυρότερη...
Μπροστά στην επικίνδυνη κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, την αιματοχυσία στη Γάζα, θα ήταν εύκολο για τον καθένα να χαρακτηρίσει παλιές - και δευτερευούσης σημασίας - τις ειδήσεις που συνδέονται με τη δράση των τζιχαντιστών της ISIS.
Δυστυχώς, όμως, την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται σε άλλες γωνιές του πλανήτη, η ισλαμιστική οργάνωση ISIS καθίσταται ολοένα και πιο ισχυρή, ολοένα και πιο μοχθηρή.
Το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο έχει εντείνει τη δράση του στη Συρία, πραγματοποιώντας μια σειρά από πρωτοφανείς επιθέσεις.
Τη δεδομένη στιγμή έχει υπό τον έλεγχό του σχεδόν το σύνολο κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας.
Η ISIS έχει επιδείξει αξιοσημείωτη στρατιωτική ικανότητα.
Όπως δήλωσε, πρόσφατα, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Brett McGurk, γενικός γραμματέας του State Department, αρμόδιος για την κατάσταση σε Ιράκ και Ιράν, η ISIS διαθέτει πλέον έναν πλήρως οργανωμένο και ανεπτυγμένο στρατό.





Η κατάληψη του συνόλου σχεδόν των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας έχει αποδειχθεί οικονομικό χρυσορυχείο για τους Ισλαμιστές, στόχος των οποίων φέρεται να είναι η διεκδίκηση του μυαλού και της καρδιάς των Σύρων και των Ιρακικών, με εγγύηση τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας επισημαίνει πως η ISIS προμηθεύει με πετρέλαιο τους Σύρους dealers έναντι τιμήματος 12 δολαρίων το βαρέλι, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση οι dealers να μην το πουλήσουν για περισσότερο από 18 δολάρια το βαρέλι.
Η δράση της ISIS δεν σταματά όμως εδώ. Όσο περισσότερες πόλεις καταλαμβάνουν, τόσο περισσότερο προσπαθούν να κυβερνήσουν.
Χτίζουν σχολεία στη Συρία και προσπαθούν να απονείμουν δικαιοσύνη στο σύνολο.
Ταυτόχρονα η ISIS έχει φροντίσει να απομακρύνει από θέσεις εξουσίας τους παλαιούς ηγέτες, παρέχοντας την ευκαιρία ηγεσίας σε νεότερους τεχνοκράτες.
Ο όγκος και οι πηγές που ελέγχει η παραστρατιωτική ισλαμιστική οργάνωση δεν έχουν προηγούμενο και ξεπερνούν τη δράση άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων που έκαναν την εμφάνισή τους στα βάθη της ιστορίας.
Πλέον η ISIS διαθέτει τα μέσα να απειλεί τους γείτονές της σε πολλά επίπεδα και μέτωπα, επιδεικνύοντας πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική αποτελεσματικότητα από ότι περίμεναν διεθνείς παρατηρητές.
Για την ώρα, οι σοβαρές επιλογές που διαθέτουν στα χέρια τους οι ΗΠΑ παραμένουν περιορισμένες...
Η λύση "περίμενε και θα δούμε" μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή, αφήνοντας πιθανότατα τη σκληρή αποστολή της άμεσης επέμβασης στο Ιράν.
Άλλωστε το Ιράν έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί τη συγκράτηση της εξάπλωσης της ισχύος και των δράσεων της ISIS...
Αλλά οι ΗΠΑ θα δεχθούν μια τέτοια επιλογή;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης