Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γκάνα: Έτοιμη να προσφύγει στο ΔΝΤ; - Η συναλλαγματική ισοτιμία του σέντι και ο πληθωρισμός χτύπησαν την οικονομία της

Γκάνα: Έτοιμη να προσφύγει στο ΔΝΤ; - Η συναλλαγματική ισοτιμία του σέντι και ο πληθωρισμός χτύπησαν την οικονομία της
Το άλλοτε οικονομικό παράδειγμα για την αφρικανική ήπειρο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα
Με την πτώση του σέντι έναντι του δολαρίου να αγγίζει το 40% και τον πληθωρισμό να αυξάνεται ραγδαία, το άλλοτε φωτεινό οικονομικό παράδειγμα της Αφρικής, η Γκάνα, στρέφεται τώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Obama, να εκθείαζε πριν λίγο καιρό τη Γκάνα και την οικονομία, ωστόσο, η ίδια αποζητά πλέον την αρωγή του ΔΝΤ, με στόχο την ισχυροποίηση του τοπικού της νομίσματος.
Μόλις το 2009 είχε εξασφαλίσει τριετή επιχορήγηση 600 εκατ. δολαρίων από το ΔΝΤ, όμως αυτό δεν φαίνεται να ήταν αρκετό για την αφρικανική χώρα, που είναι μεγάλος εξαγωγέας χρυσού, πετρελαίου και κακάου.
Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει, πέραν της συναλλαγματικής ισοτιμίας, και μεγάλες αποκλίσεις στο ΑΕΠ της.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ωστόσο, αρνήθηκε ότι θα προσφύγουν άμεσα στο ΔΝΤ, αλλά ότι αυτό θα αποτελέσει το τελευταίο καταφύγιο, αν οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτύχουν.
Οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμα και αυτή η αναφορά καταδεικνύει ότι η οικονομία της Γκάνας είναι σε πολύ άσχημο επίπεδο.
Θεωρούν, επιπλέον, ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά δεν θα είναι από μόνη της αρκετή για να διορθώσει τα κακώς κείμενα της γκανεζικής οικονομίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης