Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogoff: Ένα δάκρυ για την Αργεντινή - Σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν ήρωες - Το παγκόσμιο σύστημα χρεοκοπιών χρειάζεται αναμόρφωση

Rogoff: Ένα δάκρυ για την Αργεντινή - Σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν ήρωες - Το παγκόσμιο σύστημα χρεοκοπιών χρειάζεται αναμόρφωση
Το reprofing του ΔΝΤ και η άρνηση των ΗΠΑ....για την Αργεντινή....
"Ένα δάκρυ για την Αργεντινή..." Αυτός είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του διάσημου οικονομολόγου του Πανεπιστημίου του Harvard, Kenneth Rogoff, με αφορμή τη χρεοκοπία της πολύπαθης χώρας.
Όπως επισημαίνει, η νέα χρεοκοπία της Αργεντινής θέτει μια σειρά από νέα, καίρια ερωτήματα για όλους εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις.
Αυτή τη φορά η Αργεντινή χρεοκόπησε λόγω μιας σημαντικής αλλαγής στο καθεστώς του δημοσίου χρέους που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Οι αλλαγές στις κρατικές χρεοκοπίες είναι υπαρκτές.
Πρόκειται για αλλαγές που ωφελούν τους πιστωτές που εμπιστεύονται τις εκδόσεις ομολόγων που υπόκεινται σε αμερικανικό δίκαιο.
Όπως προσθέτει ο Kenneth Rogoff, στη νέα ιστορία της Αργεντινής δεν υπάρχουν ήρωες.
Σίγουρα ήρωες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι αρχές της χώρας...
Όπως σπεύδει να επισημάνει στη συνέχεια, η ευρωπαϊκή κρίση, πριν από μερικά χρόνια, με αιχμή φυσικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, οδήγησε το ΔΝΤ να υιοθετήσει νέες μορφές αναδιαρθρώσεων κρατικού χρέους, όπως για παράδειγμα το reprofiling.
Το reprofiling είναι ένα είδος αναδιάρθρωσης χρέους, κατά το οποίο οι εκάστοτε χώρες δύνανται να δανείζονται από τους υφιστάμενους πιστωτές για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και με χαμηλότερα επιτόκια από εκείνα που υπάρχουν στην ανοικτή αγορά.
Σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, στην τρέχουσα συγκυρία, οι ΗΠΑ αδυνατούν να πορευθούν με βάση τις νέες προτάσεις του ΔΝΤ.
"Το τελευταίο τραύμα του χρέους της Αργεντινής αποδεικνύει μια μεγάλη πραγματικότητα:
Το διεθνές σύστημα κρατικών χρεοκοπιών είναι αποτελεσματικό, δεν αποδίδει και χρειάζεται αναμόρφωση, επανακαθορισμό και επανασχεδιασμό...", εκτιμά ο Kenneth Rogoff.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης