Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψύχραιμη αντίδραση των αγορών στη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής - Είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία - Φοβούνται περισσότερο τη...Ρωσία

Ψύχραιμη αντίδραση των αγορών στη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής - Είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία - Φοβούνται περισσότερο τη...Ρωσία
Οι αγορές είχαν αντιληφθεί την προδιαγεγραμμένη πορεία της Αργεντινής και αντέδρασαν ψύχραιμα
Προεξοφλημένη φαίνεται ότι ήταν η νέα χρεοκοπία της Αργεντινής, καθώς η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών είναι, μέχρι στιγμής, ψύχραιμη, ενώ μικρές ήταν και οι δονήσεις στις ασιατικές αγορές.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ανέμεναν την αδυναμία της Αργεντινής να εξοφλήσει το χρέος της, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και δεν υπέστησαν ισχυρούς κλραδασμούς, με τους κύριους δείκτες να καταγράφουν μικρές απώλειες, ενώ μικρές είναι και οι διαφοροποιήσεις στα ομόλογα.
Ενδεικτικά, μεγαλύτερη πτώση καταγράφει, αυτή την στιγμή, ο δείκτης IBEX του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, που ωστόσο παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα, στο -1,67%, στις 10,754.90 μονάδες, καθώς και ο FTSE MIB του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, στο -1,55% και 20,563.56 μονάδες.
Οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες παρουσιάζουν, αυτή την στιγμή, μικρότερες απώλειες, που δεν υπερβαίνουν το 1%, με τον γερμανικό DAX στο -0,97% και 9,500.93 μονάδες,  τον CAC του Παρισιού στο -0,64% και 4,284.88 μονάδες, τον ολλανδικό AEX στο -0,45% και 406.12 μονάδες, και το χρηματιστήριο της Ελβετίας στο -0,42% και 8,461.57 μονάδες.
Ο FTSE 100 του Λονδίνου, σημειώνει επίσης απώλειες, ωστόσο, μόλις, -0,22% και διαμορφώνεται στις 6,758.37 μονάδες.
Τα χρηματιστήρια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού δεν έχουν ανοίξει ακόμη, ωστόσο χθες ο δείκτης Merval στο Χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες κατέγραψε ράλι +6,95% στις 8.937,62.
Ισχυρά κέρδη έως +10% σημείωσαν και τα ομόλογα της Αργεντινής, με τις αποδόσεις των 10ετών να υποχωρούν στο 8,79% χθες, από σχεδόν 10% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.
Ως προς τα ομόλογα στην ευρωζώνη, καταγράφονται ήπιες πτωτικές τάσεις.
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 2,2%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,59%, η Ελλάδα 5,93%, η Ισπανία 2,48% και η Ιταλία 2,56%, ενώ η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο της στο 1,11%.
Η κατάσταση στην Αργεντινή, αν και οδεύει στη χρεοκοπία, παραμένει διαχειρίσιμη, με το ζήτημα να έγκειται στο πότε και όχι στο αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να ανακάμψει.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής κρίνεται αυτή την φορά φερέγγυα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του 2001, όταν το πλήγμα από την χρεοκοπία της Αργεντινής ήταν σαφώς βαρύτερο, με εκατομμύρια πολίτες να χάνουν τη δουλειά τους.
Οι Δυτικές, κυρίως, αγορές αντιμετωπίζουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.
Η αναμενόμενη απάντηση του Ρώσου πρόεδρου, τρομάζει περισσότερο τις διεθνείς αγορές από ότι η λογιστική αναμενόμενη χρεοκοπία της Αργεντινής, που συντελέστηκε, θα λέγαμε, συνειδητά από την πρόεδρο Cristina Kirchner.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης