Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Kίνδυνος χρεοκοπίας της Αργεντινής - Ένας χρήσιμος οδηγός για την επόμενη μέρα - Το παρασκήνιο σε 4 ερωτήσεις - απαντήσεις

Financial Times: Kίνδυνος χρεοκοπίας της Αργεντινής - Ένας χρήσιμος οδηγός για την επόμενη μέρα - Το παρασκήνιο σε 4 ερωτήσεις - απαντήσεις
Όλα όσα πρέπει να ξέρουν επενδυτές και αναλυτές....
Έναν χρήσιμο οδηγό με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων δημοσιεύουν οι Financial Times, ενόψει της ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Αργεντινής, εάν η χώρα δεν καταφέρει να καταβάλλει τα 539 εκατ. δολάρια στους πιστωτές της.
Αναλυτικά:
1) Γιατί οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία;
Ορισμένοι πιστωτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής το 2001 και δικαιώθηκαν για αυτή τη στάση τους από τα αμερικανικά δικαστήρια. Ταυτόχρονα πίεσαν τη χώρα για την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων.
Ωστόσο η Αργεντινή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του περιφερειακού δικαστή της Νέας Υόρκης, που είχε διατάξει την άμεση αποπληρωμή των πιστωτών.
Ωστόσο το κλίμα άλλαξε πρόσφατα. Έκπληξη αποτέλεσε η στάση του Axel Kicillof, του υπουργού Οικονομίας της χώρας, καθώς ξαφνικά χθες εμφανίστηκε στις διαπραγματεύσεις, δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η χώρα δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία με τους πιστωτές της για να αποφύγει μια χρεοκοπία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη.
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών που έχουν εμπλακεί σε μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη....
2) Ποιες είναι οι πιθανότητες για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής;
Οι αναλυτές έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι, αν πρόκειται να υπάρξει μια συμφωνία, θα έρθει την τελευταία στιγμή, με κάθε μία από τις δύο πλευρές να περιμένει την κίνηση της άλλης.
Εν τω μεταξύ, η ένωση των τραπεζών της Αργεντινής επεξεργάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την αγορά χρέους και αποπληρωμή των πιστωτών.
3) Ποιες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση χρεοκοπίας της Αργεντινής;
Η χρεοκοπία δεν θα ωφελήσει κανέναν. Για τους πιστωτές θα σημαίνει ότι απλώς δεν θα πληρωθούν και ενώ περιμένουν για περισσότερο από μια δεκαετία. Αλλά θα χάσουν επίσης και το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο τους: την απειλή της αδυναμίας πληρωμής.
Για την Αργεντινή, οι πιθανές συνέπειες κυμαίνονται από το να θεωρηθούν «ασήμαντες» (σύμφωνα με φιλοκυβερνητικούς σχολιαστές) έως και πολύ σοβαρές, αντίστοιχες με την χρεοκοπία της χώρας το 2001, όταν η οικονομία βυθίστηκε σε βαθειά ύφεση.
Μάλιστα πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν μια επιδείνωση της υπάρχουσας ύφεσης, με υψηλότερο πληθωρισμό (είναι ήδη από τους υψηλότερους στον κόσμο) και πιέσεις στα συναλλαγματικά αποθέματα (τα οποία είναι επικίνδυνα χαμηλά), πιθανώς προκαλώντας μια δεύτερη υποτίμηση μέσα στο 2014.
4) Τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο;
Οποιαδήποτε μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων της Αργεντινής είναι απίθανο να προκαλέσει σημαντικές συνέπειες σε άλλες οικονομίες  - ελάχιστοι αναμένουν οποιαδήποτε επίδραση στις αναδυόμενες αγορές.
Ωστόσο κατά ειρωνικό τρόπο, μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Αργεντινής θα μπορούσε να δημιουργήσει κακό προηγούμενο, αποθαρρύνοντας τους πιστωτές να στηρίξουν μελλοντικά αιτήματα άλλων χωρών για αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Ν.Τ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης