Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cameron (πρωθυπουργός Μ. Βρετανίας) – Η ΕΕ να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στη Ρωσία – Να επιβάλλει σκληρές και αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα

Cameron (πρωθυπουργός Μ. Βρετανίας) – Η ΕΕ να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στη Ρωσία – Να επιβάλλει σκληρές και αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα
Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι, στα ύψη και η υποκρισία…
Να σταθεί απέναντι στη Ρωσία καλεί την ΕΕ ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron, ζητώντας να αποφασιστούν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Ουκρανία.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Daily News ο Cameron υποστηρίζει ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους των Malaysian Airlines μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων που θα συνδράμει στην αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στη Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι «επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει ένα κυρίαρχο κράτος, να παραβιάσει την εδαφική του ακεραιότητα και να εξοπλίσει και εκπαιδεύσει κακοποιούς παραστρατιωτικούς».
Στο κείμενο του ο Cameron και όντας σε πλήρη σύμπλευση από τις ΗΠΑ, ζητά από την ΕΕ να επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καλώντας τους Ευρωπαίους να απαγορεύσουν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία.
Προτροπή πάντως που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του, δεδομένου ότι η Μ. Βρετανία δεν έχει ακόμα εφαρμόσει την απαγόρευση όπλων προς τη Ρωσία παρά το γεγονός ότι την έχει εξαγγείλει.
«Ένα οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία θα έχει κάποιες επιπτώσεις και στις δικές μας οικονομίες. Αλλά η μοναδική γλώσσα που μπορεί να καταλάβει η Ρωσία είναι τα αυστηρά οικονομικά μέτρα», αναφέρει ο Cameron, υπογραμμίζοντας πως «ήρθε η στιγμή να κάνουμε αισθητή την εξουσία, την επιρροή μας και τα μέσα (που διαθέτουμε). Μαζί με την Αμερική, η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εναντιωθεί στη Ρωσία».
Αλλά οι Ευρωπαίοι παραμένουν διχασμένοι για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Δεν είναι μόνο ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της ΕΕ, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στις πολιτικές και στις διαθέσεις του Putin.
Είναι για παράδειγμα η Γαλλία που έχει συμβόλαια παράδοσης δύο πολεμικών πλοίων στο ρωσικό στρατό, είναι η Ιταλία που στηρίζει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που προωθεί η Ρωσία και παρακάμπτει την Ουκρανία, είναι η Γερμανία και οι εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία.
Το «διχασμό» αυτό των Ευρωπαίων αποκαλύπτει και η αναβλητικότητα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να λάβουν οριστικές αποφάσεις για σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Malaysian Airlines.
Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συνεδρίασαν την περασμένη Τρίτη, επανέλαβαν τη συνάντηση τους χθες και σήμερα αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σε μια προσπάθεια να συντονίσουν το βηματισμό τους και τα διαφορετικά τους συμφέροντα απέναντι στη Ρωσία.
Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν χθες να διευρύνουν τη λίστα των προσώπων και των εταιρειών, στις οποίες θα επιβληθεί πάγωμα των περουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.
Έως σήμερα η ΕΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις σε 72 πρόσωπα, Ρώσους και Ουκρανούς φιλορώσους, καθώς και  σε δύο οντότητες που έχουν την έδρα τους στην Κριμαία.
Ωστόσο, σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει σε αυστηρότερες κυρώσεις, όπως είναι η απαγόρευση αγοράς από τους Ευρωπαίους νέων ομολόγων ή μετοχών που εκδίδονται από ρωσικές τράπεζες και η απαγόρευση στις ρωσικές τράπεζες να εισάγουν νέες εκδόσεις τους σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Κίνηση που αν υλοποιηθεί θα κλιμακώσει τη διαμάχη της Δύσης με τη Ρωσίας και στο οικονομικό μέτωπο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης