Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας - Μετατράπηκε σε τράπεζα golden υπαλλήλων με εξωφρενικές παροχές

Bloomberg: Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας - Μετατράπηκε σε τράπεζα golden υπαλλήλων με εξωφρενικές παροχές
Ο πρόεδρος  Jim Yong Kim είναι αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις αξιωματούχων που  απολαμβάνουν προστασία και παροχές
Τα 50 χρόνια λειτουργίας της γιορτάζει σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα και τα προβλήματα και οι αμφισβητήσεις που δέχεται διαρκώς και γιγαντώνονται.
Στόχος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να καταπολεμήσει τη φτώχεια με τη χορήγηση δανείων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για δρόμους, σχολεία, φράγματα και άλλα δημόσια έργα.
Μπορεί όμως να το κάνει αυτό όταν έχει μπλεχτεί στη γραφειοκρατία των με περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους, αναρωτιέται σε ανάλυση του το Bloomberg.
Ο πρόεδρος Jim Yong Kim προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την τράπεζα, έναν από τους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που προέκυψαν από την ιστορική συμφωνία του Bretton Woods που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου 1944.
Όμως είναι όλο και ισχυρή η αντίσταση από τους αξιωματούχους που απολαμβάνουν προστασία και παροχές (πάρκινγκ, business-ταξίδια και γενναιόδωρα γεύματα).
Η τράπεζα, η οποία καταπολεμά τη φτώχεια, είναι διογκωμένη και γραφειοκρατική.
Και αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της.
Η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια ανέρχεται σε περίπου 125 δισ. δολάρια.
Πέρυσι όμως, τα νέα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας έφτασαν σε λιγότερο από 35 δισ. δολάρια.
Τους τελευταίους μήνες, οι αφρικανικές χώρες έχουν εκδώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση έργων δημόσιων έργων.
Παράλληλα, η τράπεζα ανάπτυξης που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα το μπλοκ των χωρών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής είναι άλλο ένα σημάδι ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν βρίσκεται πλέον στο κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο Kim σκοπεύει όμως να περικόψει 400 εκατομμύρια δολάρια, ή 8%, από τον προϋπολογισμό και περίπου 1.000 υπαλλήλους στα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να πετύχει την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και την αύξηση των εισοδημάτων των φτωχότερων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η τράπεζα θα πρέπει να επανεξετάσει τη βασική προσέγγιση της για τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων.
Στην Ανατολική Αφρική, η τράπεζα συνεργάζεται με άλλες ομάδες βοήθειας και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να χρηματοδοτήσει ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Θα ανήκουν στο δημόσιο αλλά θα το διαχειρίζονται ιδιώτες.
Είναι σαφές ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει πλέον χάσει τον σκοπό της.
Εάν δεν προχωρήσει σε αλλαγές, οι εξελίξεις θα την ξεπεράσουν, καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης