Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλγαρία: Έκθετοι οι καταθέτες της Corporate Commercial Bank - Απερρίφθη η πρόταση για προστασία όλων των καταθέσεων

Βουλγαρία: Έκθετοι οι καταθέτες της Corporate Commercial Bank - Απερρίφθη η πρόταση για προστασία όλων των καταθέσεων
Διασφαλισμένες μόνο οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ
Έκθετοι στον κίνδυνο απώλειας των καταθέσεων τους βρίσκονται οι Βούλγαροι, καθώς απερρίφθη η πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας για προστασία των καταθέσεων - ανεξαρτήτου ποσού - στην Corporate Commercial Bank.
Ειδικότερα, στον απόηχο της ραγδαίας επιδείνωσης της βιωσιμότητας της βουλγαρικής τράπεζας, η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε την προστασία όλων των καταθέσεων, ανεξαρτήτου ποσού. Επομένως, προτάθηκε η νομολογία, περί προστασίας των καταθέσεων και άνω των 100.000 ευρώ, ειδικά για την περίπτωση της υπό κατάρρευση Corporate Commercial Bank.
Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα απέρριψαν την πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας, κρίνοντας την ως ασύμφορη για το βουλγαρικό δημόσιο. Σημειώνεται πως η βουλγαρική κυβέρνηση διασφαλίζει πλήρως τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, σε όλες τις τράπεζες.
Κατά την ίδια συνεδρίαση των πολιτικών κομμάτων, αποφασίστηκε η ένταξη των βουλγαρικών τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας.

Τι μετέδιδε στις 11 Ιουλίου του 2014 το bankingnews.gr
Σε ανάκληση της τραπεζικής άδειας της Corporate Commercial Bank (Corpbank) θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι υγιή στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού της θα εισφερθούν στη θυγατρική της Credit Agricole Bulgaria, η οποία θα κρατικοποιηθεί και επομένως θα αλλάξει και η επωνυμία της, ενώ προειδοποίησε σχετικά με πιθανές παράνομες πρακτικές της.
Σημειώνεται ότι η Corpbank είχε εξαγοράσει πρόσφατα τη θυγατρική της γαλλικής Credit Agricole στη Βουλγαρία, Credit Agricole Bulgaria, αντί ποσού 160 εκατ. ευρώ, η οποία όμως σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Βουλγαρίας δεν παρουσιάζει προβλήματα και θα επαναλειτουργήσει στις 21 Ιουλίου.
Η 21η Ιουλίου είχε οριστεί αρχικά ως ημερομηνία άρσης της εποπτείας.
Παράλληλα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι φαίνεται να λείπει ποσό 1,75 δισ. ευρώ από την τράπεζα, που αποτελεί το κενό που άλλαξε τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να βοηθήσει στην ανάκαμψη της Corpbank αναλαμβάνοντας το management της σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως εξήγησε.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, από τα αποτελέσματα του ελέγχου προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία για «ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με το δίκαιο και τις καλές τραπεζικές πρακτικές».
Παράλληλα, το έγγραφο του ελέγχου θα παραπεμφθεί στον γενικό εισαγγελέα της Βουλγαρίας.
Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας προχώρησε σε ελέγχους στην τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, μετά τις μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από πελάτες που ανησύχησαν εξαιτίας φημολογιών, σύμφωνα με τις οποίες ο κύριος μέτοχος της τράπεζας είχε προχωρήσει σε αμφίβολες εμπορικές συμφωνίες, κάτι που ο ίδιος ωστόσο αρνείται.
Η κρίση στη Βουλγαρία ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου 2014, όταν η βουλγαρική κεντρική τράπεζα έθεσε υπό καθεστώς «ειδικής εποπτείας» την Corporate Commercial Bank  και ενώ είχε προηγηθεί, την ίδια ημέρα, επίσημο αίτημα των υπευθύνων της προς την κεντρική τράπεζα για παροχή στήριξης λόγω έλλειψης ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης