Τελευταία Νέα
Διεθνή

Frankfurter Allgemeine Zeitung – Στα πρόθυρα διπλωματικού πολέμου Γερμανία και ΗΠΑ – Η Merkel δεν είναι το σκυλάκι του Obama

tags :
Frankfurter Allgemeine Zeitung – Στα πρόθυρα διπλωματικού πολέμου Γερμανία και ΗΠΑ – Η Merkel δεν είναι το σκυλάκι του Obama
Στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ η απέλαση Αμερικάνου πράκτορα και τα κατασκοπευτικά παιχνίδια
Διαστάσεις έχει προσλάβει στη Γερμανία η υπόθεση της απέλασης του Αμερικάνου πράκτορα της CIA ως αντίδραση σε καταγγελίες και περιστατικά για κατασκοπευτική δράση από τις ΗΠΑ στη Γερμανία, με τα γερμανικά μέσα να κάνουν λόγο για κλονισμό των σχέσεων και της εμπιστοσύνης των δύο παραδοσιακών συμμάχων.
«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα ενός διπλωματικού πολέμου. Εδώ φιλονικούν δύο στενοί σύμμαχοι που υποστηρίζουν ότι η συμμαχία τους, η φιλία τους, στηρίζεται σε ένα σταθερό θεμέλιο κοινών αξιών και πεποιθήσεων. Ωστόσο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εκφράζονται τώρα αμφιβολίες όσον αφορά αυτή τη θέση. Και αυτό είναι το εκρηκτικό υλικό που εμπεριέχει αυτή η υπόθεση. Η αμερικανική κατασκοπευτική δράση στη Γερμανία συνιστά πολιτική ψήφο δυσπιστίας. Η υπερδύναμη δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι δεν έχει πλέον να κάνει με ένα ημικυρίαρχο κράτος υπό την εξουσία της. Η Merkel δεν είναι το σκυλάκι του Obama», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αντίστοιχη είναι η στάση και της Süddeutsche Zeitung, η οποία υπογραμμίζει ότι η απόφαση για την απέλαση του Αμερικανού αξιωματούχου θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό.
«Λίγοι θεωρούσαν ικανή τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί στην απέλαση του αμερικανού αρχιπράκτορα. Πρόκειται για μία χωρίς προηγούμενο ενέργεια διαμαρτυρίας ενάντια στην αμερικανική αλαζονεία. Το 'όχι' του Schroeder στον πόλεμο κατά του Ιράκ ήταν το πρώτο βήμα επίδειξης ανεξαρτησίας έναντι του μεγάλου συμμάχου. Τώρα ακολούθησε το επόμενο βήμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Η Merkel θα είχε κι άλλες δυνατότητες για να επιδείξει ισχύ: Γιατί δείχνει τόση κατανόηση έναντι των ΗΠΑ στην υπόθεση του Snowden; Έφθασε η ώρα να του προσφέρει επιτέλους άσυλο», υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung.
Από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau αναφέρει ότι αλλού είναι το πραγματικό σκάνδαλο.
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ουάσιγκτον υποκίνησε γερμανούς κρατικούς υπαλλήλους σε προδοσία, αλλά έγκειται στο γεγονός της μαζικής παρακολούθησης δισεκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Και εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου δεν αντιμετωπίσει τα αίτια του σκανδάλου NSA, η απέλαση του αμερικανού κατασκόπου δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά λαϊκισμός» αναφέρει χαρακτηριστικά η Frankfurter Rundschau.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης