Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ – Πυρηνικά υλικά στα χέρια των τζιχαντιστών – Έκκληση για βοήθεια από τον ιρακινό πρεσβευτή στον ΟΗΕ

tags :
Ιράκ – Πυρηνικά υλικά στα χέρια των τζιχαντιστών – Έκκληση για βοήθεια από τον ιρακινό πρεσβευτή στον ΟΗΕ
Δεν εμπνέουν ανησυχία, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχους το ουράνιο δεν είναι εμπλουτισμένο
Πυρηνικά υλικά από πανεπιστημιακές επιστημονικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη της Μοσούλης έχουν περιέλθει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), σύμφωνα με επιστολή της ιρακινής κυβέρνησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Πάντως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNN, αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν εμπνέεται ανησυχία, καθώς το ουράνιο δεν είναι εμπλουτισμένο, ενώ και οι ποσότηττες είναι μικρές.
Με την επιστολή του ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το ουράνιο, ζητά βοήθεια για να «αντιμετωπιστεί η απειλή χρήσης τους από τρομοκράτες στο Ιράκ ή το εξωτερικό», καθώς η χώρα αντιμάχεται με μια θανάσιμη εξέγερση.
Στην επιστολή, η οποία όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα έχει περιέλθει στην κατοχή του CNN, ο ιρακινός πρεσβευτής Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ σημειώνει ότι «τρομοκρατικές ομάδες έχουν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν 40 κιλά ουρανίου σε τμήματα θετικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης», αφού η πόλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών.
Σημειώνει ακόμη ότι τα πυρηνικά υλικά χρησιμοποιούνταν σε πολύ μικρές ποσότητες για επιστημονική εργασία και έρευνα, όμως προειδοποίησε ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μικρές ποσότητες, τα υλικά αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους τρομοκράτες ή να βγουν λαθραία εκτός χώρας.
Τέτοιου είδους υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, αναφέρεται στην επιστολή του ιρακινού πρεσβευτή, στην οποία πρώτη αναφορά υπήρξε από το Reuters.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης