Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κρίση νερού απειλούνται Ιράκ και Συρία – Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών πολλές πηγές

Με κρίση νερού απειλούνται Ιράκ και Συρία – Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών πολλές πηγές
Εκφράζονται φόβοι για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, καθώς χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό
Σε θύματα των εμφυλίων πολέμων σε Ιράκ και Συρία έχουν μετατραπεί οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης στην περιοχή, με τις δύο χώρες να απειλούνται με σοβαρή κρίση νερού, μετά και το γεγονός ότι πολλές πηγές φρέσκου νερού έχουν περιέλθει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ).
Οι υποδομές νερού στη Συρία, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του MarketWatch, είναι υπό κατάρρευση καθώς ο πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και των μαχητών του ΙΚΙΛ είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Το φράγμα του Ευφράτη, το μεγαλύτερο της Συρίας, έχει καταληφθεί από τους μαχητές του ΙΚΙΛ και η μήκους 85 χλμ. λίμνη Άσαντ, με την οποία είναι συνδεδεμένο, υπερ-αντλείται άναρχα.
Το επίπεδο νερού στη λίμνη έχει μειωθεί μόνο φέτος κατά 6 μέτρα και είναι μόλις ένα μέτρο πριν από το επίπεδο όπου θα καταστεί αδύνατο να προμηθευθούν πόσιμο νερό 4 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.
Στην πόλη Αλέπο, χιλιάδες άτομα έχουν μείνει χωρίς νερό και πίνουν από λακκούβες, μετά την καταστροφή τοπικής αντλίας νερού.
Στην πόλη Χομς, λύματα ρέουν στις σωλήνες νερού, καθώς εργοστάσιου νερού υπέστη χτύπημα από τις μάχες στην περιοχή, με τον κόσμο να βράζει το νερό όταν αυτό υπάρχει.
Ειδικοί πλέον φοβούνται ανθρωπιστική καταστροφή, ανεξαρτήτως των πολιτικών αποτελεσμάτων του πολέμου, καθώς η μόλυνση του νερού κατευθύνεται προς το Ιράκ.
Παράλληλα, η Τουρκία στο παρελθόν είχε μειώσει τις ποσότητες νερού από τον Ευφράτη προς το Ιράκ και τώρα, εξαιτίας των εχθροπραξιών με τους μαχητές του ΙΚΙΛ, προχωρά σε ανάλογες κινήσεις.
Παράλληλα, σαν να μην ήταν αρκετή η καταστροφή από τους πολέμους, οκτώ χρόνια ξηρασίας έχουν φέρει τον αγροτικό τομέα στα όριά του, με την παραγωγή σιταριού να έχει πέσει στο 1/5 από τα προηγούμενα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης