Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ε.Ε. – Διευρύνει τις έρευνες για αθέμιτες φορολογικές πρακτικές σε πολυεθνικές εταιρείες

Ε.Ε. – Διευρύνει τις έρευνες για αθέμιτες φορολογικές πρακτικές σε πολυεθνικές εταιρείες
Πέραν της Apple, η Κομισιόν θέτει στο μικροσκόπιό της και άλλες επιχειρήσεις
Διευρύνει τις έρευνές της η Κομισιόν σχετικά με το πώς οι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη, όπως ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, γνώστης του θέματος, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η Κομισιόν προειδοποίησε τον Ιούνιο την Ιρλανδία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρει στις επιχειρήσεις έναν φόρο στα επίπεδα των φορολογικών παραδείσων, ότι θα μπορούσε να ερευνήσει περισσότερες επιχειρήσεις, πέραν της Apple, για τις φορολογικές πρακτικές τους στην Ευρώπη.
«Η Κομισιόν συνεχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές πρακτικές των κρατών - μελών (...) και αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα νέες επίσημες έρευνες», ανέφερε η ίδια πηγή, που διατήρησε την ανωνυμία της λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
«Θα ήταν πρώιμο να μιλήσουμε σχετικά με το αν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έρευνες για κάποια συγκεκριμένη εταιρεία», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι το Λουξεμβούργο είναι μία χώρα που χρησιμοποιούν πολλές πολυεθνικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Amazon, η κατασκευάστρια εξοπλισμού κατασκευών Caterpillar ή η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone.
Οι Βρυξέλλες, έπειτα από προτροπές της Γαλλίας και της Γερμανίας, σχεδιάζει να λάβει δραστικά μέτρα καθώς βλέπει να αναπτύσσεται ένας αθέμιτος φορολογικός ανταγωνισμός μέσα στην Ε.Ε.
Αν η Κομισιόν μπορέσει να αποδείξει ότι χώρες όπως το Λουξεμβούργο ή η Ιρλανδία προχωρούν σε συμφωνίες διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης έναντι των διεθνών κανόνων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αυτή η πρακτική αποτελεί ένα είδος επιδότησης των επιχειρήσεων που πρέπει να σταματήσει ή ακόμη και να επιστραφούν τα χρήματα.
Σύμφωνα με το Reuters, το Λουξεμβούργο έχει καταφέρει να προσελκύσει περισσότερες από 40.000 εταιρείες και χιλιάδες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τον πληθυσμό της που φθάνουν σχεδόν το μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης