Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stuttgarter Zeitung – Matteo Renzi, ο νέος αντίπαλος της Merkel στην Ευρώπη – Παρελθόν η μονοκρατορία της καγκελαρίου της Γερμανίας

Stuttgarter Zeitung – Matteo Renzi, ο νέος αντίπαλος της Merkel στην Ευρώπη – Παρελθόν η μονοκρατορία της καγκελαρίου της Γερμανίας
Δεν είναι και τόσο κακή επιλογή για την Κομισιόν ο Juncker
Την άποψη ότι η μονοκρατορία της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό αποτελεί παρελθόν διατυπώνει η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, υπογραμμίζοντας τη δυναμική που αρχίζει να αποκτά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «στο παιχνίδι εξουσίας και επιρροής η Merkel απέκτησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα νέο αντίπαλο, στα αριστερά της».
«Πρόκειται για το Matteo Renzi. Με τον ιταλό πρωθυπουργό επέστρεψε στην ευρωπαϊκή πολιτική η τεστοστερόνη. Η μονοκρατορία της Merkel αποτελεί παρελθόν. Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο κυβερνούν πολιτικοί συνασπισμοί Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών και αυτό οδηγεί αναγκαστικά σε συμβιβασμούς» υπογραμμίζει η Stuttgarter Zeitung, η οποία αναφερόμενη στη στάση που τήρησε η Μ. Βρετανία κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την υποψηφιότητα του Jean Claude Juncker για την προεδρία της Κομισιόν, τονίζει ότι έσπασε η αρχή που θέλει την Ευρώπη να επιδιώκει συναινέσεις.
Πάντως το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι υπό αυτό το πρίσμα ο Juncker, ως άνθρωπος των ισορροπιών, ίσως να μην είναι και τόσο κακή επιλογή για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Neue Zürcher Zeitung, η οποία αναφέρει ότι η διαμάχη για τον πρόεδρο της Κομισιόν είχε ως συνέπεια να μπλοκάρει για εβδομάδες η ΕΕ.
«Ταυτόχρονα η κατηγορηματική απόρριψη της υποψηφιότητας Juncker από τη Βρετανία, την οδήγησε στο περιθώριο. Η καγκελάριος δεν είχε τη δύναμη να επιβάλει έναν αποδεκτό από όλους πρόεδρο της Κομισιόν. Και επειδή η Γαλλία είναι απασχολημένη με τον εαυτό της, η Βρετανία… βουλιάζει στην «ευρωφοβία» της. Είναι  αναγκαίο να αναλάβουν οι Γερμανοί ηγετικό ρόλο. Ακόμη και εάν οι μικρές χώρες δεν θέλουν να το ακούν, ο ρόλος των τριών μεγάλων χωρών είναι καθοριστικός. Η ΕΕ διαθέτει τόση πολυφωνία που χωρίς έναν διατεταγμένο πλουραλισμό πέφτει εύκολα στο χάος» εκτιμά η ελβετική εφημερίδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης