Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gazprom - Σε ρούβλι ή σε γουάν θα εκπληρωθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της συμφωνίας με την Κίνα

Gazprom - Σε ρούβλι ή σε γουάν θα εκπληρωθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της συμφωνίας με την Κίνα
Βαρύ χτύπημα για το δολάριο
Σε μια λιτή ανακοίνωση προέβη ο CFO της Gazprom, Andrey Kruglov, « Η Gazprom είναι έτοιμη να διευθετήσει τις οικονομικές συναλλαγές που προκύπτουν από τη συμφωνία συνεργασίας με την Κίνα σε γουάν ή ρούβλι».
Όταν τον περασμένο μήνα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία αξίας 400 δισεκατ. δολαρίων μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της Κίνας, μια ισχυρή συμμαχία των δύο χωρών, δεν είχε γίνει γνωστό το νόμισμα με το οποίο θα γίνονταν οι οικονομικές συναλλαγές.
Πολλοί είχαν θεωρήσει αυτόματα ότι το δολάριο ήταν το επιλεγμένο νόμισμα, προς απογοήτευση όσων πίστεψαν ότι η συμφωνία αυτή θα έσπαγε την κυριαρχία των ΗΠΑ στην πετρελαϊκή αγορά .
Η λιτή αυτή ανακοίνωση άλλαξε, ωστόσο, δραστικά το σκηνικό.
Το δολάριο φαίνεται ότι χάνει σταδιακά την ισχύ του, διαδικασία η οποία θα ενισχυθεί και από την στροφή των ΗΠΑ σε ξένες αγορές για εξαγωγή πετρελαίου.
Ο Kruglov είχε δηλώσει, επίσης, ότι η εταιρεία σκέφτεται την πώληση ομολόγων σε δολάρια Σιγκαπούρης, ενώ και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την ένταξή της στο χρηματιστήριο του Hong Kong και την έκδοση ομολόγων σε γουάν.
Προκύπτει, ενδεχομένως, μία στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα, ως απάντηση και της απομόνωσης στην οποία την έχει φέρει η δύση, λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ανακοίνωση της People’s Bank of China, στην ιστοσελίδα της, σχετικά με συνάντηση του υποδιοικητή της, Jin Qi με τον ομόλογό του στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, Dmitry Skobelkin.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δύο ισχυροί άνδρες συνομίλησαν για μια ενδεχόμενη συνεργασία για χρήση των τοπικών νομισμάτων για την χρηματοδότηση έργων και εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών. Συζητήθηκε , επίσης, η συνεργασία για την έκδοση τραπεζικής κάρτας, αλλά και στους τομείς της ασφάλισης και της χρηματοπιστωτικής εποπτείας.
Ουσιαστικά, συζητήθηκε η εγκατάλειψη του δολαρίου κατά τις διμερείς οικονομικές τους σχέσεις.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης