Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλειδώνει η υποψηφιότητα Juncker για την προεδρία της Κομισιόν – Απομονωμένος ο Βρετανός πρωθυπουργός D. Cameron

tags :
Κλειδώνει η υποψηφιότητα Juncker για την προεδρία της Κομισιόν – Απομονωμένος ο Βρετανός πρωθυπουργός D. Cameron
Μόνος σύμμαχος του κατά του Juncker η Ουγγαρία
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εκλογή του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Jean Claude Juncker στην προεδρία της Κομισιόν, παρά τις ενστάσεις και τις σφοδρές αντιδράσεις από τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, David Cameron.
Σε λίγες ώρες, και συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν και επίσημα την υποψηφιότητα Juncker κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί.
Παρά τις ενστάσεις Cameron, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις αντιδράσεις του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι πρωθυπουργοί Ολλανδίας και Σουηδίας, οι οποίοι τηρούσαν μέχρι πρότινος μια εχθρική στάση κατά του Juncker, αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του.
Σημειώνεται πως μόνος σύμμαχος του Cameron κατά του Juncker είναι η Ουγγαρία.
«Οφείλουμε να βρούμε ευρύ πεδίο συμφωνίας για το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό και να κάνουμε ένα βήμα προς τη Βρετανία» τόνισε η Merkel ενώ ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ορίσουν στον Juncker ένα πρόγραμμα «οικονομικής φιλελευθεροποίησης» που θα προσεγγίζει τις βρετανικές θέσεις.
Πάντως ο Cameron έχει καταστήσει σαφές ότι θα εκφράζει μέχρι τέλους τη διαφωνία του.
Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι οι συνομιλίες θα είναι σκληρές.
«Θα γίνει ψηφοφορία και θα δούμε το αποτέλεσμα. Είναι όμως κρίσιμο να ξέρει ο κόσμος ότι κάνω αυτό που λέω», ανέφερε ο Cameron, προσθέτοντας ότι «υποσχέθηκα ότι θα έχουμε επαναδιαπραγμάτευση για τις εξουσίες της ΕΕ, ότι θα έχουμε δημοψήφισμα και ότι ο βρετανικός λαός θα αποφασίσει για το ευρωπαϊκό μας μέλλον...Είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς εκστρατείας για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν αλλαγές και ότι η Βρετανία θα έχει μία καλύτερη θέση στην Ευρώπη».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης