Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's για Ισπανία – Κατώτερη των προσδοκιών η φορολογική μεταρρύθμιση – Τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι για το έλλειμμα

Moody's για Ισπανία – Κατώτερη των προσδοκιών η φορολογική μεταρρύθμιση – Τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι για το έλλειμμα
Κρίνεται αρνητική από άποψη πιστοληπτικής αξιολόγησης
Κατώτερη των προσδοκιών χαρακτηρίζει τη φορολογική μεταρρύθμιση που παρουσίασε η ισπανική κυβέρνηση, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, σημειώνοντας ότι τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι για το έλλειμμα.
Μάλιστα, σημειώνει ότι δεν την πείθει η μεταρρύθμιση που ενέκρινε η κυβέρνηση Ραχόι και αναφέρει ότι την κρίνει αρνητικά από τη σκοπιά της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Όπως σημειώνει, τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με τις συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμώνων τον Μάρτιο και επισημαίνει ότι μεταξύ των συστάσεων της επιτροπής αυτής ήταν μια δημοσιονομική υποτίμηση μέσω της σημαντικής μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (μείωση που θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αύξηση των έμμεσων φόρων), με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών στον τομέα της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.
Δίχως αμφιβολία, σημειώνει η Moody's, η ισπανική κυβέρνηση εγκατέλειψε εντελώς αυτές τις παρατηρήσεις της επιτροπής των ειδικών, η οποία εκτιμούσε ότι θα έδιναν ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ και στον τομέα της απασχόλησης κατά 0,7% κάθε χρόνο σε έναν ορίζοντα τριών ετών.
Όσον αφορά τους στόχους για το έλλειμμα, σημειώνει ότι η έλλειψη αναπλήρωσης των εσόδων από τη μείωση των φόρων εγκυμονεί κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπό αυτή την έννοια και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι τα φορολογικά έσοδα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, επιμένει ότι «υφίσταται σημαντικός κίνδυνος η κυβέρνηση να μην πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, εκτός εάν λάβει περαιτέρω μέτρα όσον αφορά τις δαπάνες.
Παρ' όλα αυτά, ο οίκος εκτιμά ότι οι φορολογικές περικοπές που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση, θα ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης