Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς πλήρη ανεξαρτητοποίηση το Κουρδιστάν - «Να εκμεταλλευτούμε την κατάρρευση του Ιράκ»

Προς πλήρη ανεξαρτητοποίηση το Κουρδιστάν - «Να εκμεταλλευτούμε την κατάρρευση του Ιράκ»
Συνέντευξη του Masoud Barzani στο CNN
Να αξιοποιήσει στο έπακρον την τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ, επιχειρεί το Κουρδιστάν, το οποίο αναμένεται να αξιώσει την πλήρη ανεξαρτητοποίησή του.
Ειδικότερα, ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, Masoud Barzani, μιλώντας στο αμερικανικό CNN, υποστήριξε πως «το Κουρδιστάν θα επιδιώξει την επίσημη ανεξαρτητοποίησή του από το υπόλοιπο Ιράκ.
«Όλα καταρρέουν, ο στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία. Δεν προκαλέσαμε την κατάρρευση του Ιράκ. Άλλοι το έκαναν και δεν μπορούμε να παραμένουμε δέσμιοι του αγνώστου. Ήρθε η ώρα για τον Κουρδικό λαό να καθορίσει το μέλλον του και θα στηρίξουμε την απόφαση του λαού» υπογράμμισε εν συνεχεία.
Σε σχόλιό του, το CNN επισήμανε πως «η ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν αποτελούσε διαχρονικό στόχο, ενώ η επαρχία διέθετε αυτονομία από τη Βαγδάτη για πάνω από δύο δεκαετίες, ωστόσο ποτέ πριν δεν είχαν δηλώσει ότι θα υλοποιούσαν το όνειρο (για ανεξαρτησία). Η πρόσφατη κρίση, κατά την οποία μια τεράστια έκταση στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν καταλήφθηκε από Σουνίτες εξτρεμιστές, φαίνεται ότι ώθησε τους Κούρδους στα άκρα».
«Σήμερα, ζούμε σε ένα νέο Ιράκ, ολοκληρωτικά διαφορετικό από το Ιράκ που ξέραμε, το Ιράκ που ζούσαμε πριν από δέκα ημέρες ή δύο εβδομάδες. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ αποδείχθηκε ότι ο Κουρδικός λαός πρέπει να αδράξει την ευκαιρία τώρα. Ο Κουρδικός λαός πρέπει τώρα να καθορίσει το μέλλον του» εξήγησε ο Masoud Barzani.
Σημειώνεται πως το Ιρακινό Κουρδιστάν ή αλλιώς Περιοχή του Κουρδιστάν συνιστά αυτόνομη περιοχή του Ιράκ από το 1991.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης