Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 0,8% τοποθετεί την ανάπτυξη της Ιαπωνίας το 2011 ο ΟΟΣΑ

Στο 0,8% τοποθετεί την ανάπτυξη της Ιαπωνίας το 2011 ο ΟΟΣΑ
Στο 0,8% μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας το 2011, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εξαιτίας των συνεπειών του σεισμού, αλλά προβλέπει ότι η ιαπωνική οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα από τις εκτιμήσεις το 2012, χάρη στα έργα ανοικοδόμησης.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η ανάπτυξη της τρίτης οικονομικής δύναμης στον κόσμο θα περιορισθεί στο 0,8% το 2011, έναντι 1,7% σύμφωνα με τις προβλέψεις πριν από τον σεισμό, αλλά θα φθάσει το 2,3% το 2012, αντί της αρχικής πρόβλεψης του 1,3%.
Υπενθυμίζεται ότι η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές και τα κτίρια είναι πιθανόν να κοστίσει 25.000 δισεκατομμύρια γεν (208 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης. «Ο σεισμός συνέβη σε μία στιγμή που η Ιαπωνία φαινόταν να βρίσκει τον δρόμο της ανάπτυξης έπειτα από την επιβράδυνση που διαπιστώθηκε στο τέλος του 2010. Οι άμεσες συνέπειες αυτής της φοβερής καταστροφής αναμένεται να είναι σημαντικές, πέραν των κατεστραμμένων ζωνών από τον σεισμό και το τσουνάμι» στη βορειοανατολική Ιαπωνία, εξηγεί ο ΟΟΣΑ σε έκθεση για τις επιπτώσεις της καταστροφής που δημοσιεύεται σήμερα.
«Ωστόσο, η εμπειρία των προηγούμενων καταστροφών στην Ιαπωνία και στις ανεπτυγμένες χώρες δείχνει ότι μετά το βραχυπρόθεσμο αυτό σοκ θα ακολουθήσει ανάκαμψη ωθούμενη από τις δαπάνες της ανοικοδόμησης», αναφέρεται στην έκθεση.
Το ιαπωνικό ΑΕΠ αναμένεται «να μειωθεί σημαντικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, αν και σε βαθμό λιγότερο σημαντικό σε σχέση με τη βουτιά του 20%, σε ετήσια βάση, που προκάλεσε η αιφνιδιαστική πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης