Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία του ΔΝΤ για την Αργεντινή - Ευρύτερες οι επιπτώσεις από την απόφαση των ΗΠΑ - Συνεχίζεται η περιδίνηση για χρηματιστήριο και peso

Ανησυχία του ΔΝΤ για την Αργεντινή - Ευρύτερες οι επιπτώσεις από την απόφαση των ΗΠΑ - Συνεχίζεται η περιδίνηση για χρηματιστήριο και peso
Τέταρτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες - Στα... ύψη το κόστος δανεισμού
Ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία της Αργεντινής «βλέπει» το ΔΝΤ, στον απόηχο της χθεσινής ανατρεπτικής απόφασης του αμερικανικού δικαστηρίου.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ευρύτερων επιπτώσεων για τη χώρα της λατινικής Αμερικής.
Σημειώνεται πως χθες, Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κάλεσε την Αργεντινή να αποπληρώσει το χρέος της προς τα hedge funds, τα οποία δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν την αναδιάρθρωση χρέους του 2005 και 2010.
Παράλληλα, το «ταρακούνημα» στην αγορά του Μπουένος Άιρες συνεχίστηκε και σήμερα, με το δείκτη MerVal να υποχωρεί για 4η συναπτή συνεδρίαση, στο -1,22% και τις 7.146 μονάδες. Την ίδια ώρα, το 3ετές ομόλογο της Αργεντινής ενισχύθηκε στο 16,33% και το 10ετές στο 12,35%. Τέλος, το peso στη «μαύρη» αγορά κατρακύλησε στα 12,35 peso/δολάριο, καταγράφοντας μείωση -2,83%.

Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου
Υποχρεωμένη να καταβάλλει το χρέος προς τα hedge funds - συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. δολαρίων - είναι η Αργεντινή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η χώρα κατά προηγούμενης δικαστικής απόφασης.
H προηγούμενη δικαστική απόφαση υποχρέωνε την Αργεντινή να πληρώσει τα hedge funds τα οποία είχαν αρνηθεί να δεχτούν τους όρους της αναδιάρθρωση του χρέους της.
Ωστόσο, σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την προηγούμενη δικαστική απόφαση που ορίζει ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να κάνει πληρωμές στο χρέος που έχει αναδιαρθρώσει, εκτός και αν πληρώσει επίσης τα hedge funds που αρνήθηκαν να υπαχθούν στις προτάσεις της χώρας για την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Η Αργεντινή δεν σταματά να μάχεται κατά των hedge funds, τα οποία όπως επισημαίνει "επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδη από το χρέος που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001".

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernández de Kirchner, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν θα κηρύξει πτώχευση και ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την εκβιάσουν.
Η πρόεδρος της Αργεντινής, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αθέτηση πληρωμής του χρέους, μετά τη δικαστική ανατροπή για το Μπουένος Άιρες απέναντι στα αντισταθμιστικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου.
Παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος της Αργεντινής υποσχέθηκε να συνεχίσει την καταβολή των οφειλομένων πληρωμών στο 93% των ιδιωτών πιστωτών που είχαν δεχτεί τις αναδιαρθρώσεις του χρέους του 2005 και 2010, άφησε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τους όρους πληρωμής των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.
"Η Αργεντινή δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας να διαπραγματευτούμε. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Repsol, συνάψαμε επίσης μια συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων", δήλωσε η Πρόεδρος της Αργεντινής σε τηλεοπτική της ομιλία.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε χθες να εξετάσει μια ύστατη προσφυγή της Αργεντινής, επικυρώνοντας απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης που καταδίκαζε το Μπουένος Άιρες να πληρώσει 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου NML Capital και Aurelius Management.
"Η απόφαση δεν με εκπλήσσει", πρόσθεσε η Kirshner.
"Δεν είμαι αναστατωμένη, είμαι ανήσυχη. Υποχρέωσή μας είναι να πληρώσουμε τους πιστωτές μας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να μας εκβιάζουν".
Η πρόεδρος τόνισε κυρίως ότι το 2008, σχεδόν επτά χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2001, το NML Capital είχε εξαγοράσει χρέος της Αργεντινής καταβάλλοντας 48 εκατομμύρια δολάρια και το 2014 ζητεί 832 εκατομμύρια, δηλαδή 1.600% παραπάνω σε σχέση με την αρχική του επένδυση.
Η Αργεντινή θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του αναδιαρθρωμένου χρέους της, εκ των οποίων η επόμενη δόση 900 εκατομμυρίων στις 30 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης