Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία – Δεκάδες κρατούμενοι ελεύθεροι μετά τη χορήγηση γενικής αμνηστίας από τον πρόεδρο Άσαντ

tags :
Συρία – Δεκάδες κρατούμενοι ελεύθεροι μετά τη χορήγηση γενικής αμνηστίας από τον πρόεδρο Άσαντ
Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που αμνηστία αφορά και αυτούς που διώκονται για «τρομοκρατία»
Δεκάδες κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τις φυλακές στη Συρία, μετά τη γενική αμνηστία που χορήγησε ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, επισήμανε χθες δικηγόρος που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Δεκάδες κρατούμενοι της φυλακής Άντρα αφέθηκαν χθες ελεύθεροι και αυτό συνεχίζεται σήμερα», δήλωσε ο Άνουαρ αλ Μπούνι, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη αμνηστία που χορήγησε ποτέ ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τα τρία αυτά χρόνια του πολέμου στην Συρία.
Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά από το 2011 που αμνηστία αφορά και αυτούς που διώκονται για «τρομοκρατία», βάσει του όρου που χρησιμοποιεί η Συρία για να αναφερθεί στους αντάρτες και σε εκείνους που μάχονται τις συριακές αρχές, όπως επίσης είναι η πρώτη φορά που οι συριακές αρχές χορηγούν αμνηστία και στους ξένους μαχητές που θα παραδοθούν εντός ενός μήνα.
«Το δικαστήριο κατά της τρομοκρατίας και τα ποινικά δικαστήρια εξετάζουν τα ονόματα των ανθρώπων στους οποίους χορηγείται αμνηστία και αποστέλλουν τους καταλόγους στις διάφορες φυλακές», όπως σε αυτές στην Άντρα και στην Σαϊντνάγια, κοντά στη Δαμασκό, ή σε αυτήν στην Τάντμορ, στην ανατολική Συρία, διευκρίνισε ο δικηγόρος.
Σύμφωνα με τον Μπούνι, ο οποίος ήταν και ο ίδιος πρώην πολιτικός κρατούμενος, η αμνηστία αυτή εκτιμάται ότι θα αφορά και αυτούς που έχουν ήδη δικαστεί και αυτούς, που είναι πολύ περισσότεροι, οι οποίοι κρατούνται χωρίς να έχουν δικαστεί σε κέντρα κράτησης των υπηρεσιών πληροφοριών των αρχών.
«Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τους δικούς τους καταλόγους», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι κρατούνται, εκ των οποίων 18.000 θεωρούνται αγνοούμενοι καθώς οι οικογένειές τους δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικά με την τύχη τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τις τέσσερις προηγούμενες φορές που οι συριακές αρχές είχαν χορηγήσει αμνηστία, οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει ότι παρά τα διατάγματα, πολλοί κρατούμενοι δεν αφέθηκαν ποτέ ελεύθεροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης