Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ για το πρόστιμο «μαμούθ» στην BNP Paribas - Με διαταραχή των εμπορικών σχέσεων απειλεί ο Fabius (ΥΠΕΞ)

Κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ για το πρόστιμο «μαμούθ» στην BNP Paribas - Με διαταραχή των εμπορικών σχέσεων απειλεί ο Fabius (ΥΠΕΞ)
Παρέμβαση Hollande - Νίπτει τας χείρας του ο Obama
Διαστάσεις έχει λάβει το ζήτημα της ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων εις βάρος της BNP Paribas από τις αρχές των ΗΠΑ.
Το ζήτημα απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις Γαλλίας –ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius, να προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
«Η συνθήκη, η οποία θα είναι θετική για την εξέλιξη του εμπορίου, μπορεί μόνο να βασιστεί στην αρχή της ανταποδοτικότητας. Είσαι σαφές, εάν στην περίπτωση μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, εφαρμοστεί η μονομέρεια αντί η ανταποδοτικότητα, αυτό ενέχει κινδύνους για αρνητικές συνέπειες», τόνισε ο Fabius μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο ΡΤΛ.
Παράλληλα τόνισε ότι αν η BNP Paribas βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό επιδρά αρνητικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η επιστολή Hollande στον Obama
Σε επίπεδο… προέδρων έχει αναχθεί το πρόστιμο – μαμούθ των ΗΠΑ στη BNP Paribas, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος με επιστολή του προς τον B. Obama, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το δυσθεώρητο πρόστιμο.
Με τη γαλλική κυβέρνηση να αναλαμβάνει πλήρως την υπερασπιστική γραμμή της BNP Paribas, o F. Hollande με επιστολή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, εκφράζει την ανησυχία του για το πρόστιμο – μαμούθ, ύψους 10 δισ. δολαρίων, που αναμένεται να επιβληθεί στη γαλλική τράπεζα.
Να σημειωθεί πως η BNP Paribas κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι του Ιράν και του Σουδάν.
Ο F. Hollande επισημαίνει παράλληλα, πως το επιβληθέν πρόστιμο είναι άδικο και δυσανάλογα μεγάλο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα θα εξεταστεί και στο περιθώριο της επικείμενης συνάντησης των δύο προέδρων την Πέμπτη το βράδυ στο Παρίσι.
Να σημειωθεί, πως παρόμοιες δηλώσεις έχει πραγματοποιήσει τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Laurent Fabius.

Νίπτει τας χείρας του ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ωστόσο, τας χείρας του νίπτει ο Barack Obama σχετικά με το πρόστιμο – μαμούθ.
Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των G7, o Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως δεν δύναται να επενέβη στην έρευνα των ρυθμιστικών αρχών, προκειμένου να αποτρέψει το πρόστιμο των 10 δισ. δολαρίων.
Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλλουν πρόστιμο 10 δισ. δολαρίων στην BNP Paribas λόγω παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και του Σουδάν.
Μάλιστα, το φλέγον ζήτημα απασχόλησε και τον Γάλλο Πρόεδρο, F. Hollande, ο οποίος με επιστολή του προς τον Αμερικανό ομόλογό του, εξέφρασε την ανησυχία του για το δυσθεώρητο ύψους του προστίμου.
«Είμαι ακατάλληλος για αυτό το ζήτημα» τόνισε ο B. Obama, αποποιούμενος κάθε ευθύνη. «Ως Πρόεδρος δεν μπορώ να εμπλακώ στην έρευνα των αρχών» συμπλήρωσε. «Ο νόμος δρα αυτοβούλως, δίχως την πολιτική παρέμβαση» συνέχισε, καταλήγοντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης