Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama (πρόεδρος ΗΠΑ) – Ιερή και απαραβίαστη η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης

tags :
Obama (πρόεδρος ΗΠΑ) – Ιερή και απαραβίαστη η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης
Μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία
(upd) Η ασφάλεια της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είναι ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας των ΗΠΑ και είναι «ιερή και απαραβίαστη» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama κατά την άφιξη του στην Πολωνία, από όπου θα αρχίσει και η περιοδεία του στην Ευρώπη.
«Η δέσμευσή μας ως προς την ασφάλεια της Πολωνίας και αυτή των συμμάχων μας στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη είναι ακρογωνιαίος λίθος της δικής μας ασφάλειας και είναι ιερή και απαραβίαστη» τόνισε ο Obama κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με Πολωνούς και Αμερικανούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους ως προς την ασφάλεια της Πολωνίας στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως προτίθεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας νέες αρωγές για την ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης.
«Η ασφάλεια της Πολωνίας και όλης της περιοχής είναι στενά δεμένη με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια κρίση πολύ κοντά στα σύνορά μας και σ' αυτά του ΝΑΤΟ» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πολωνίας, Bronislaw Komorowski.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί σήμερα με τους πολιτικούς ηγέτες της Πολωνίας ενώ αύριο θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον πρόσφατα εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, Petro Poroshenko.
Η συνάντηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, μια και οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθούν να παραπέμπουν σε εικόνες «εμφυλίου πολέμου».
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, στο Sloviansk, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, διεξάγονται εξαιρετικά σφοδρές μάχες με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες τα τελευταία 24ωρα ενισχύουν την παρουσία και τη δύναμη τους προκειμένου να ανακαταλάβουν και να θέσουν υπό έλεγχο την περιοχή.
«Μία ενεργή φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης είναι σε εξέλιξη γύρω από το Σλαβιάνσκ. Ο ειρηνικός λαός του Σλοβιάνσκ, του Κραματόρσκ, του Κράσνι Λιμάν καλείται να αποφύγει να θέσει σε οποιοδήποτε κίνδυνο τη ζωή του, να μείνει στο σπίτι και να μην πλησιάζει σε σημεία όπου συγκεντρώνονται τρομοκράτες» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Sloviansk είναι περικυκλωμένο περικυκλωμένο από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Πάντως και στη γειτονική περιφέρεια του Luhansk μαίνονται σκληρές μάχες. Όπως αναφέρεται εκατοντάδες φιλορώσοι αντάρτες επιτέθηκαν χθες κατά των συνοριακών φρουρών, σε συγκρούσεις που διήρκεσαν όλη την ημέρα και είχαν ως αποτέλεσμα οκτώ τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών και πέντε νεκρούς στις τάξεις των αυτονομιστών.
Την ίδια στιγμή, μαίνονται οι μάχες και στην περιοχή του Donetsk, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-25 και ένα ουκρανικό πολεμικό ελικόπτερο καθώς και ότι κατέστρεψαν τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC).
Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει πως είναι έτοιμο να προσέλθει σε διάλογο με το νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, P.Poroshenko υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων ανταρτών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης