Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλυτος γρίφος το όνομα του νέου προέδρου της Κομισιόν - Επανέρχονται τα σενάρια για M. Barnier - «Ξεθωριάζει» η επιλογή Juncker

Άλυτος γρίφος το όνομα του νέου προέδρου της Κομισιόν - Επανέρχονται τα σενάρια για M. Barnier - «Ξεθωριάζει» η επιλογή Juncker
«Ο Barnier είναι ξανά στο επίκεντρο καθώς ο Juncker παραπαίει»
Άλυτος γρίφος παραμένει το όνομα του νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς όσο τα 24ωρα περνούν, τόσο η υποψηφιότητα του J.C. Juncker «ξεθωριάζει».
Παρά τις άτονες δηλώσεις στήριξης της Angela Merkel, ο J.C. Juncker εξακολουθεί να προσκρούει στο εμπόδιο του Βρετανού Πρωθυπουργού David Cameron.
Μάλιστα, το δελτίο πληροφόρησης Agence Europe, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, επαναφέρει τα σενάρια για τον M. Barnier, τονίζοντας πως «ο Barnier είναι ξανά στο επίκεντρο καθώς ο Juncker παραπαίει».
Σημειώνεται πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς να λάβει το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η επαναφορά του ονόματος του M. Barnier έγκειται στην ηχηρή αντίρρηση αρκετών κρατών – μελών στην εκλογή του J.C. Juncker.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Τη στήριξή της στο πρόσωπο του Jean Claude Juncker για την προεδρία της Κομισιόν, επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, St. Seibert.
Όπως τόνισε ο Seibert, «η Καγκελάριος στηρίζει την υποψηφιότητα Juncker για την προεδρία της Κομισιόν».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, προεδοποίησε την Merkel ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. αν οριστεί πρόεδρος της Κομισιόν ο Juncker.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews, "ο J. C. Juncker πρέπει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν", δήλωσε επισήμως την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή της μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.
«Πλέον διεξάγω όλες τις συζητήσεις υπό το πνεύμα ότι ο Juncker πρέπει να γίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», φέρεται να δήλωσε η Merkel, σύμφωνα με ένα σχόλιο που ανήρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης St. Seibert.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν αυτή την εβδομάδα τη Μerkel επειδή δεν είχε υποστηρίξει ξεκάθαρα τον Juncker για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και είναι στην πρώτη θέση της λίστας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και το κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ΕΛΚ κέρδισε 213 έδρες σε σύνολο 751, άρα ο υποψήφιός του διεκδικεί τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως γι' αυτό χρειάζεται διπλή πλειοψηφία: των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εναντίον της υποψηφιότητας Juncker έχουν ταχθεί αρκετοί Eυρωπαίοι ηγέτες, καθώς τον θεωρούν πολύ ευρωπαϊστή και έναν άνθρωπο του παρελθόντος.
Τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις Ευρωεκλογές, η Μerkel είχε χαιρετίσει την εκστρατεία του Juncker, «του υποψηφίου μας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» - όπως είχε τονίσει - προσθέτοντας όμως ότι χρειάζεται να γίνουν «συζητήσεις» για τις υποψηφιότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης