Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον J.C. Juncker η πρώτη εντολή για την ανάδειξη του Προέδρου της Κομισιόν – Δυσμενείς οι οιωνοί για τον υποψήφιο του ΕΛΚ

Στον J.C. Juncker η πρώτη εντολή για την ανάδειξη του Προέδρου της Κομισιόν – Δυσμενείς οι οιωνοί για τον υποψήφιο του ΕΛΚ
Αντίπαλος στην προσπάθεια του J.C. Juncker ο... Βρετανός Πρωθυπουργός
Στον J.C. Juncker δόθηκε η πρώτη εντολή σχηματισμού της απαιτούμενης πλειοψηφίας, προκειμένου να εκλεχθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, κατά την πρώτη συνεδρίαση των προέδρων των ευρωομάδων, ο απερχόμενος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε εντολή σχηματισμού της πλειοψηφίας στον υποψήφιο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, J.C. Juncker.
Η εν λόγω επιλογή συνιστά απόρροια του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, όπου το ΕΛΚ εξέλεξε τους περισσότερους βουλευτές.
Εάν ο J.C. Juncker δεν καταφέρει να υφαρπάξει την στήριξη της πλειοψηφίας, δηλαδή του 50% των ευρωβουλευτών, τότε η εντολή θα παραχωρηθεί στον υποψήφιο του δεύτερου σε δυναμική, κόμματος, δηλαδή στον Martin Schulz από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Φυσικά, εάν δεν τελεσφορήσει ούτε τότε η προσπάθεια συγκρότησης της πλειοψηφίας, τότε η εντολή θα παραχωρηθεί στα μικρότερα κόμματα.
N σημειωθεί πως η προσπάθεια του J.C. Juncker ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς πλήθος μελών του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, αντιτάσσονται στην υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν.

Tι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Nα διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν επιθυμεί διακαώς ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, J.C. Juncker, ωστόσο η πρόθεσή του συναντά την άρνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, David Cameron.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Καγκελάριος Merkel, αποφεύγει προς το παρόν να τον στηρίξει ξεκάθαρα.
«Η διψήφια διαφορά σε έδρες που έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μου δίνει το δικαίωμα να επιχειρήσω πρώτος τη διαμόρφωση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» υπογράμμισε χθες ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δεδομένης της νίκης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις χθεσινές ευρωεκλογές.
«Δεν με νοιάζει τι λένε. Δεν παρακαλάω κανέναν. Κέρδισα τις εκλογές» διαμήνυσε, απορρίπτοντας τις σχετικές ενστάσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού, David Cameron.
Αναφερθείς στο εκλογικό αποτέλεσμα, συμπέρανε πως η Άκρα Δεξιά και οι λαϊκιστές δεν κέρδισαν τις εκλογές, αν και η ενίσχυσή τους σε ορισμένες χώρες είναι κάτι το συνταρακτικό.
Να σημειωθεί πως το ΕΛΚ συγκέντρωσε το 28,23% των συνολικών ψήφων, εκλέγοντας 212 ευρωβουλευτές.

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν, στον απόηχο των ευρωεκλογών του 2014.
Η διαφορά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες συρρικνώθηκε σε λιγότερες από 20 έδρες.
Σύμφωνα με αναγωγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολλών ινστιτούτων δημοσκόπησης, το ΕΛΚ με κύριο υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν τον Jean Claude Juncker, λαμβάνει ποσοστό που κυμαίνεται στο 28-29% και διασφαλίζει 205-212 έδρες (2009: 274).
Ακολουθούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες και ο Martin Schulz, με 24-26% και 185-191 έδρες (2009: 195).
Θεαματική ήταν η μείωση για τους Φιλελεύθερους που με περίπου 10% διασφαλίζουν 54 έδρες.
Απώλειες σημείωσαν και οι Πράσινοι που κινούνται στο 7,5-8% και στις 48-50 έδρες.
Η Αριστερά με 6,5-7% διασφαλίζει περισσότερες από 46 έδρες.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση του Martin Schulz στην προεδρία της Κομισιόν, με τον Jean Clade Juncker να αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει θέσει βέτο τόσο για τον Martin Schulz, όσο και για τον Jean Claude Juncker, όσον αφορά την προεδρία της Κομισιόν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το ενδεχόμενο της τοποθέτησης ενός τρίτου προσώπου στην προεδρία της Κομισιόν, πέραν των Schulz και Juncker, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, γεγονός βεβαίως που απεύχονται οι υποψήφιοι.
Άλλωστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τις υπόλοιπες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης