Τελευταία Νέα
Διεθνή

V. Constancio (ΕΚΤ) - Η τραπεζική πολιτική είναι ανεξάρτητη της νομισματικής – «Όχι» στη σύνδεση των stress tests με την ποσοτική χαλάρωση

tags :
V. Constancio (ΕΚΤ) - Η τραπεζική πολιτική είναι ανεξάρτητη της νομισματικής – «Όχι» στη σύνδεση των stress tests με την ποσοτική χαλάρωση
"Η ΕΚΤ δεν αναμειγνύει την νομισματική με την τραπεζική πολιτική"
Tη σύνδεση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με την αξιολόγηση των στοιχείων assets των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΒΑ, απέρριψε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.
Ειδικότερα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας απέρριψε κάθε διασύνδεση μεταξύ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και των ελέγχων της ΕΚΤ επί των τραπεζικών assets.
«Δεν υπάρχει καμία σχέση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αποσαφηνίζοντας πως η ΕΚΤ δεν αναμειγνύει την νομισματική με την τραπεζική πολιτική.
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες είχαν διαρρεύσει σενάρια, περί έναρξης της ποσοτικής χαλάρωσης λίγο πριν την διεξαγωγή των stress tests από την ΕΒΑ.
Παράλληλα, ο Vitor Constancio υποστήριξε πως ο ισολογισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει ενισχυθεί κατά 104 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2013.

ΕΒΑ - Διετής ύφεση, ανεργία στο 13% και κατάρρευση των τιμών των μετοχών προβλέπει το δυσμενές σενάριο των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών
Τις βασικές παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου που θα ληφθεί υπόψιν για τα προσεχή stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών σκιαγράφησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σήμερα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει μια διετή ύφεση, με τη συρρίκνωση να διαμορφώνεται στο 0,7% φέτος και στο 1,5% το επόμενο έτος, ενώ το 2016 θα καταγράψει οριακή αύξηση.
Ο δείκτης ανεργίας στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ θα φτάσει στο ρεκόρ του 13% το 2016.
Οι τιμές των μετοχών θα καταρρεύσουν, ενώ τα επιτόκια των κρατικών και εταιρικών ομολόγων θα αυξηθούν σημαντικά.
Εκτός από την ύφεση στην ΕΕ, η οποία κατά τα τρία έτη που περιλαμβάνονται στις ασκήσεις, οι τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μια ευρύτερη παγκόσμια κρίση.
Η ανάπτυξη στους κύριους εμπορικούς εταίρους - ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία - θα πέσει κατακόρυφα, ενώ συρρίκνωση της οικονομίας θα υπάρξει και σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
Επίσης προβλέπονται απότομες υποτιμήσεις νομισμάτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία πραγματοποίησε επίσης μια βασική αλλαγή στη μεθοδολογία που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο, κατά την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να διαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκια συναλλαγών των κρατικών ομολόγων τους με την αξία της αγοράς.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες τώρα θα πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ζημίες σε ορισμένα κρατικά ομόλογα στα τραπεζικά βιβλία τους.
Οι μεταβολές στην αξία των ομολόγων με την ένδειξη "διαθέσιμα προς πώληση" θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σταδιακά, ανέφερε η ΕΒΑ, ξεκινώντας με το 20% των πιθανών απωλειών φέτος για να φτάσουν στο 60% το 2016.
Συν τοις άλλοις, οι τράπεζες πρέπει να διαμορφώσουν τις χρηματιστηριακές στρατηγικές τους κατά τα πρότυπα της κρίσης dot - com στις αρχές της δεκαετίας του 2000, της ασιατικής κατάρρευσης της αγοράς και της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers.
Επίσης, στο σενάριο δεν αναμένεται ότι η ζώνη του ευρώ θα βιώσει τον αποπληθωρισμό, όπου οι τιμές καταναλωτή μειώνονται αντί να αυξάνονται, κατά τα επόμενα τρία χρόνια, παρά τις κάποιες ανησυχίες μεταξύ των οικονομολόγων ότι αυτό είναι μια πραγματική απειλή.
Ξεκινώντας από το Μάιο, οι 124 μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ, οι οποίες κατέχουν τουλάχιστον το 50% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων σε κάθε κράτος μέλος, θα υποβληθεί σε stress test.
Για να περάσουν με επιτυχία τις ασκήσεις, οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν μια ζώνη κοινού Tier 1 ισοδύναμου της καθαρής θέσης, ήτοι τουλάχιστον 5,5% των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού.
Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Οκτώβριο, λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης από τις εθνικές εποπτικές αρχές.
Τα stress tests θα δώσουν τη δυνατότητα στον τραπεζικό κλάδο να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες τους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΒΑ, Andrea Enria.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης