Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (EKT) - Mηδενικές οι πιθανότητες αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Εκτός των άμεσων επιλογών η ποσοτική χαλάρωση

tags :
Draghi (EKT) - Mηδενικές οι πιθανότητες αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Εκτός των άμεσων επιλογών η ποσοτική χαλάρωση
Δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τα stress tests
Κύμα ανακούφισης προξένησαν οι δηλώσεις του Mario Draghi για τον πληθωρισμό, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε πως δεν «βλέπει» κανένα ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
«Δεν βλέπουμε κανένα ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη» υποστήριξε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος ωστόσο, πως η Ευρώπη θα ταλανιστεί από μία μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.
«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα χαμηλού πληθωρισμού» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, κατέστησε σαφές πως η επιλογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της κεντρικής τράπεζας.
Αναφερθείς στα επικείμενα stress tests, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αξιωματούχοι ΕΚΤ - Παράγοντας αποπληθωρισμού το ισχυρό ευρώ
Ως ισχυρό παράγοντα αποπληθωρισμού, χαρακτήρισε τα τρέχοντα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται το ευρώ, ο Christian Noyer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα επιμείνει για ένα διάστημα.
Το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό και η διαδικασία απομόχλευσης που συνεχίζεται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην ευρωζώνη, δημιουργούν περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού που πιθανότατα θα διατηρηθεί για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αναφέρει ειδικότερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, στην ετήσια επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας.
Αν και δεν εντοπίζει μια άμεση απειλή αποπληθωρισμού, ο Noyer προειδοποιεί ότι η ισχύς του ευρώ, επιδεινώνει το πρόβλημα.
«Δεδομένου του βάρους των εισαγωγών στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, μία τέτοια συναλλαγματική εξέλιξη, δηλαδή περαιτέρω άνοδος του ευρώ, αποτελεί σημαντικό αποπληθωριστικό παράγοντα», σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚ.
Και προσθέτει ότι η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας αντιστοιχεί σε αθέμιτη και μη προσδοκώμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Όπως σχολιάζει το Reuters, οι επισημάνσεις Noyer απηχούν τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Παράλληλα, σημαντικό χρηματοοικονομικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη, «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.
Επίσης, ο Constancio σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει θέσει συγκεκριμένο στόχο για τον πληθωρισμό του Απριλίου.
Την ίδια ώρα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ,  Ardo Hansson δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο εκτιμά ότι μια νέα μείωση επιτοκίων αποτελεί ευκολότερη επιλογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης