Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία - Καλεί την G7 σε σχέδιο ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία

Βρετανία - Καλεί την G7 σε σχέδιο ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία
Ζητά από την προσεχή σύνοδο της G7 να εξεταστούν τρόποι για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο
Σε σφοδρές κατηγορίες κατά της Ρωσίας προχώρησε η Βρετανία, καταγγέλλοντας ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες ομήρους.
Σε αυτό το πλαίσιο η Βρετανία καλεί  στην προσεχή σύνοδο της G7 να εξεταστούν τρόποι για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει ότι η Μόσχα θα στραφεί προς Ανατολάς για να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες από τις εξαγωγές αερίου στην ΕΕ, ενώ παράλληλα απειλεί να «τιμωρήσει» τις αμερικανικές εταιρείες Visa και Mastercard διότι εφάρμοσαν τις στοχευμένες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Times, ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Εντ Ντέιβι δήλωσε ότι το Λονδίνο θα προτείνει στη σύνοδο της G7 ένα συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τροφοδοσίας των ενεργειακών δικτύων ώστε να μειωθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα αποθέματα αερίου που διαθέτει ως γεωπολιτικό εργαλείο.
«Δεν μπορεί να θεωρείται σωστό η Ρωσία να κρατάει άλλες χώρες ομήρους» τόνισε ο Ντέιβι. «Έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο, αν όχι τρεις, περιπτώσεις πρόσφατα που η Ρωσία επιδίωξε να χρησιμοποιήσει το καθεστώς της ως μια ενεργειακή υπερδύναμη με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο» επισήμανε.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία προμηθεύει στην Ευρώπη περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει,  ποσότητα περίπου το 40% της οποίας διαμετακομίζεται μέσω της Ουκρανίας.
Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 θα συναντηθούν στη Ρώμη την 5η και την 6η Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης