Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία - σταθμός των ιταλικών UniCredit και Intesa Sanpaolo με την Alvarez & Marsal και την KKR για τη διαχείριση προβληματικών δανείων

tags :
Συμφωνία - σταθμός των ιταλικών UniCredit και Intesa Sanpaolo με την Alvarez & Marsal και την KKR για τη διαχείριση προβληματικών δανείων
Για πρώτη φορά ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρούν σε νέες μεθόδους διαχείρισης προβληματικών δανείων
Μια νέα μέθοδο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, φαίνεται ότι θα εφαρμόσουν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, οι UniCredit και Intesa Sanpaolo, για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων τους.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι Finanacial Times, οι δύο ιταλικές τράπεζες βρίσκονται σε συνομιλίες με ένα αμερικανικό private equity και έναν σύμβουλο αναδιάρθρωσης, ώστε να συγκεντρωθούν μερικά από τα επισφαλή δάνεια τους σε ένα όχημα, το οποίο θα παράσχει νέα κεφάλαια για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Οι UniCredit και Intesa Sanpaolo αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα την υπογραφή μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με την Kohlberg Kravis Roberts και την Alvarez & Marsal, με στόχο να επαναφέρουν σημαντικά επιχειρηματικά δάνεια σε κατάσταση εξυπηρέτησης.
Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για την αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού και τα τεστ κοπώσεων που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να ωθήσουν περισσότερες τράπεζες της ηπείρου να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, εξέλιξη για την οποία έχουν αντισταθεί μέχρι σήμερα.
Σήμερα, αναμένεται οι τέσσερις να υπογράψουν ένα μνημόνιο κατανόησης, ενώ θα εξακολουθήσουν να εργάζονται σε πολλές από τις λεπτομέρειες, αν το όχημα για παράδειγμα θα μπορούσε να απορροφήσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ δανείων.
Τόσο η UniCredit όσο και η Intesa εξετάζουν αν πρέπει να συμβάλουν και οι ίδιες νέα κεφάλαια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η UniCredit, τον περασμένο μήνα, έγινε η πρώτη ιταλική τράπεζα που δημιούργησε μια εσωτερική κακή τράπεζα, μεταφέροντας περί τα 87 δισ. ευρώ δανείων, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν προβληματικά.
Η Intesa ακολούθησε μια-δυο εβδομάδες αργότερα λέγοντας ότι έβαζε 46 δισ. ευρώ δανείων σε μια εσωτερική κακή τράπεζα, η οποία στοχεύει να μειώσει κατά το ήμισυ τα προβληματικά δάνεια μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης