Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Weidmann (Bundesbank) επιμένει - Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει την κρίση - Τα κράτη να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις

Ο Weidmann (Bundesbank) επιμένει - Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει την κρίση - Τα κράτη να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις
Η υπερβολική επιβάρυνση της νομισματικής πολιτικής αποτελεί ανάθεμα για τη Bundesbank
Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που βιώνει η Ευρωζώνη, διαμηνύει, ρητά και κατηγορηματικά, ο επικεφαλής της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, Bundesbank, Jens Weidmann.
Επιστρατεύοντας για μια ακόμη φορά το αυστηρό του ύφος, ο ισχυρός άντρας της Bundesbank στέλνει νέο, σαφές μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να... "μην τα περιμένουν όλα από την ΕΚΤ".
"Η υπερβολική επιβάρυνση της νομισματικής πολιτικής αποτελεί ανάθεμα για τη Bundesbank" σπεύδει να επισημάνει ο Jens Weidmann, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση του από τις αποφάσεις που κατά καιρούς λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
"Η καλύτερη συνεισφορά που μπορεί να παράσχει η νομισματική πολιτική δεν είναι άλλη από τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών", προσθέτει ο επικεφαλής της κεντρικής γερμανικής τράπεζας.
"Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να επιταχύνουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχουν καθυστερήσει", κατέληξε ο Weidmann.
Οι χώρες της Ευρωζώνης καταγράφουν ανάκαμψη, αλλά μπορεί να χρειαστούν χαμηλότερα επιτόκια για να ενισχυθεί η άνοδος, δήλωσε νωρίτερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benoit Coeuré στην εφημερίδα Le Figaro.
"Οι αγορές προβλέπουν ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη. Κατά την ΕΚΤ όμως αυτή η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και εύθραυστη.
Επομένως, θα ήταν σωστό να συνεδευτεί με χαμηλά, ή ενδεχομένως χαμηλότερα επιτόκια, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Coeuré.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η οικονομία τώρα χρειάζεται χρόνο.
Ωστόσο, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και θα αναλάβει δράση εάν αυτό κριθεί απαραίτητο".
Την Πέμπτη, η ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα σε ενδεχομένη ενεργοποίηση της περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης με στόχο να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης και να κρατήσει τον πληθωρισμό στα επιθυμητά επίπεδα.
Παράλληλα, σήμερα ένα άλλο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Εwald Nowotny, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.
"Εάν ενισχυθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης τότε ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού θα μειωθεί", ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας και ο ίδιος την εγρήγορση στην οποία βρίσκεται η ΕΚΤ σε περίπτωση που οι συνθήκες απαιτήσουν νέα παρέμβαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης