Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έλεγχο των ροών κεφαλαίων, υπό συνθήκες, ζητά ο Strauss-Kahn

Έλεγχο των ροών κεφαλαίων, υπό συνθήκες, ζητά ο Strauss-Kahn
Να τεθούν κανόνες ελέγχου τη ροή κεφαλαίων, ζητά ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα έγγραφο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Ταμείου, σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποκατασταθεί η ισορροπία.
Σύμφωνα με τον Dominique Strauss-Kahn, αν και στο παρελθόν ο έλεγχος των ροών δεν ήταν ανάμεσα στα εργαλεία αποτροπής κρίσεως, σήμερα οι χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία ενίσχυσης των τραπεζικών τους συστημάτων, θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα για την βελτίωση των αποθεμάτων τους, τη σύσφιγξη των δημοσιονομικών πολιτικών και τη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτοί οι έλεγχοι όμως θα πρέπει να γίνονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Χώρες όπως η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική θα πρέπει να ελέγξουν τις εισροές κεφαλαίων, οι οποίες στο τέλος επηρεάζουν τα νομίσματα τους, καθιστούν μη ανταγωνιστικές τις εξαγωγές τους και απειλούν με φούσκες την οικονομία. Ενώ οι εισροές είναι τυπικά επωφελείς για τις οικονομίες, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να αποδειχθούν και η αρχή μίας σειράς κινδύνων, αναφέρει ο Strauss-Kahn.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, τόνισε στο περιθώριο σεμιναρίου του G20 στην κινεζική πόλη Nanjing, ανέφερε ότι οι χώρες-μέλη του G20 αρχίζουν να συμφωνούν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ωστόσο θα χρειαστεί λίγος χρόνος έως ότου οι χώρες αποδεχτούν τον ανεξάρτητο έλεγχο των κεφαλαιακών τους ροών, σύμφωνα με τον
«Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την μεταφορά κεφαλαίων δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν», πρόσθεσε ο Gurria. «Οι σημαντικές εισροές δυσκολεύουν την ικανότητα απορρόφησης ορισμένων ανοιχτών αναδυόμενων οικονομιών».
«Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν πλέον μεγαλύτερη επίγνωση του αντίκτυπου που έχουν οι ευμετάβλητες ροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές και συνεπώς της νομιμότητας της χρήσης μέτρων αυτοάμυνας που μειώνουν ή εξασθενούν τις τεράστιες κεφαλαιακές ροές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης