Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόλεμος» κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – «Παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανών Γερουσιαστών, η Μόσχα!

«Πόλεμος» κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – «Παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανών Γερουσιαστών, η Μόσχα!
Παραμένει εύφλεκτο το κλίμα
(upd29)Ψυχροπολεμικές παραμένουν οι σχέσεις ΗΠΑ, Ε.Ε. και Μόσχας, με το ενδεχόμενο εμπόλεμες ανάφλεξης στην περιοχή της Κριμαίας ή της ανατολικής Ουκρανίας δυστυχώς, να διατηρείται «ζωντανό».
Με τον Vladimir Putin να αντλεί δύναμη από την καθολική στήριξη που λαμβάνει από το ρωσικό λαό και την Ουκρανία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κριμαία, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν εκτάκτως, προκειμένου να περάσουν όπως επισημαίνουν, στο «β’ στάδιο» κυρώσεων έναντι της Μόσχας. «Η Ευρώπη θα εξετάσει την επέκταση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας» διαμήνυσε η Angela Merkel, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής. Η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε ότι η τρέχουσα κρίση με τη Ρωσία υποδηλώνει ότι η G-8 δεν υπάρχει και ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ξεκαθαρίσουν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μέτρων.
Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας προανήγγειλε ο και Barack Obama, ο οποίος τόνισε πως οι ΗΠΑ θα διευρύνουν τις κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων. Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν 20 Ρώσους αξιωματούχους αλλά και την τράπεζα Bank Rossiya. Όσον αφορά τη ρωσική τράπεζα, οι ΗΠΑ προβαίνουν σε "πάγωμα" των στοιχείων assets που βρίσκονται σε αμερικανικά δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το εν λόγω ποσό ανέρχεται στα 10 δισ. δολάρια.
«Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τη ρωσική οικονομία» εκτίμησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος προανήγγειλε την επιβολή νέων κυρώσεων έναντι συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων.
Άμεση ήταν ωστόσο, η απάντηση της Μόσχας, η οποία ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής John Boehner, o επικφελής της Γερουσίας Harry Reid κ.α. «Θα απαντάμε σε κάθε εχθρικό βήμα των ΗΠΑ» ήταν το σχόλιο της Μόσχας.
Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ αναφέρει πως η κρίση στην Κριμαία συνιστά την πλέον σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Αύριο το ρωσικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει και θα ψηφίσει επί του αιτήματος της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να θεωρείται εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο κατόπιν των σχετικών αποφάσεων του προέδρου Vladimir Putin και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρωσίας.

Στη Μόσχα ο γ.γ.του ΟΗΕ, Ban Ki Moon
Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα ο γ.γ.του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Vladimir Putin, ενώ αύριο ο γ.γ.του ΟΗΕ θα μεταβεί και στο Κίεβο
Η επίσκεψη αυτή «είναι μέρος των διπλωματικών προσπαθειών να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να επιλύσουν την τρέχουσα κρίση με ειρηνικό τρόπο» αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης της Ουκρανίας στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση τόσο στη νότια όσο και στην ανατολική Ουκρανία, θέση την οποία διατύπωσε σε συνέντευξη του και στο πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk. 
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας αποφάσισε χθες να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κριμαία.
Σήμερα και κατόπιν σχετικής εντολής από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ο επικεφαλής του Ναυτικού της Ουκρανίας Σερχίι Χαΐντουκ, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί στην Κριμαία από ρωσόφιλες δυνάμεις, αφέθηκε ελεύθερος.
Το Κίεβο κατήγγειλε χθες πως ο αντιναύαρχος Χαΐντουκ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ναυτική βάση των ουκρανικών δυνάμεων συνοδεία ενόπλων, οι οποίοι έμοιαζαν με μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.
Η έκκληση της Ρωσίας για απελευθέρωση του αντιναυάρχου Χαΐντουκ έρχεται αφότου κατά τις τελευταίες ημέρες φιλορώσοι πολιτοφύλακες έχουν καταλάβει σειρά ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία, υποχρεώνοντας ουκρανούς αξιωματικούς και στρατιώτες που υπηρετούν στη χερσόνησο να εγκαταλείψουν τις θέσεις του.

Νέο «θερμό» επεισόδιο στη Σεβαστούπολη
Στον απόηχο της χθεσινής ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε Ουκρανούς στρατιώτες και «φιλορωσικές ομάδες αυτοάμυνας» στο φωτογραφικό κέντρο του Γενικού Επιτελείου της Επιχειρησιακής Υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Συμφερόπολη, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα, σήμερα «φιλορώσοι» εισέβαλαν στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσας υψώνοντας τη σημαία της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Ναυτικού Sergiy Bogdanov ανακοίνωσε ότι 200 φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν το αρχηγείο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη.
«Είναι περίπου 200, ορισμένοι φορούν κουκούλες. Δεν είναι οπλισμένοι και δεν έχει πέσει πυροβολισμός από την πλευρά μας. Έχουν οχυρωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ναυτικού της Ουκρανίας.
Ο Bogdanov υποστήριξε ότι αν και έχει δοθεί εντολή από το Κίεβο οι στρατιώτες να κάνουν χρήση όπλων σε περίπτωση αυτοάμυνας «αυτό δεν γίνεται και ούτε πρόκειται να γίνει».
Πάντως, κατόπιν των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, έγινε γνωστό πως οι Ουκρανοί στρατιώτες αποχώρησαν, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω ένταση, από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε εγρήγορση  το Κίεβο
Σημειώνεται πως τόσο η Ρωσία όσο και η Κριμαία έχουν καλέσει τους Ουκρανούς στρατιώτες που παραμένουν στην Κριμαία να επιλέξουν είτε να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό είτε να αποχωρήσουν από τα εδάφη.
Από την πλευρά της πάντως η Ουκρανία διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κριμαία.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk έδωσε εντολή να μεταβούν αεροπορικώς στην Κριμαία ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Vitaly Yarema και ο προσωρινός υπουργός Άμυνας Ihor Tenyukh προκειμένου να βάλουν τέλος στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή της Κριμαίας και να διασφαλίσουν πως η σύγκρουση αυτή δεν θα γίνει "στρατιωτικής φύσης".
Στην είδηση αυτή ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Sergei Aksyonov υποστήριξε ότι κανείς δεν θα τους επιτρέψει να πατήσουν το έδαφος της Κριμαίας, διαμηνύοντας πως θα σταλούν πίσω στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας επικύρωσε ομόφωνα τη συνθήκη για την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια
"Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η συνθήκη είναι σύννομη με το ρωσικό Σύνταγμα. Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως" ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος και πλέον απομένει η ψηφοφορία στο Ρωσικό Κοινοβούλιο (θα διεξαχθεί την Παρασκευή) προκειμένου να επικυρωθεί και επίσημα η προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή το Κίεβο έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας ενώ χθες ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του κυριακάτικου δημοψηφίσματος, τονίζοντας συγχρόνως, πως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ!

Rehn (EE) - Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα της Κριμαίας

Την ίδια ώρα μαίνεται και ο διπλωματικός "πόλεμος" με εκατέρωθεν απειλές για κυρώσεις και "συνέπειες".
Σε δηλώσεις του ο Olli Rehn, επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα της Κριμαίας ενώ επεσήμανε ότι η οικονομία της Ουκρανίας επιδεινώνεται με δραματικούς ρυθμούς και για αυτό θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να προστρέξει για να τη στηρίξει.
Σήμερα ήταν η σειρά του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιτεθεί κατά της Μόσχας για τα τελευταία γεγονότα αναφορικά με την Κριμαία.
Ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε πως «θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο».
«Οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος και αποφασιστικές προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ», επισημαίνει ο ΟΑΣΕ.
Πάντως, η Ρωσία εξακολουθεί να προχωρά τις διαδικασίες για την προσάρτηση της Κριμαίας, τη στιγμή που αποστέλλει και η ίδια προειδοποιητικά μηνύματα προς τη Δύση.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry ο Ρώσος ομόλογος του Sergei Lavrov υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας είναι απαράδεκτες και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Clinton (πρώην ΥΠΕΞ ΗΠΑ) – Ο Putin προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία της Ευρώπης
Την άποψη ότι ο Putin επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία της Ευρώπης μετά το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο εξέφρασε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hilary Clinton.
Ελπίζω να μην κάνει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Κανείς δεν το θα το ήθελε αλλά αυτό εξαρτάται από τον Putin» είπε η Clinton μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ.
«Η Κριμαία , στη "λογική του Putin ", ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας. Η λογική αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Υπερδνειστερίας» είπε η Clinton, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά μέρη όπου βρίσκονται άτομα που προέρχονται από εθνοτικές ομάδες ρώσων ή ρωσόφωνων».
Όπως είπε η Clinton, και άλλες χώρες θα μπορούσαν να «αντιμετωπίσουν μια ρωσική μετωπική επίθεση».

Eνδείξεις αποκλιμάκωσης από τον Putin
Με τη φράση η Κριμαία και η Σεβαστούπολη είναι και επίσημα μέρος της Ρωσίας έκλεισε χθες το διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin αναφερόμενος στο αίτημα της Κριμαίας για προσχώρηση στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της περασμένης. Ο Putin κάλεσε τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου να επικυρώσουν το διάταγμα της προσχώρησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης ως δύο ξεχωριστών ομοσπονδιών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Putin ξεκαθάρισε πλήρως ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση αλλά και δεν επιθυμεί τη διάλυση της Ουκρανίας, αλλά αντιθέτως κύρια επιδίωξη της είναι η Ουκρανία να αποτελεί ένα ισχυρό κράτος, μια και αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Μόσχας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε το ΝΑΤΟ και τη Δύση, τους οποίους κατηγόρησε για πολιτική "δύο μέτρων και δύο σταθμών", αναφέροντας την περίπτωση του Κοσόβου, να μην αναμειχθούν στην περιοχή και να αναγνωρίσουν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή.
"Το δημοψήφισμα της Κριμαίας διεξήχθη σύμφωνα με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη διεθνή νομοθεσία", τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, διαβεβαιώνοντας πως η Ρωσία θα σεβαστεί όλες τις εθνότητες της Κριμαίας και όλες τις γλώσσες της περιοχής.
"Η Κριμαία είναι μια περιοχή ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ρωσίας", σημείωσε ο Putin, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στη Σεβαστούπολη, τη χαρακτήρισε ρωσικό "οχυρό" και "στέγη" για τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον «άρχοντα του Κρεμλίνου», το δημοψήφισμα δείχνει ότι και οι Τάταροι ήθελαν την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Putin ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Πιστεύαμε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ένας καλός γείτονας, αλλά τα γεγονότα πήραν άλλη τροπή».
Η ρωσική μειονότητα στην Ουκρανία υπέφερε από διαρκείς ταπεινώσεις, υποστήριξε ο Putin.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί Ουκρανοί εγκατέλειψαν την Ουκρανία για διαφορετικούς πολιτικούς λόγους.
«Εκατομμύρια Ρώσοι επιθυμούν η Κριμαία να είναι μέρος της Ρωσίας», τόνισε ο Putin απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις περί αντιδράσεων των Ρώσων πολιτών στις αποφάσεις του Κρεμλίνου.
Οι σχέσεις με τον αδελφό λαό της Ουκρανίας θα είναι πάντα μείζονος σημασίας για τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Putin, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η εξουσία στην Ουκρανία καταλήφθηκε από εξτρεμιστές.
« Δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε με κανέναν», δήλωσε.
Ο Putin υποστήριξε ότι ποτέ δεν εισέβαλαν στην Κριμαία ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά ενισχύθηκε ο αριθμός τους βάσει συμφωνιών.
«Ευχαριστώ τους κατοίκους της Κριμαίας που δεν έβαψαν τα χέρια τους με αίμα», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα ήταν προδοσία να αφήναμε την Κριμαία στην τύχη της από τη στιγμή που κατέλαβαν την εξουσία εξτρεμιστές στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καθορίσουν την τύχη της Κριμαίας.
«Δείτε τι έκανε η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Η Αραβική Άνοιξη έγινε Αραβικός εφιάλτης».
«Η Δύση εφαρμόζει "δύο μέτρα και δύο σταθμά.  Εισέβαλε στο Κόσοβο, αλλά τώρα καταδικάζει την απόφαση της Κριμαίας», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη στάση της Κίνας απέναντι στην Ουκρανία και στην Κριμαία, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις καλές σχέσεις Ρωσίας – Κίνας.


Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:

Απτόητος ο Putin παρά τις απειλές και τις κυρώσεις
Παρά τις απειλές και τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin προχωρά τη διαδικασία που προβλέπει το ρωσικό Σύνταγμα προκειμένου να ενσωματωθεί η Κριμαία στη Ρωσία, «γράφοντας» ένα ακόμα «επεισόδιο» στο ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ο Putin, ο οποίος υπέγραψε τη συνθήκη, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία αναγνωρίζει την Κριμαία ως κυρίαρχο και αυτόνομο κράτος, θα απευθυνθεί σήμερα στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) στα δύο σώματα του Ρωσικού Κοινοβουλίου προκειμένου να τα ενημερώσει και επίσημα για το αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Putin έχει ήδη υπογράψει ένα προσχέδιο νομοσχεδίου που αφορά την προσχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, μετά την ομιλία του στο ρωσικό Κοινοβούλιο ο Putin μαζί με τον εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Vladimir Konstantinov αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι η Κριμαία είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία το 1954 υπό τη στέγη της Σοβιετικής Ένωσης.
Την ίδια στιγμή, στον απόηχο της κατάθεσης επίσημου αιτήματος σύνδεσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, ο Αμερικανός Πρόεδρος B.Obama επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία» επισήμανε ο Barack Obama. Στο ίδιο μήκος σχήματος κινείται άλλωστε, και η Ε.Ε.
«Η πιθανότητα διπλωματική λύσης στην Κριμαία παραμένει υπαρκτή» συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Παράλληλα, ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Arseniy Yatsenyuk ξεκαθάρισε πως το Κίεβο δεν θα απαντήσει στρατιωτικά στην κατάληψη της Κριμαίας.
«Παρά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, εμείς επιθυμούμε μία διπλωματική λύση» διαμήνυσε, μιλώντας στο δίκτυο CNBC. «Θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να επιστρέψει η Κριμαία στην Ουκρανία» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά o Yatsenyuk, τονίζοντας ότι «θα υπερασπιστούμε την ενότητα και την ανεξαρτησία της χώρας μας».
Ταυτόχρονα, τις κυρώσεις εις βάρος 21 αξιωματούχων από τη Ρωσία και την Κριμαία, ενέκρινε η Ε.Ε.
Οι κυρώσεις προβλέπουν απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται άτομα από το στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.

Ουκρανία - Καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Κριμαίας
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Κριμαίας» αλλά και ούτε οποιαδήποτε συμφωνία ενδέχεται να συνάψει.
«Δεδομένου ότι η ανεξαρτησία της Κριμαίας ανακηρύχθηκε από ένα παράνομο όργανο έπειτα από ένα αντισυνταγματικό δημοψήφισμα, η διεξαγωγή του οποίου παραβίασε χονδροειδώς τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απευθύνει επιμόνως σε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας το αίτημα να απόσχουν από την αναγνώριση στο διεθνές επίπεδο της Δημοκρατίας της Κριμαίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «το ισχύον διεθνές δίκαιο απαγορεύει στα κράτη να αναγνωρίζουν τα «ψευδοκράτη» ή «οποιαδήποτε κατάσταση, συμφωνία ή συνεννόηση» απορρέει από τη δημιουργία τους, «εφόσον αυτή είναι αποτέλεσμα παράνομης προσφυγής στη βία», αναφερόμενο προφανώς στην επικείμενη συμφωνία της Κριμαίας με τη Ρωσία.
«Δεδομένης της θέσης της Ρωσίας ως πυρηνικής δύναμης, η διαδικασία αυτή αποκτά έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο χαρακτήρα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως και για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια στο σύνολό της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το οικονομικό κόστος της ένωσης μελετά η Μόσχα
Από την πλευρά της η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί την Κριμαία, αν και δεν λείπουν οι προβληματισμοί για τις οικονομικές επιπτώσεις από αυτήν την εξέλιξη.
«Η Κριμαία θα κοστίσει στη Ρωσία λιγότερα από ότι κόστισαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι» δήλωσε ο Evgeny Bushmin, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα προϋπολογισμού στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αλήθεια ότι τα νέα εδάφη θα χρειαστούν χρηματοδότηση αλλά αυτή η χρηματοδότηση δεν θα συγκρίνεται με τα λεφτά που ξόδεψε η Ρωσία για τη διοργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι».
Σημειώνεται ότι οι αγώνες στο Σότσι ήταν οι πιο ακριβοί στην ιστορία και κόστισαν στη Ρωσία περίπου 50 δισ. δολάρια.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη ρωσική κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα πως η Μόσχα συνειδητοποιεί το κόστος, το οποίο μπορεί να ανέλθει σε 4 δισ. δολάρια, μόνο τον πρώτο χρόνο.

Tymoshenkο – Ρωσία θα ρίξει την Κριμαία σε… πολική νύχτα!
Την εκτίμηση πως η Ρωσία θα «ρίξει» την Κριμαία σε μία… πολική νύχτα, εξέφρασε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Yulia Tymoshenkο.
«Συμπάσχω με τους κατοίκους της Κριμαίας (. . .), θύματα της ανεμελιάς και της αφέλειάς τους. Κινδυνεύουν να βρεθούν στα σκοτάδια στην απομονωμένη χερσόνησό τους. Το ρωσικό καθεστώς θα τους αποδείξει σύντομα ότι μια πολική νύχτα θα μπορούσε να έλθει ακόμη και στις υποτροπικές περιοχές» υπογράμμισε η Yulia Tymoshenkο, στον απόηχο του χθεσινού δημοψηφίσματος στη χερσόνησο.
Παράλληλα, η Ουκρανή πολιτικός προειδοποίηση για την έλευση μία ανθρωπιστικής καταστροφής με απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις. Η Κριμαία περιοχή «δεν θα γίνει οικονομικός παράδεισος. Η Ρωσία δεν έχει πόρους, η οικονομία της είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με δεδομένες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της από τις μεγάλες δυνάμεις, οι Ρώσοι θα έχουν αύριο άλλες έγνοιες πέραν από την Κριμαία και τους κατοίκους της» συμπλήρωσε, καλώντας το διεθνές ποινική δικαστήριο να παρέμβει, προκειμένου να «σταματήσει η στρατιωτική κατάληψη» της Κριμαίας.

Επίσημο αίτημα προσχώρησης στη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, επίσημο αίτημα προσχώρησης στη Ρωσία υπέβαλαν οι αρμόδιες Αρχές της Κριμαίας ύστερα από το συντριπτικό «ναι» που είπε το 96,6% των κατοίκων της περιοχής στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα η Μόσχα διαμηνύει ότι ετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέπει στην Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία «στο πολύ εγγύς μέλλον», ενώ οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους απειλούν με κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, πριν από λίγο το Κοινοβούλιο της Κριμαίας υπέβαλε και επίσημα το αίτημα για προσχώρηση στην Κριμαία ενώ αποφάσισε ότι το ρούβλι θα γίνει το επίσημο νόμισμα της περιοχής και ότι το ουκρανικό hryvnia θα παραμείνει δεύτερο επίσημο νόμισμα έως το 2016.
Πέρα από το νόμισμα το Κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει προσαρμόσει την ώρα της με αυτήν της Μόσχας.
«Καλούμε όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος» αναφέρει το έγγραφο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Κριμαίας.
Πλέον εναπόκειται στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να κινήσει τα νήματα και να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Σήμερα το διάγγελμα Putin
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ο Putin αναμένεται σήμερα (στις 13:00 ώρα Ελλάδας) να εκφράσει και δημόσια τη θέση του σχετικά με την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας ανέφερε ότι το Σώμα είναι έτοιμο να νομοθετήσει και να υπερψηφίσει την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.
«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία δείχνουν σαφώς πως οι κάτοικοι της Κριμαίας βλέπουν το μέλλον τους μόνον ως τμήμα της Ρωσίας», φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Νεβέροφ.
Αξιωματούχοι της Δούμας αναφέρουν πως η Κριμαία μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, συγκεκριμένα βάσει ενός νόμου «Περί της διαδικασίας για την υιοθέτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εκπαίδευση νέων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» που είχε ψηφισθεί το 2001, μεταδίδει το Interfax.
Η διαδικασία προβλέπεται ότι η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον πρόεδρο, Vladimir Putin.
Αν εγκριθεί, ο Putin θα την διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί μεταξύ της Ρωσίας και του νέου κράτους.
Βάσει της συνθήκης, μπορεί να ορισθεί μια μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του νέου υποκειμένου στα συστήματα της Ρωσίας - το οικονομικό, το δημοσιονομικό, το πιστωτικό και το νομικό.
Μετά την υπογραφή της, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη και κατόπιν θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Απειλούν με σκληρές κυρώσεις ΗΠΑ, ΕΕ
Και ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται για την «υποδοχή» της Κριμαίας, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, οι οποίες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που χαρακτηρίζουν παράνομο, απειλούν τη Μόσχα με κυρώσεις.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel σε σημερινές της δηλώσεις υποστήριξε ότι η Ρωσία με το να αναγνωρίζει το δημοψήφισμα της Κριμαίας, απομονώνεται διεθνώς ενώ παράλληλα κάλεσε τη Μόσχα να διακόψει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα και κίνηση στην Ουκρανία με την οποία δεν συμφωνεί το Κίεβο.
Χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Ρώσο ομόλογο του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή της Κριμαίας, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Obama τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της», ανέφερε o Obama, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες επί πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στη βάση της διακήρυξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.

Hague (ΥΠΕΞ Μ.Βρετανίας) - Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η λίστα με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας, William Hague σε σημερινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι η Μ.Βρετανία δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα της Κριμαίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν έπραξε απολύτως τίποτα προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Hague, η λίστα με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, εκφράζοντας την επιθυμία σε αυτήν να βρίσκονται αξιωματούχοι και πρόσωπα τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κριμαία.
Νωρίτερα σε δηλώσεις της και η Catherine Ashton, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ είχε τονίσει πως η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά ανησυχητική και κάλεσε τη Μόσχα να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.
Σημειώνεται πως στο χθεσινό δημοψήφισμα οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν, να επιλέξουν μεταξύ δύο βασικών ερωτημάτων, αυτό «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή αυτό της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Δεν περιλαμβανόταν καν η επιλογή διατήρησης του status quo της Κριμαίας εντός της Ουκρανίας!
Από την πλευρά του το Κίεβο χαρακτηρίζει πως το δημοψήφισμα είναι παράνομο και πως τα αποτελέσματα του δεν πρόκειται να γίνουν σεβαστά από καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου.
«Μεγάλη φάρσα» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Oleksandr Turchynov, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτό δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ποτέ από την Ουκρανία ή από οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα του κόσμου ενώ και ο πρωθυπουργός Arseniy Yatsenyuk τόνισε ότι το δημοψήφισμα ήταν «μια παράσταση τσίρκου», η οποία υποστηρίχθηκε από «21.000 Ρώσους στρατιώτες που με τα όπλα τους προσπαθούσαν να αποδείξουν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος».
Την ίδια στιγμή, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την μερική κινητοποίηση 40.000 στρατιωτών, οι οποίοι τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Το «ναι» της Κριμαίας για την ένωση με τη Ρωσία χαιρετίζουν τα ρώσικα ΜΜΕ
Το «ναι» των κατοίκων της Κριμαίας στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία χαιρετίζουν στο σύνολο τους τα ρωσικά ΜΜΕ.
«Δόξα στην Κριμαία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Komersant ενώ η Komsolskaya Pravda  αναφέρει ότι «η Κριμαία επιστρέφει στη Ρωσία».
«Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους, είμαστε ευτυχείς» υπογραμμίζει η Izvestia, η οποία κάνει λόγο για «ένωση καρδιών» ενώ η Moskovskii Komsomolets τονίζει ότι «η Κριμαία παίρνει διαζύγιο από την Ουκρανία».
Η Rossiskaya Gazetta εκτιμά πως το δημοψήφισμα έδωσε «αδιαμφισβήτητες απαντήσεις», τονίζοντας ότι η Κριμαία έκανε την επιλογή της, θέλει να αποτελεί τμήμα της Ρωσίας»
«Δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο από την εποχή της ΕΣΣΔ», υπογραμμίζει στην πρώτη σελίδα της η οικονομική εφημερίδα Vedomosti, η οποία αναφέρει ότι «το δημοψήφισμα για το καθεστώς της Κριμαίας διεξήχθη με πολύ ενθουσιασμό. Ούτε ο φρενήρης ρυθμός της διοργάνωσής του, ούτε η προπαγάνδα την ημέρα της ψηφοφορίας, ούτε το μποϊκοτάζ που κηρύχθηκε από τους Τατάρους της Κριμαίας, ούτε η άρνηση των ουκρανικών αρχών να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτέλεσαν εμπόδιο»


Τι μετέδιδε το bankingnews.gr την Κυριακή, 16 Μάρτιου

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου 
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αποτέλεσμα της βιας και του φόβου από τη Ρωσική εισβολή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» σχολίασε σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα exit poll ο Λευκός Οίκος.
«Καμία απόφαση δεν θα πρέπει να ληφθεί για το μέλλον της Ουκρανίας χωρίς την ουκρανική κυβέρνησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία συπληρώνεται ότι «η ουκρανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της να συζητήσει την αυξημένη αυτονομία της Κριμαίας και οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Ουκρανούς να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της χώρας».
Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τη Ρωσία ότι με τις «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές τις κινήσεις» θα υποστεί συνέπειες από τις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της.

O πρωθυπουργός της Κριμαίας Σέργκι Αξιόνοφ χαιρέτισε την "ιστορική" απόφαση που εκφράσθηκε με το δημοψήφισμα για την ένωση της χερσονήσου της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
"Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία", έγραψε ο Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Νωρίτερα...
"Είναι μια ιστορική στιγμή"
"Ιστορική στιγμή" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ το σημερινό δημοψήφισμα, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της Συμφερόπολης.
"Απόψε θα γιορτάσουμε" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία.

Τέλος για τη γρίβνια
Την απόφαση της κυβέρνησης της Κριμαίας να εγκαταλείψει την γρίβνια, το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας, και να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της αυτόνομης κυβέρνησης, Ραστάμ Τεμιργκάλιεφ.
Η εξέλιξη αυτή είχε προαναγγελθεί από τις αρχές Μαρτίου με δηλώσεις του ίδιου.
Υπενθυμίζεται ότι η Κριμαία σχεδιάζει να υιοθετήσει και την ώρα Μόσχας.

Πούτιν σε Μέρκελ - Το δημοψήφισμα συνάδει με το διεθνές δίκαιο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει με το διεθνές δίκαιο, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και δεσμεύτηκε να σεβαστεί την απόφαση της Κριμαίας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε το τηλεφώνημά του με την Μέρκελ επίσης για να εκφράσει ανησυχία για μια κλιμάκωση της έντασης η οποία προκλήθηκε όπως είπε από ριζοσπαστικές οργανώσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας "σε συμπαιγνία με τις αρχές του Κιέβου".
"Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η βούληση του πληθυσμού της χερσονήσου εφαρμόζεται σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο", ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Απειλές από τις ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε εκ νέου την Κυριακή τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας.
«Ασκούμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε στους Ρώσους να κάνουν το σωστό», είπε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ.
Ο Πφάιφερ επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και είπε πως η κυβέρνηση εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο Πφάιφερ δήλωσε πως ο Πούτιν έχει να διαλέξει: «θα συνεχίσει να απομονώνεται περισσότερο, να πλήττει περισσότερο την οικονομία του, να μειώνει περισσότερο την επιρροή της Ρωσίας στον κόσμο ή θα κάνει το σωστό;».

"Δεν αναγνωρίζουμε την απόσχιση της Κριμαίας"
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, υπογραμμίζουν πως η Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη δρομολογούμενη απόσχιση της Κριμαίας, και καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.
Οι πρεσβευτές των 28 στην ΕΕ θα συνέλθουν το βράδυ της Κυριακής για να καταρτίσουν κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών τους οποίους θα αφορούν οι κυρώσεις, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Τα ονόματα του καταλόγου δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών το πρωί της Δευτέρας.
Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί ταυτόχρονα τον Βλ.Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τις ερχόμενες ημέρες κυρώσεις και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της.

Ρωσοουκρανική συμφωνία ανακωχής ως τις 21 Μαρτίου
Σε συμφωνία για ανακωχή στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου φέρονται να κατέληξαν τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα λάβουν δράση κατά του στρατού της Ουκρανίας στην Κριμαία κατά την περίοδο αυτή, σημείωσε ο Ίχορ Τενιούχ, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.
Η 21η Μαρτίου είναι η ημερομηνία, όπου πιθανότητα θα υπογραφεί εμπορική συμφωνία εταιρικής σχέσης Ουκρανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αποτελέσει εμβάθυνση των σχέσεων της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας με τους «28».
Η άρνηση υπογραφής συμφωνίας εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης Ουκρανίας - Ε.Ε. από πλευράς του φιλορωσικού καθεστώτος Γιανουκόβιτς το Νοέμβριο του 2013 έγινε η αφορμή για την πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών, που οδήγησε σε ανατροπή του πρώην προέδρου της χώρας και ρωσική εισβολή στην Κριμαία.

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για λύση στην Ουκρανία
Νωρίτερα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν μια λύση στην κρίση στην Ουκρανία, δίνοντας ώθηση στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το είδος των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται παρά είπε ότι θα πρέπει να επέλθουν "σε μια γενικά αποδεκτή μορφή και λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων όλων των περιοχών της Ουκρανίας". Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την Ουάσινγκτον. Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους μέσα σε δύο ημέρες, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης τον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προτρέψει το Κίεβο να σταματήσει τη "μαζική ανομία" εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού.
"Ο Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ και ο Τζον Κέρι συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να βρουν μια λύση στην Ουκρανία μέσω μιας ταχείας συνταγματικής μεταρρύθμισης με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Γιάτσενιουκ - Το έδαφος θα καεί κάτω από τα πόδια τους
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ δεσμεύθηκε σήμερα Κυριακή να εντοπίσει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όλους όσοι προωθούν την απόσχιση της ελεγχόμενης από τη Ρωσία περιοχής της Κριμαίας «υπό το κάλυμμα ρωσικών στρατευμάτων».
«Θέλω να πω πάνω απ΄όλα προς τον ουκρανικό λαό: Μην έχετε καμία αμφιβολία, το ουκρανικό κράτος θα βρει όλους εκείνους τους αρχηγούς της σπείρας κακοποιών της απόσχισης και της διαίρεσης που τώρα, υπό το κάλυμμα ρωσικών στρατευμάτων, προσπαθούν να καταστρέψουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», είπε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ώρα που στην Κριμαία βρισκόταν σε εξέλιξη το δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία.
«Θα τους βρούμε όλους – κι ας πάρει ένα, δύο χρόνια - και θα τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη και θα τους δικάσουμε στην Ουκρανία και στα διεθνή δικαστήρια. Το έδαφος θα καεί κάτω από τα πόδια τους».

Με καταστροφή των ρωσικών αγωγών πετρελαίου απειλεί ο "Δεξιός Τομέας"
Ο ηγέτης της ακροδεξιάς εθνικιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», Ντμίτρι Γιαρός, απειλεί να καταστρέψει ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου που διατρέχουν την ουκρανική επικράτεια, εάν δεν έχει επιτευχθεί μια διπλωματική λύση με τη Μόσχα.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εχθρό να πραγματοποιήσει μια επίθεση πολέμου στην ουκρανική επικράτεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία βγάζει χρήματα με την αποστολή πετρελαίου μέσω των αγωγών μας προς τη Δύση. Εμείς θα καταστρέψουμε αυτούς τους πετρελαιαγωγούς και θα στερήσουμε στον εχθρό μας αυτή την πηγή εισοδήματός του», δήλωσε ο ηγέτης του «Δεξιού Τομέα».

Στις 15/3 το bankingnews μετέδιδε:
Βέτο στην απόφαση των δυτικών χωρών, που καταγγέλουν το δημοψήφισμα στην Κριμαία, άσκησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Κίνα απείχε από τη σημερινή ψηφοφορία, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση τη Μόσχα στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Το σχέδιο της απόφασης που συνέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε 13 ψήφους υπέρ, αλλά απορρίφθηκε καθώς αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, επανέλαβε ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν "πραξικοπήματος" και ότι η Ρωσία "θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας".
"Η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια", απάντησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για "την συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες " της Μόσχας που θα έχουν "συνέπειες".

Η Κίνα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας μπλοκάρει τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις για τη Συρία, αυτή τη φορά αποστασιοποιήθηκε, διότι, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στα Ηνωμένα Εθνη, "οι Κινέζοι είναι ενοχλημένοι", αφού το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία παραβιάζει δύο αρχές της κινεζικής διπλωματίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και του σε

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης