Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κανένα ίχνος από το αεροσκάφος των Malaysia Airlines – Νέο σενάριο για την εξαφανισμένη πτήση

Κανένα ίχνος από το αεροσκάφος των Malaysia Airlines – Νέο σενάριο για την εξαφανισμένη πτήση
Δεν βρέθηκε τίποτα ούτε στο σημείο που υπέδειξαν οι δορυφόροι της Κίνας




Με τις έρευνες για την εξαφανισμένη πτήση ΜΗ 370 των Malaysia Airlines να εισέρχονται σήμερα στην έκτη ημέρα τους και τα αποτελέσματα τους να παραμένουν στο σκοτάδι, νέα σενάρια έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την τύχη της μοιραίας πτήσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως έως σήμερα δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο για το τι ακριβώς συνέβη με την πτήση των 239 επιβαινόντων που χάθηκε από τα ραντάρ το περασμένο Σάββατο και ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ – Πεκίνο.
Εξίσου άκαρπες ήταν και οι έρευνες στο σημείο της θάλασσας της νότιας Κίνας που υπέδειξαν οι δορυφόροι της Κίνας, κατά τους οποίους είχε εντοπιστεί καπνός και ορισμένα αντικείμενα να επιπλέουν στο νερό.
Ωστόσο, σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας διέψευσε ότι τα ευρήματα αυτά σχετίζονται με το αεροσκάφος που αγνοείται.
Άκαρπες απέβησαν οι έρευνες των δύο βιετναμέζικων αεροσκαφών στο σημείο που έδειξε κινεζικός δορυφόρος, δήλωσε και ένας δημοσιογράφος του Reuters ο οποίος επέβαινε σε ένα από τα αεροσκάφη αυτά.
Σημειώνεται πως οι έρευνες έχουν επεκταθεί σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση ενώ σε αυτές συμμετέχουν περισσότερα από 70 αεροπλάνα και πλοία από 10 κράτη, ενώ στη «μάχη» του εντοπισμού έχουν ριχθεί και 10 δορυφόροι της Κίνας.
Πάντως, η Κίνα διαμηνύει πως δεν θα σταματήσει τις έρευνες για το αγνοούμενο αεροπλάνο.
Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο έχει επανέλθει ένα νέο σενάριο, το οποίο θέλει την πτήση ΜΗ 370 να παρέμεινε στον αέρα για περίπου 4 ώρες από στιγμή που έδωσε το τελευταίο του στίγμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι αμερικανικές αρχές φέρονται να εξετάζουν και αυτό το σενάριο, το οποίο συνεπάγεται ότι το αεροπλάνο ταξίδεψε για εκατοντάδες επιπλέον μίλια υπό άγνωστες ακόμα συνθήκες.
Η πληροφορία αυτή οδηγεί τις αμερικανικές αρχές στην εξέταση ενός νέου σεναρίου σχετικά με την εξαφάνιση του αεροσκάφους.
Οι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής εξετάζουν τώρα την πιθανότητα ένας από τους πιλότους ή κάποιος άλλος στο αεροσκάφος να το οδήγησε σε άγνωστη τοποθεσία--ή να το έριξε-- αφότου απενεργοποίησε σκόπιμα τους αναμεταδότες του στίγματός του για να αποφύγει τα ραντάρ, όπως αναφέρει μία από τις δύο πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αεροπλάνο ενδεχομένως να ταξίδεψε 3.500 επιπλέον χιλιόμετρα (2.200 μίλια) υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κι ίσως να πλησίασε την πακιστανική μεθόριο ή σε κάποιον προορισμό στον Ινδικό Ωκεανό ή στην Αραβική Θάλασσα.
Το τελευταίο στίγμα του στα ραντάρ δόθηκε το Σάββατο λίγο μετά τη 1:30 πμ (τοπική ώρα), δηλαδή λιγότερο από μία ώρα μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ, κι ενώ πετούσε βορειοανατολικά κατά μήκος του Κόλπου της Ταϊλάνδης και κατευθυνόταν προς το Πεκίνο.
Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα για περισσότερες από πέντε ώρες βασιζόμενοι στα δεδομένα που αποστέλλονται αυτομάτως στο έδαφος από τους κινητήρες του Μπόινγκ--όπως το ύψος και η ταχύτητα του αεροσκάφους-- στο πλαίσιο ενός προγράμματος - ρουτίνας για τη συντήρησή του.
Ανώτατος αξιωματούχος της Malaysia Airlines δήλωσε χθες ότι η αεροπορική εταιρεία «δεν έχει λόγους να πιστεύει» ότι κάποιες από κινήσεις του πληρώματος προκάλεσαν την εξαφάνιση του αεροπλάνου ενώ την Τρίτη ο επικεφαλής της Interpol είχε τονίσει ότι δεν θεωρεί πως η εξαφάνιση του αεροσκάφους είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.
Τις προηγούμενες ημέρες οι Αρχές της Μαλαισίας είχαν αναφέρει πως ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται για την απώλεια της πτήσης είναι αεροπειρατεία, σαμποτάζ, ψυχολογικά προβλήματα των επιβαινόντων και προσωπικά προβλήματα.

Πρώτη ενημέρωση: 09:07, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης