Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κροατία - Ποινή κάθειρξης 9 ετών επιβλήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Ι. Sanader για το σκάνδαλο «Fimi Media»

Κροατία - Ποινή κάθειρξης 9 ετών επιβλήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Ι. Sanader για το σκάνδαλο «Fimi Media»
Αν η απόφαση επικυρωθεί και από το ανώτατο δικαστήριο, ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να επιστρέψει συνολικά 15,27 εκατ. κούνα
Ποινή κάθειρξης 9 ετών επιβλήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας και πρώην αρχηγό της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Ίβο Σανάντερ, για εμπλοκή στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στη χώρα, «Fimi Media».
Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, κρίθηκαν ένοχοι για απόσπαση ποσών από κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις μέσω της εταιρείας μάρκετινγκ «Fimi Media».
Σε περίπτωση που η πρωτοβάθμια απόφαση επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, τότε πέραν της έκτισης της ποινής κάθειρξης, ο Ι. Σανάντερ θα πρέπει να επιστρέψει συνολικά 15,27 εκ. κούνα, τα οποία σύμφωνα με το δικαστήριο απέκτησε με παράνομο τρόπο.
Παράλληλα, ποινή φυλάκισης τριών ετών επιβλήθηκε στον πρώην ταμία της HDZ, Μλάντεν Μπάρισιτς, ενάμισι έτους στην πρώην ταμία του κόμματος Μπράνκα Παβόσεβιτς και δύο χρόνια και κατάσχεση του χρηματικού ποσού των 2,5 εκ. κούνα στην ιδιοκτήτρια της «Fimi Media» Νέβενκα Γιούρακ.
Ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του Ίβο Σανάντερ, Ράτκο Μάτσεκ, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.
Το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Κροατική Δημοκρατική Ένωση», καλείται να καταβάλει το ποσό των 5 εκ. κούνα και θα του αφαιρεθούν επίσης κέρδη από το οικονομικό αδίκημα, 24,2 εκατ. κούνα.
Η εταιρεία “Fimi Media» καταργείται ως νομικό πρόσωπο και της αφαιρείται το οικονομικό όφελος 11 εκατ. κούνα που αποκτήθηκε από το ποινικό αδίκημα.
Οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεσης κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας.
Εκτός των Σανάντερ και Μάτσεκ, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στη διάρκεια της δίκης παραδέχθηκαν, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (USKOK), ότι αφαίρεσαν 70 εκατ. κούνα (πάνω από 9 εκατ. ευρώ) τα οποία κατέληξαν στο «μαύρο ταμείο» του κόμματος και στις τσέπες τους.
Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) υποστήριξε ότι οι παρανομίες διαπράχθηκαν εν αγνοία των κομματικών οργάνων και ότι ο Ίβο Σανάντερ και τα υπόλοιπα στελέχη επέφεραν οικονομική ζημία και ζημία στο κύρος του κόμματος και γι' αυτό πρέπει να επιστρέψουν το ποσό των 50 εκατ. κούνα.
Ο Ίβο Σανάντερ, ο οποίος καταδικάζεται για δεύτερη φορά για διαφθορά, υποστήριξε ότι είναι αθώο θύμα πολιτικής δίωξης.
Η δίκη άρχισε πριν από δύο χρόνια και στη διάρκεια της κατέθεσαν περισσότεροι
από 300 μάρτυρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης