Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yatsenyuk (πρωθυπουργός Ουκρανίας) – Καμία υποχώρηση για την Κριμαία – Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει το δημοψήφισμα

Yatsenyuk (πρωθυπουργός Ουκρανίας) – Καμία υποχώρηση για την Κριμαία – Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει το δημοψήφισμα
Ανοησίες τα περί πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας για την Κριμαία αναφέρει η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας


Τη θέση ότι δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση σχετικά με την Κριμαία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Κριμαία ήταν, είναι και θα παραμείνει μέρος της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Yatsenyuk υποστήριξε ότι κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει στις 16 Μαρτίου η περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας με κύριο ερώτημα την ένωση ή όχι της περιοχής με τη Ρωσία.
«Κανείς δεν θα αναγνωρίσει αυτό το δημοψήφισμα, με εξαίρεση ίσως τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και το Ισραήλ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας. Δεν υπάρξει καμία παραχώρηση. Τελεία» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Yatsenyuk, ο οποίος υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της κυβέρνησης του, καταγγέλλοντας τις ρωσικές αιτιάσεις ότι πρόκειται για μια «φασιστική κυβέρνηση».
Ο Yatsenyuk υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του στηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, αλλά και από μειοψηφίες που συνήθως δεν μετέχουν στις κυβερνήσεις της χώρας.
Πάντως ο Yatsenyuk εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις των δύο κρατών δεν είναι «τόσο κακές όσο περιμέναμε αλλά όχι και τόσο καλές όπως θα έπρεπε να είναι».
Εν τω μεταξύ, την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εξέφρασε η Valentina Matviyenko, πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, η οποία χαρακτήρισε ανοησίες τα όσα «πολεμικά σενάρια» καλλιεργούνται με αφορμή την περίπτωση της Κριμαίας.
«Αυτά είναι απόλυτες ανοησίες, δεν αντανακλούν τις προθέσεις μας, τα αισθήματα και τον πόνο που αισθανόμαστε για τον ουκρανικό λαό. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως ποτέ δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ των δύο αδελφών εθνών», τόνισε η Matviyenko.
Πάντως, η Matviyenko, αναφερόμενη στο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, τόνισε πως «αν ο λαός της Κριμαίας αποφασίσει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία με δημοψήφισμα, εμείς, ως Άνω Βουλή, σαφώς και θα υποστηρίξουμε μία τέτοια απόφαση».
 Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Sergei Narishkin, ο οποίος δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα σεβαστεί την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας στο δημοψήφισμα για πιθανή ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι «θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης