Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barroso (Κομισιόν) – Η Ε.Ε είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια 11 δις ευρώ στην Ουκρανία – Προτεραιότητα η ειρηνική επίλυση της κρίσης

tags :
Barroso (Κομισιόν) – Η Ε.Ε είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια 11 δις ευρώ στην Ουκρανία – Προτεραιότητα η ειρηνική επίλυση της κρίσης
H διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί για να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία.



Το πακέτο μέτρων της Ε.Ε. προς την Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 11 δις ευρώ στην χώρα τα επόμενα χρόνια.
«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν σοκ σε όλους μας και μας υπενθύμισαν ότι έννοιες, όπως η ειρήνη, δεν είναι δεδομένες» ανέφερε ο Barroso, ο οποίος υποστήριξε ότι άμεση προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι η ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Barroso τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί για να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ένα πακέτο στήριξης για να βοηθήσει οικονομικά και δημοσιονομικά Ουκρανία.
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν ως συμβολή της Επιτροπής στην ευρωπαϊκή και διεθνή προσπάθεια για την υποστήριξη των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας, και θα παρουσιαστεί στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πριν από την έκτακτη συνεδρίασή τους την Πέμπτη 5 Μαρτίου.
«Η πιο άμεση προτεραιότητα για την ΕΕ είναι να συμβάλει σε μια ειρηνική λύση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου» , είπε ο Πρόεδρος Barroso.
"Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινητοποιηθεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα ένα πακέτο σχεδιασμένο για να βοηθήσει μια κυβέρνηση προσηλωμένη, χωρίς αποκλεισμούς, στις μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες στην ανοικοδόμηση μιας σταθερής και ευημερούσας Ουκρανίας.
Η συνολική στήριξη είναι ύψους 11 δισ ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια και θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και με βάση τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα", ανέφερε ο Barroso.
Το πακέτο στήριξης της Ουκρανίας εμπεριέχει τα κύρια μέτρα που προτείνει η Επιτροπή με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμπ ορίζοντα, ώστε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ουκρανία και να βοηθήσει με τη μετάβαση και την ενθάρρυνση της πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης.
Ενώ μερικά από αυτά τα μέτρα μπορεί να πραγματοποιηθούν γρήγορα, άλλα θα απαιτήσουν περαιτέρω σχεδιασμό και προετοιμασία.
Για τους λόγους αυτούς, είναι επείγουσα και αναγκαία  η υποστήριξη του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τα βασικά στοιχεία του πακέτου που συμφωνήθηκε σήμερα είναι:
• Μέχρι 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τα προσεχή έτη, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. θα είναι με τη μορφή δανείων ( ΜΧΣ) και τα 1,4 δισ. ως πακέτο επιχορηγήσεων
• Μέχρι και 8 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη
• Περιθώριο 3,5 δισ. ευρώ για μόχλευση μέσω επενδυτικής διευκόλυνσης
• Δημιουργία πλατφόρμας συντονισμού των χορηγών
• Προσωρινή εφαρμογή της ζώνης ελευθέρων συναλλαγών
• Οργάνωση επενδυτικών Forum και Task Force υψηλού επιπέδου
• Εκσυγχρονισμός του συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης