Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν τα βρήκαν Obama (ΗΠΑ) και Putin (Ρωσία) για την Ουκρανία – Κυρώσεις εναντίον της Μόσχας επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Δεν τα βρήκαν Obama (ΗΠΑ) και Putin (Ρωσία) για την Ουκρανία – Κυρώσεις εναντίον της Μόσχας επιβάλλουν οι ΗΠΑ
Μηδενικές οι κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία - Ενισχύονται τα αμερικανικά στρατεύματα στη Βαλτική

(upd36) Εποχές Ψυχρού Πολέμου εξακολουθεί να θυμίζει η ένταση στην περιοχή της Κριμαίας, η οποία για ακόμα μια φορά μονοπωλεί το διεθνές ενδιαφέρον, θέτοντας ακόμα και σε δεύτερη μοίρα το διπλωματικό "πυρετό" που είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και η κρίση στην Ουκρανία.
Διπλωματική λύση δεν βρέθηκε ούτε κατά την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας μιας ώρας που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama και ο Ρώσος ομόλογος του, Vladimir Putin.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζεται ότι ο Obama τόνισε στον Putin ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογο του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης.
Συγκεκριμένα, ο Obama πρότεινε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία και την επιστροφή στις βάσεις τους και την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην περιοχή της Κριμαίας με κύριο αντικείμενο την προστασία των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού ενώ κάλεσε τη Μόσχα να έχει απευθείας συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.
Από την πλευρά του ο Putin φέρεται να υποστήριξε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία.
«Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα», ανέφερε στην ανακοίνωση του το Κρεμλίνο, το οποίο ανέφερε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια» του ρωσόφωνου πληθυσμού και ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και θα δράσει αναλόγως, σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή νομοθεσία.
Εν τω μεταξύ, η Πολωνία ανακοίνωσε πως ο αμερικανικός στρατός ενισχύει την παρουσία του με 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 300 στρατιώτες στην χώρα, οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις, το εύρος των οποίων επεκτάθηκε σε απάντηση στην κρίση στη γειτονική Ουκρανία.
Aκόμα, παράνομο και πλήρως αντίθετο από τη διεθνή νομοθεσία χαρακτήρισε το προωθούμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, ο Barack Obama.
«Το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, καλώντας το Κογκρέσο να εγκρίνει τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας.
«Η Δύση είναι ενωμένη έναντι της ουκρανικής κρίσης» πρόσθεσε εν συνεχεία.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων αξιωματούχων και την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ όσων εμπλέκονται στην στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία.
Aργά το βράδυ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση εγγυητικού δανείου, ύψους 1 δισ. δολαρίων.
Από την πλευρά του το Κοινοβούλιο της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα σεβαστεί την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου και θα αφορά την ένωση ή όχι με τη Ρωσία.
«Θα σεβαστούμε την ιστορική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας.
«Θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας» τόνισε ο Ναρίσκιν.
Σημειώνεται πως αίτημα σύλληψης του Viktor Yanukovich υπέβαλαν στην Interpol οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας και ομαδικές δολοφονίες διαδηλωτών.


Ουκρανία - Παράνομο το δημοψήφισμα για την Κριμαία
Παράνομη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας την απόφαση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας να αυτονομηθεί και να προσαρτηθεί στην Ρωσία.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο Arseniy Yatsenyuk υποστήριξε πως «η απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία είναι μια παράνομη απόφαση».
«Η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας» τόνισε εν συνεχεία, καλώντας τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας, αν τα ρωσικά στρατεύματα κινηθούν περαιτέρω στην Ουκρανία» προειδοποίησε εν συνεχεία. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα» υπογράμμισε παράλληλα.
Όσον αφορά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, διέτεινε πως η Ουκρανία προτιμά μία ειρηνική λύση.
Αναφερθείς στις οικονομικές εξελίξεις, αποσαφήνισε πως σύντομα θα υπογραφεί η συμφωνία με το ΔΝΤ.

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κριμαία άρχισαν να ξεδιπλώνονται όταν ο Rustam Temirgaliev, ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας, ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου.
Όπως είπε, το ερώτημα που θα τεθεί στους κατοίκους της περιοχής είναι εάν επιθυμούν την παραμονή τους στην Ουκρανία ή την ένωση τους με τη Ρωσία, δίλημμα που σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα εντείνει παρά θα αποκλιμακώσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται πάντως πως η περιφερειακή Βουλή της Κριμαίας έχει ήδη ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία και έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να εκκινήσει τη διαδικασία προκειμένου να επιτραπεί τυπικά και επίσημα η προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων είναι προφανές πως το διεθνές ενδιαφέρον αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία θα περιστραφεί γύρω από την «τύχη» της Κριμαίας.
Ήδη η Ρωσία έσπευσε να επωφεληθεί των εξελίξεων αυτών, ανακοινώνοντας ότι μπορεί να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα το ρωσικό κοινοβούλιο προκειμένου να «περάσει» νομοσχέδιο που θα προβλέπει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
«Το νομοσχέδιο με το οποίο η Κριμαία θα προσαρτηθεί στη Ρωσία θα μπορούσε να συζητηθεί στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή του Ρωσικού Κοινοβουλίου) την προσεχή εβδομάδα» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Δίκαιη Ρωσία, και πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, (Άνω βουλή) Sergei Mironov, ο οποίος θεωρείται σύμμαχος του προέδρου Putin.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο Mironov είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, υπάρχει χρόνος προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο της προσάρτησης της στη Ρωσία να συζητηθεί σε τακτική συνεδρίαση της Βουλής.
Τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin εξέτασε την απόφαση της περιφερειακής Βουλής της Κριμαίας για προσχώρηση στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Ωστόσο, δεν έγινε γνωστή κάποια δημόσια τοποθέτηση ή περαιτέρω λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.
Πάντως αντίδραση για το θέμα αυτό υπήρξε και από την Ουκρανία με τον υπουργό Pavlo Sheremeta να αναφέρει πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν μπορεί να ασχοληθεί με το τι θα γίνει εάν η Κριμαία ενωθεί με τη Ρωσία, διότι όπως είιπε το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι αντισυνταγματικό.

Κυρώσεις μελετά η ΕΕ, αντίποινα σχεδιάζει η Ρωσία
Εν τω μεταξύ, και ενώ το ΝΑΤΟ εντείνει τις πιέσεις του προς τη Μόσχα, το διπλωματικό πόκερ και θρίλερ για την ουκρανική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Στις 12:30 σήμερα το πρωί αναμένεται να αρχίσει στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της έντασης.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, δεδομένων των συνεπειών που θα υπάρξουν στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και των επιφυλάξεων των μεγαλύτερων κρατών της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η οποία εξαρτάται ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα.
Από την πλευρά της η Ρωσία φαίνεται πως ετοιμάζει την απάντηση της σε περίπτωση που η Ε.Ε. επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής συνταγματικού δικαίου της Άνω Βουλής της Ρωσίας, Αντρέι Κλίσας η ρωσική κυβέρνηση μελετά να ψηφίσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
«Μπορούμε να θυμηθούμε το παράδειγμα της Κύπρου, όπου η κατάσχεση (περιουσιακών στοιχείων) ήταν, στην ουσία, μία από τις προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Κλίσας.
«Η Ρωσία πρέπει να έχει ικανό μοχλό πίεσης για να αντιμετωπίσει την απειλή των κυρώσεων που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Ομάδα δικηγόρων ετοιμάζει ένα ξεχωριστό ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Ρώσο πρόεδρο και την κυβέρνηση να κατάσχουν ξένη ιδιοκτησία στη Ρωσία, περιλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες» επισήμανε ο γερουσιαστής μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Πάντως, και παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα που καταγράφεται και στο διπλωματικό πεδίο, ο υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry και ο Ρώσος ομόλογος του Sergei Lavrov θα συναντηθούν και σήμερα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ενώ στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή την ουκρανική κρίση.
Εν τω μεταξύ, το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων 18 Ουκρανών αξιωματούχων με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κεφαλαίων επιβεβαίωσε σήμερα η ΕΕ.
Σύμφωνα με την ΕΕ, οι κυρώσεις στοχεύουν στον εντοπισμό και στην ανάκτηση των χρημάτων.
Ανάμεσα στους 18 Ουκρανούς είναι ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Victor Yanukovich, οι δύο γιοί Ολεξάντερ και Βίκτορ, o τέως πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Σαχαρτσένκο, ο τέως γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο τέως αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Ολεξάντερ Γιακιμένκο.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στείλει έξι επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη F-15 προκειμένου να ενισχυθούν οι αεροπορικές περιπολίες του ΝΑΤΟ πάνω από τα κράτη της Βαλτικής ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία της Ουκρανίας κατάφερε να επανακτήσει τον έλεγχο των κυβερνητικών γραφείων στην πόλη Donetsk στα ανατολικά της Ουκρανίας ύστερα από την κατάληψη τους από ρωσόφωνους πολίτες.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Λιθουνίας, Algirdas Butkevicius, ο οποίος υποστήριξε ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία αλλά θα επεκταθεί στη Μολδαβία και στα βαλτικά κράτη.


Βήμα προς βήμα οι ραγδαίες εξελίξεις της Τετάρτης

Αμερικανικά αεροσκάφη κατευθύνονται στη Βαλτική
Ενισχύεται η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ως απάντηση στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία αλλά και λόγω της απροθυμίας της Μόσχας να προχωρήσει στην απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των μαχητικών που περιπολούν στον εναέριο χώρο των κρατών της Βαλτικής, συμμετέχοντας στην αποστολή του ΝΑΤΟ, αλλά και ότι αποστέλλει στην περιοχή αυτή ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεντάγωνο στέλνει έξι επιπλέον μαχητικά F-15 και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 στην περιοχή για την ενίσχυση της αποστολής εντός της εβδομάδας.
Οι ΗΠΑ ήδη συνεισέφεραν σε μόνιμη βάση 4 μαχητικά F-15, τα οποία συμβάλλουν στον εντοπισμό και στην αναχαίτιση αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο των κρατών αυτών της Βαλτικής.

Κλιμακώνει τις πιέσεις προς τη Μόσχα το ΝΑΤΟ - Πλήρης αναθεώρηση των σχέσεων με Ρωσία - Καμία συνάντηση σε στρατιωτικό ή πολιτικό επίπεδο
Κλιμακώνει τις πιέσεις προς τη Ρωσία το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να μεταβάλλει η Μόσχα τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, προχωρά σε πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων και της συνεργασίας του με τη Ρωσία, ενώ η συμμαχία πρόσθεσε ότι αναστέλλονται οι σχεδιασμοί σε ό,τι αφορά μια κοινή αποστολή για τα χημικά όπλα της Συρίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της συμμαχίας δεν θα πραγματοποιούν μέχρι νεωτέρας συναντήσεις με Ρώσους ομολόγους τους, ενώ πρόσθεσε ότι θα ενταθεί η πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τις νέες αρχές της Ουκρανίας.
"Αποφασίσαμε ότι προς το παρόν δεν θα λαμβάνουν χώρα συναντήσεις σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο με τη Ρωσία", δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Τετ α τετ Kerry - Lavrov
Παράλληλα, ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν στο Παρίσι ο Αμερικανός και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, με τον John Kerry να ζητάει από τον Sergey Lavrov την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Στο περιθώριο της ολιγόλεπτης συνάντησης  των δύο ανδρών, ο John Kerry κατέστησε αναγκαία την έναρξη άμεσων συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Παράλληλα, ο Sergey Lavrov αναφερόμενος στις επαφές του με τον Αμερικανό ομόλογό του, διέτεινε πως υπήρχε ταύτιση απόψεων ως προς τη διαπίστωση πως είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία εν μέσω απειλών και έντασης.

Ζήτημα Yanukovych θέτει η Ρωσία
Παράλληλα, στην επανατοποθέτηση του Viktor Yanukovych στο προεδρικό θώκο της Ουκρανίας εμμένει η Ρωσία.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, στο περιθώριο των επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, κατέστησε αναγκαία την τήρηση της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου, η οποία εμπεριείχε την διατήρηση του Viktor Yanukovych στον προεδρικό «θώκο» και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας είχαν διμερείς επαφές με κεντρικό ζήτημα την κατάσταση στην Ουκρανία.

Επαφές Lavrov – Ashton
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και κατόπιν της συνάντησης που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Catherine Ashton τόνισε ότι «η εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία θα πρέπει να βασιστεί στις αρχές της συμφωνίας για τη ρύθμιση της κρίσης που επετεύχθη στις 21 Φεβρουαρίου».
Υπενθυμίζεται ότι ο Viktor Yanukovich και οι βασικοί ηγέτες της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης υπέγραψαν στις 21 Φεβρουαρίου συμφωνία, η οποία προέβλεπε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλαγή του εκλογικού νόμου και συνταγματικές αλλαγές οι οποίες θα περιόριζαν τις προεδρικές εξουσίες.
Πάντως, ο Lavrov επεσήμανε τον κίνδυνο η κατάσταση στην Ουκρανία να εξελιχθεί σε «μεταδοτική», επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι στην Ουκρανία έγινε πραξικόπημα, πρόσθεσε ότι για τη Μόσχα η Ουκρανία παραμένει «πρώτη προτεραιότητα» και υποστήριξε ότι οι στρατιώτες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν λάβει επιπλέον μέτρα και είναι σε επαγρύπνηση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία στην Ουκρανία.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να ενεργούν «με βάση το πνεύμα και το γράμμα του νόμου».
«Η Δύση έδωσε κακό παράδειγμα με τη στήριξη των ουκρανών διαδηλωτών που κατέλαβαν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Lavrov.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η χώρα του θέλει να προωθήσει την ειρηνική επίλυση της κρίσης με της Ρωσία.
«Θέλουμε να πούμε μερικά πράγματα στους Ρώσους. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και καλές σχέσεις με τον ρωσικό λαό. Θέλουμε να επιλύσουμε ειρηνικά αυτή την κρίση. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με τους Ρώσους τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Σημειώνεται πως νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso υποστήριξε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνδράμει οικονομικά την Ουκρανία με 11 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια ενώ σε μια λιτή παρέμβαση της η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel ζήτησε από τη Μόσχα να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Κριμαία - Απήχθη από ένοπλους ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ένοπλοι απήγαγαν τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών!
Με την κατάσταση στην περιοχή της Κριμαίας να παραμένει έκρυθμη και η ατμόσφαιρα να παραπέμπει σε εποχές «Ψυχρού Πολέμου», ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας κατήγγειλε την απαγωγή του Robert Serry από άγνωστους άνδρες.
Όπως αποκάλυψε, ένοπλοι ακινητοποίησαν στην Συμφερούπολη το όχημα του απεσταλμένου του ΟΗΕ και τον απήγαγαν.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η ταυτότητα των δραστών αλλά και τα κίνητρά τους.
απειλήθηκε.

Οικονομική χείρα βοηθείας προσφέρει στην Ουκρανία ο Schaeuble
Οικονομική χείρα βοηθείας προσφέρει στην Ουκρανία η Γερμανία, καθώς ο Wolfgang Schaeuble δήλωσε έτοιμος να παράσχει πακέτο βοήθειας.
Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, διαμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία στο δύσκολο μονοπάτι που διανύει. Αυτό φυσικά, συμπεριλαμβάνει και τον οικονομικό τομέα» διέτεινε χαρακτηριστικά.
Όπως συμπλήρωσε, το Βερολίνο γνωρίζει πως κάθε προτεινόμενη λύση πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία.
Σημειώνεται πως ο Woflgang Schaeuble βρίσκεται στην Αυστρία, καθώς έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Michael Spindelegger.
«Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στην επιβολή κυρώσεων. Πρέπει να επιδιώξουμε την αποκλιμάκωση της κρίσης» δήλωσε εκ μέρους της Αυστρίας, ο Michael Spindelegger.

Τελεσίγραφο Γαλλίας προς τη Ρωσία – Εάν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία, θα επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα
Σαφείς προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius.
Το τελεσίγραφο του κ.Fabius λήγει σήμερα, όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα κληθεί να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και να αποφασίσει πως θα διαμορφώσει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία.
Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, ο Fabius υποστήριξε ότι οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πάγωμα θεωρήσεων αδειών εισόδου στην Ε.Ε., των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών, αλλά και των συνομιλιών σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας υποστήριξε ότι πρέπει να αρχίσει άμεσα ο διάλογος ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.
«Περιμένω και ελπίζω ότι η Ρωσία θα μας πει σήμερα ότι υπάρχει προοπτική διαλόγου με μια ομάδα επαφής», τόνισε ο Fabius αναφερόμενος στις προτάσεις για τη σύσταση μιας διεθνούς ομάδας επαφής στην οποία θα συμμετέχουν οι κυριότεροι εμπλεκόμενοι στην ουκρανική κρίση.

Yatseniuk (πρωθυπουργός Ουκρανίας) – Εξαιρετικά αρνητικές οι συνέπειες στην ουκρανική οικονομία από τη ρωσική επίθεση
Για εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της Ουκρανίας λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Arseniy Yatseniuk.
«Η ρωσική επίθεση εναντίον εδάφους της Ουκρανίας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Yatseniuk κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο και την αποφυγή χρεοκοπίας.

Βήμα προς βήμα οι ραγδαίες εξελίξεις της Τρίτης

Πρόβα πολέμου από τη Ρωσία; - Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εντός ρωσικής επικράτειας
Πρόβα πολέμου φαίνεται πως κάνει η Ρωσία, ωθώντας ξανά στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο και προκαλώντας διπλωματικό πυρετό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.
Οι δοκιμές, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Astrakhan. Πρόκειται για μια μεγάλη πόλη που βρίσκεται στη Νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Κασπία Θάλασσα.
Η εκτόξευση αφορούσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-12M Topol ο οποίος έπεσε στο πεδίο δοκιμών του Καζακστάν.

Eνήμερες οι ΗΠΑ για τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί από τη Ρωσία ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα μια δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο των αμοιβαίων δεσμεύσεών τους, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος εξήγησε πως η πρώτη ενημέρωση για τα σχέδια της Μόσχας είχε πραγματοποιηθεί πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Η ενημέρωση της άλλης πλευράς για τις δοκιμές πυραύλων προβλέπεται από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Ουκρανοί ναύτες απώθησαν ένοπλους Ρώσους που επιχείρησαν να καταλάβουν ένα πλοίο
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι απώθησαν, χωρίς να κάνουν χρήση όπλων, ένοπλους Ρώσους πεζοναύτες που είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν ένα πολεμικό σκάφος αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
"Οι ένοπλοι προσέγγισαν με ένα ρυμουλκό το πλοίο Slavoutitch, έκαναν μια απόπειρα να ανέβουν στο πλοίο, να αιχμαλωτίσουν τους ναύτες και να κατασχέσουν τα όπλα τους" αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας από το Κίεβο.
"Το πλοίο δέχτηκε επίθεση από ένστολους Ρώσους πεζοναύτες που έφτασαν με ένα ρωσικό σκάφος", διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου. Οι ναυτικοί "ήρθαν στα χέρια και η επίθεση απωθήθηκε", συνέχισε.

Έκκληση Obama για αποκλιμάκωση της έντασης
Κλιμακώνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, καθώς ο Πρόεδρος Barack Obama απηύθυνε νέα έκκληση προς τη Μόσχα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία.
Ειδικότερα, από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Barack Obama υποστήριξε πως οι κινήσεις της Ρωσίας δεν εκπορεύονται από την ανησυχία της για την ασφάλεια των πολιτών.
«Η Ρωσία δεν διαθέτει κανένα δικαίωμα άσκησης βίας σε γειτονικό της κράτος» τόνισε παράλληλα. Επίσης, πρότεινε η περιοχή της Κριμαίας να τεθεί προσωρινά υπό την εποπτεία της διεθνούς κοινότητας.
«Η Ρωσία ξεκάθαρα αντιβαίνει στην διεθνή νομοθεσία» διατυμπάνισε εν συνεχεία. Παράλληλα, ο Barack Obama κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο. «Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ουκρανία στην διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών» αποκάλυψε στη συνέχεια.

Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ προς τη Μόσχα – Προειδοποίηση Kerry (ΥΠΕΞ) για περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας

Αυστηρό μήνυμα προς την Μόσχα απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος απείλησε τη Ρωσία με διεθνή απομόνωση.
Από το Κίεβο όπου και βρίσκεται, ο John Kerry κατέστησε σαφές πως η Ουάσιγκτον προσβλέπει στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
«Η διπλωματία μπορεί να λύση την ουκρανική διένεξη» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
«Η Ουκρανία δεν προσφέρεται για διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ» τόνισε εν συνεχεία, καταγγέλλοντας τις ρωσικές «κινήσεις».
«Η Ρωσία ουσιαστικά εισέβαλε στην Κριμαία» διέτεινε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς στην ρητορική του Vladimir Putin, αποσαφήνισε πως οι ΗΠΑ απορρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί νόμιμης δράσης της Μόσχας στην Κριμαία. Παράλληλα, απορρίπτουν το επιχείρημα περί παράνομης και αντισυνταγματικής ουκρανικής κυβέρνησης.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις κινήσεις της Ρωσίας» τόνισε ο John Kerry.
«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα, εάν η Ρωσία δεν υποχωρήσει. Εάν δεν αποκλιμακωθεί η κρίση, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απομονώσουμε τη Ρωσία» υποστήριξε.
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» ανέφερε συνοπτικά.
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Ουκρανία, διέτεινε πως η διεθνής κοινότητα εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει την ουκρανική οικονομία.

Mε αντίποινα απειλεί η Μόσχα τις ΗΠΑ, αν απομονώσουν οικονομικά τη Μόσχα - Lavrov - «Θα απαντήσουμε με μέτρα»
Mε αντίποινα απειλεί η Ρωσία τις ΗΠΑ, αν κάνουν πράξη την απειλή τους περί οικονομικής και διπλωματικής απομόνωσης της Μόσχας.
"Αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις σε βάρος μας, τότε κι εμείς θα λάβουμε μέτρα ως απάντηση", δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, S. Lavrov.

Στήριγμα στην… Κίνα βρίσκει ο Putin
Στο πλευρό της Ρωσίας «στέκεται» η Κίνα, η οποία φαίνεται πως επιδοκιμάζει τις κινήσεις του Vladimir Putin.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των Προέδρων των δύο υπερδυνάμεων, ο Κινέζος Xi Jinping εξέφρασε απόψεις, πανομοιότυπες με αυτές του Ρώσου Προέδρου.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι Vladimir Putn και Xi Jinping συζήτησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση στην Ουκρανία και οι θέσεις που εκφράστηκαν είναι αρκετά κοντά.
«Οι κινήσεις της Ρωσίας θα επιτρέψουν την αποκλιμάκωση της έντασης και τη διασφάλιση της ασφάλειας των ρωσόφωνων πληθυσμών στην περιοχή της Κριμαίας» αναφέρει παράλληλα, η σχετική ανακοίνωση.
Σχολιάζοντας τις προθέσεις της Δύσης να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, S. Lavrov αποσαφήνισε πως η επιβολή κυρώσεων δεν μεταβάλλει τη θέση της Μόσχας στο ζήτημα της Κριμαίας.

Ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στα στενά του Kerch
Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός στην Κριμαία, με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν να αναφέρουν πως ρωσικά πολεμικά πλοία έκλεισαν τα στενά της Κριμαίας.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Ρώσοι επιθυμούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πολεμικού ανεφοδιασμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και να ανακόψουν την πρόσβαση σε πολεμικά πλοία άλλων χωρών.
Το Reuters, επικαλούμενο Ουκρανούς συνοριοφύλακες, μετέδωσε την πληροφορία ότι ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στα στενά Kerch. Τα στενά αυτά είναι η στενή λωρίδα που χωρίζει την Κριμαία από την Ρωσία.

Έκκληση Tymoshenko στη Δύση - Οι διπλωματικές προσπάθειες δεν αρκούν - Να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία
Ναι στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία λέει κατηγορηματικά η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Y. Tymoshenko, απευθύνοντας έκκληση στη Δύση να αναλάβει άμεσα δράση.
«Οι διπλωματικές προσπάθειες δεν αρκούν. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιβληθούν στη Μόσχα οικονομικές κυρώσεις. Ειδικά αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας», διεμήνυσε χαρακτηριστικά η Tymoshenko, μέσω συνέντευξής της στο ιταλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24.
Η ίδια επανέλαβε το αίτημα προς τη Δύση να προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο. «Ζητώ από τη Δύση να παρέμβει σθεναρά σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία. Η χώρα μου είναι αδύναμη απέναντι στη Ρωσία».
«Πιστεύω ότι ο απευθείας διάλογος είναι αδύνατος μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση που υφίσταται η Ουκρανία», εξήγησε.
«Είμαι πεπεισμένη ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουν σεβαστή τη Συνθήκη της Βουδαπέστης και εμείς θα βοηθήσουμε να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.
«Η επανάσταση δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε τη μάχη και μεγάλες αλλαγές πρέπει ακόμη να πραγματοποιηθούν», τόνισε.

Oι ΗΠΑ υποσχέθηκαν 1 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις στην Ουκρανία
Πραγματοποιώντας μια συμβολική επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, έφτασε σήμερα στο Κίεβο, ενώ την ίδια στιγμή αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία με στόχο να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Εντείνοντας λοιπόν την ένταση με τη Ρωσία, ο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ΄ οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Barack Obama θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων —υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων— για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.
Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Εξάλλου ο αξιωματούχος αυτός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.

Η μερική αναδίπλωση του Putin
Σε μερική αναδίπλωση προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, καθώς έδωσε εντολή να σταματήσουν οι στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε έσχατη λύση την αποστολή στρατευμάτων. 
Ανοιχτό άφησε ο Vladimir Putin το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, ωστόσο είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί μελλοντικά.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Putin, έκανε λόγο για αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα.
Η Ουκρανία βρίσκεται στο χάος, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο Yanukovich δεν είχε καμία πιθανότητα να επανεκλεγεί στην προεδρία της χώρας.
Στις 21 Φεβρουαρίου ο Yanukovich αποδέχθηκε ότι του ζήτησε η αντιπολίτευση, σημείωσε ο Putin και πρόσθεσε ότι παρέδωσε αποτελεσματικά την εξουσία.
Ο Putin εξέφρασε την κατανόησή του απέναντι στον λαό της Ουκρανίας που απαιτούσε ριζοσπαστικές αλλαγές.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, χαρακτήρισε δεδομένη την οικονομική συνδρομή προς την Κριμαία.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε ότι η Μόσχα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να υπερασπιστεί τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.
«Οι νεοναζί και οι αντισημίτες κυριαρχούν στο Κίεβο. Αυτό προκαλεί ανησυχία στο λαό της Ουκρανίας στα ανατολικά», τόνισε ο Putin.
Παράλληλα, χαρακτήρισε εν μέρει νόμιμο το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας και παράνομο τον πρόεδρο Turchynov.
Όσον αφορά τις απειλές από τις ΗΠΑ για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, ο Putin προειδοποίησε ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε αμοιβαία ζημιά.
«Οι αγορές αντέδρασαν έντονα και νευρικά στις εξελίξεις στην Ουκρανία λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Όσον αφορά την Κριμαία, o Putin ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει την προσάρτηση της.
«Το μέλλον της Κριμαίας θα το αποφασίσουν οι κάτοικοι της», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι ένοπλες δυνάμεις που πήραν την εξουσία στην Κριμαία είναι "τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας», υποστήριξε ο Vladimir Putin.
Απαντώντας σε ΗΠΑ και Καναδά, χώρες οι οποίες έχουν σαμποτάρει τη Σύνοδο των G8 στη Μόσχα, ο Putin απάντησε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη Σύνοδο της G8.
«Δεν χρειάζεται να έρθουν οι ηγέτες της Δύσης εάν δεν θέλουν», ανέφερε κυνικά.
Όσον αφορά τη Gazprom, ο Putin τόνισε ότι εάν η Ουκρανία δεν πληρώσει τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, το χρέος της προς το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, θα φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια.

Κερδίζει έδαφος η διπλωματία, παραμένουν στην Κριμαία τα ρωσικά στρατεύματα
Φαίνεται πως η διπλωματία κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στην Κριμαία, καθώς η Μόσχα αρνείται να τα αποσύρει. 
Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν βέβαιη τη ρωσική στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας, με τη Δύση να απειλεί με βαρύτατες κυρώσεις για να αποτρέψει περαιτέρω προώθηση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.
Τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν από την Ουκρανία, διαμηνύει η Ρωσία, παρά το γεγονός πως ΗΠΑ και ΕΕ έχουν κλιμακώσει τις πιέσεις προς τη ρωσική πλευρά.
Οι ΗΠΑ απειλούν τη Μόσχα με οικονομική και διπλωματική απομόνωση, η ΕΕ παίζει το χαρτί του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και πραγματοποιεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη.
Την ίδια ώρα επείγουσες διαβουλεύσεις διεξάγει το ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα καταφθάνει στο Κίεβο η αποστολή του ΔΝΤ για διαβουλεύσεις με στόχο την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Πάντως, σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin έδωσε εντολή τα στρατεύματα που είχαν εμπλακεί σε στρατιωτικές ασκήσεις τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα με την Ουκρανία να επιστρέψουν στη βάση τους, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις αρχικές τοποθετήσεις του Κρεμλίνου ότι οι ασκήσεις αυτές ήταν προγραμματισμένες και δεν είχαν σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής το δολάριο άρχισε να ανεβαίνει και οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν.

Βήμα προς βήμα οι ραγδαίες εξελίξεις της Δευτέρας

Το θρίλερ με το ρωσικό τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
Η ρωσική πλευρά διαψεύδει ότι έχει αποστείλει τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις της Κριμαίας να παραδοθούν μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.
"Δεν έχουμε αποστείλει κανένα τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν", διαβεβαιώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
"Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για επίθεση στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία", δηλώνουν την ίδια ώρα εκπρόσωποι του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Interfax, η Ρωσία απέστειλε τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις που παραμένουν στη χερσόνησο της Κριμαίας. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καλούνταν να παραδοθούν έως τις 5:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) ή θα αντιμετωπίσουν «επέμβαση».
Νωρίτερα, το ουκρανικό ναυτικό είχε λάβει άλλο τελεσίγραφο που έδινε διορία στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν έως τις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας.

Obama - Πρoειδοποιεί με οικονομική και διπλωματική απομόνωση τη Ρωσία - «Βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας»
Με οικονομική και διπλωματική απομόνωση απειλεί τη Ρωσία ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama.
"Οι ΗΠΑ εξετάζουν οικονομικές και διπλωματικές δράσεις για την απομόνωση της Ρωσίας" δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας τα πρότερα σχόλια του State Department πως εξετάζονται κυρώσεις κατά της Μόσχας.
"H Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο", διεμήνυσε ο Obama, λίγο πριν την έναρξη συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
"Η Ρωσία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία", έσπευσε να επισημάνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι ΗΠΑ, αφού προχώρησαν σε αποφάσεις που παγώνουν μέρος της διμερούς συνεργασίας με τη Ρωσία, εξετάζουν τρόπους για να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Μόσχα με φόντο τις εξελίξεις στην Κριμαία.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ ανέστειλαν κάθε συνεργασία με τη Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο -μέχρι και ανταλλαγές επισκέψεων σε ναυτικές μονάδες ή συνέδρια. Επίσης, οι ΗΠΑ έβαλαν στον πάγο τις διμερείς συνομιλίες με ζητήματα εμπορίου και επενδύσεων.
«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία να επιστρέψουν στις μονάδες τους» ανέφερε σε ανακοίνωση του το Πεντάγωνο, το οποίο πάντως αποκλείει κάθε είδους στρατιωτική δράση.

State Department - Σοβαρή κλίμακωση της ουκρανικής κρίσης οι πληροφορίες περί ρωσικού τελεσιγράφου... αν αληθεύουν - Άμεσα υπεύθυνη η Ρωσία
"Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία απείλησε να προχωρήσει στη χρήση βίας εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία, αυτή είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης", έκρινε τη Δευτέρα το State Department.
"Αυτά τα δημοσιεύματα σήμερα περί τελεσιγράφων και απειλών χρήσης βίας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, εάν είναι αληθή, κατά την άποψή μας συνιστούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης για την οποία θα καταστήσουμε τη Ρωσία άμεσα υπεύθυνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department, προαναγέλλοντας αμερικανικό "πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας".
"Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι εντάσεις κλιμακωθούν. Αυτή τη στιγμή η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, πρόσθεσε.
"Σε αυτό το σημείο δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων. Πλέον είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε για αυτό", εξήγησε.

Ρωσικά πλοία στον ουκρανικό ναύσταθμο της Κριμαίας
Τέσσερα πολεμικά πλοία του ρωσ&

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης