Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα – Στα… σκουπίδια έως και το 33% των παραγόμενων τροφίμων κάθε χρόνο!

tags :
Παγκόσμια Τράπεζα – Στα… σκουπίδια έως και το 33% των παραγόμενων τροφίμων κάθε χρόνο!
Nτροπιαστικά τα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με τον Kim
Περίπου το 25% με 33% των παραγόμενων τροφίμων σπαταλιέται ή χάνεται κάθε χρόνο.
Τα άνωθεν διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, σε έκθεσή της για τον παγκόσμιο υποσιτισμό.
«Το ποσοστό των τροφίμων που σπαταλιούνται παγκοσμίως είναι ντροπιαστικό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, J. Kim. «Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πηγαίνουν για ύπνο νηστικοί κάθε βράδυ κι όμως εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στο σκουπιδοτενεκέ ή χαλάνε πριν φτάσουν στην αγορά» συμπλήρωσε εν συνεχεία.
Σύμφωνα με την έκθεση, σε περιοχές όπου ο υποσιτισμός είναι ενδημικός, όπως στην Αφρική και τη Νότια Ασία, η σπατάλη αντιστοιχεί σε 400-500 χαμένες θερμίδες κατ' άτομο ημερησίως. Στον αναπτυγμένο κόσμο σπαταλούνται πολύ περισσότερες θερμίδες, από 750 μέχρι 1.500. Όσον αφορά τη θερμιδική απόδοση, το 53% όλων των τροφίμων που χάνονται ή σπαταλιούνται είναι δημητριακά. Ωστόσο, εάν μετρηθεί το βάρος τους, το μεγαλύτερο μέρος των «χαμένων» τροφίμων αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά.
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται κατά τις διαδικασίες παραγωγής, φύλαξης και κατανάλωσης αλλά τα ποσοστά διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την περιοχή. Στη Βόρεια Αμερική το 61% των απωλειών εντοπίζεται στο στάδιο της κατανάλωσης, για παράδειγμα τρόφιμα που αγοράζονται και αφήνονται να σαπίσουν στα ψυγεία. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία στο στάδιο της κατανάλωσης μια τετραμελής οικογένεια σπαταλάει τρόφιμα αξίας 1.600 δολαρίων και 1.100 λιρών, αντιστοίχως, σε ετήσια βάση. Στην υποσαχάρια Αφρική μόνο το 5% των τροφίμων χάνεται στο στάδιο αυτό, όμως τεράστιες ποσότητες σπαταλούνται κατά τις διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης