Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα 4,36% για τον Nikkei - Ανάκαμψη τύπου V για την Ιαπωνία; - Νέο τσουνάμι;

Άλμα 4,36% για τον Nikkei - Ανάκαμψη τύπου V για την Ιαπωνία; - Νέο τσουνάμι;
Νέος σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στη νήσο Honshu της Ιαπωνίας, ενώ ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί. Οι αρχές προειδοποιούν για νέο τσουνάμι! Εν τω μεταξύ, πάνω από 9.000 εκτιμώνται οι νεκροί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodο, στην Ιαπωνία, η οποία αντιμετώπισε τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου, το τσουνάμι και τις πυρηνικές εξελίξεις. Ωστόσο, τα τοπικά μέσα θέλουν τους νεκρούς και τους αγνοούμενους να ξεπερνούν τις 20.000, τη στιγμή που οι απόψεις για την τελική έκβαση διίστανται.
Στο πλαίσιο της ανησυχητικής κατάστασης για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ο Ιάπωνας Υπ. Εμπορίου τόνισε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς ότι, η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό είναι προς ασφαλή κατεύθυνση». Νωρίτερα, ο διευθυντής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είχε δηλώσει ότι «η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί».
Παράλληλα, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της μήκους 20 χιλιομέτρων ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή». «Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία, ακόμα και με τα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα καισίου», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σημειώνεται πως ήδη περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, ενώ οι ανησυχίες εντείνονται μετά την ανίχνευση ραδιενέργειας στο νερό, τα τρόφιμα και το γάλα στο Τόκιο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το επίπεδο ραδιενέργειας είναι χαμηλότερο από εκείνο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά αρκετά υψηλότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία ηλεκτροδότησης Τepco ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, στους αντιδραστήρες 1,2,3 και 4, στο κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. «Ο καπνός που αναδυόταν νωρίτερα από τις εγκαταστάσεις και οδήγησε στην προσωρινή παύση των εργασιών και στην απομάκρυνση του συνεργείου των εργατών, δεν ήταν παρά ατμός, που συνεχίζει την εκτόνωσή του εδώ και ημέρες», δήλωσε η Tepco.

Ανάκαμψη τύπου V για την Ιαπωνία


Ανάκαμψη τύπου V φέρεται να πραγματοποιήσει η Ιαπωνία στο δεύτερο 6μηνο του 2011, αφού βέβαια διευθετήσει σημαντικά ζητήματα της, έδειξε έρευνα οικονομολόγων.
Παράλληλα, τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας θα χωριστούν, είτε βυθιστεί είτε όχι η χώρα στην ύφεση. «Το πλήγμα στο ηλεκτροδοτικό σύστημα της Ιαπωνίας κάνουν δύσκολη της ανάλυση της κατάστασης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Michael Buchanan, επικεφαλής οικονομολόγος στη Goldman Sachs για την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού.
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει» δήλωσε ο οικονομολόγος Simon Wong.


Άλμα για το χρηματιστήριο της χώρας - Οικονομία


Με άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 401,57 μονάδες, σε ποσοστό 4,36%, και διαμορφώθηκε στις 9.608,32 μονάδες.
Ο δείκτης Topix έκλεισε με άλμα 4,5% στις 868,13 μονάδες.
Σημειώνεται πως η Bank of Japan προέβη σε μια άλλη ένεση ρευστότητας της οικονομίας της χώρας με την παροχή 24,7 δις δολαρίων, ενώ τα σενάρια για 3ο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης πληθαίνουν.
Συγκεκριμένα, χθες το bankingnews.gr μετέδιδε: σε περαιτέρω αγορές κυβερνητικού χρέους, στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα, πρόκειται να προβεί η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, με σκοπό να ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας, όπως βλέπει ο γνωστός οικονομολόγος, Nouriel Roubini. «Αυστηρή οικονομία περιμένει τη Bank of Japan, με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά κρατικών ομολόγων, στον απόηχο των υπέρογκων εξόδων που προέκυψαν από το σεισμό και το τσουνάμι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Roubini. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου την ύφεση».
«Ο 3ος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης είναι προ των πυλών για την Ιαπωνία και θα ξεπεράσει το ποσό που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκφράζοντας το φόβο ότι το χρέος της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι πιθανό να επεκταθεί.
Επισημαίνεται πως περί στα 235 δις δολάρια πρόκειται να στοιχήσουν στην ιαπωνική οικονομία ο σεισμός (8,9 βαθμών ρίχτερ) και το τσουνάμι, και συγκεκριμένα γύρω στο 4% της εθνικής παραγωγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

(πρώτη ενημέρωση 08:28πμ)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης