Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για Κυπριακό, Συρία και σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ συνομίλησαν Obama-Erdogan

tags :
Για Κυπριακό, Συρία και σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ συνομίλησαν Obama-Erdogan
Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ


Για το Κυπριακό και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για την επίλυση του μετά την πρόσφατη συμφωνία των Αναστασιάδη-Έρογλου, για τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και για την πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ συνομίλησαν χθες το βράδυ τηλεφωνικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, R.T.Erdogan.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος ο Obama ευχαρίστησε τον Erdogan « για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην Κύπρο, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση».
Όπως αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Obama συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Erdogan για μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων. Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την αξία που αποδίδει σε μία ισχυρή και αμοιβαίου σεβασμού διμερή σχέση με την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μέσω θετικής εμπλοκής».
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν στη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρουσίας τρομοκρατών στη Συρία και στο κοινό συμφέρον για τη συνέχιση των προσπαθειών για προώθηση μίας πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση».
Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας «συζήτησαν τη σημασία να ενθαρρυνθεί η Βαγδάτη και το Ερμπίλ να βρουν κοινό έδαφος σε θέματα ενέργειας και να υποστηρίξουν τη συμφωνία που θα επιτύχουν».
Ακολούθως, υπογραμμίζεται ότι «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν για τη σημασία να ολοκληρωθεί ταχέως η συμφωνία εξομάλυνσης (των σχέσεων) με το Ισραήλ».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης