Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νοwotny – Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη – «Άγνωστες» οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

tags :
Νοwotny – Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη – «Άγνωστες» οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ
"Όχι" στα αρνητικά επιτόκια
(upd2)Tον κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη απέρριψε ο Εwald Νowotny, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Δεν υπάρχει καμία προοπτική αποπληθωρισμού» διαμήνυσε ρητά και κατηγορηματικά, ο Αυστριακός τραπεζίτης.
Αν και παραδέχθηκε πως ο πληθωρισμός κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ο Εwald Νowotny υποστήριξε πως η Ευρωζώνη δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο αποπληθωρισμού.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, υποστήριξε πως ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί  τα επόμενα «βήματα» της κεντρικής τράπεζας.
Αναφερθείς στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, αποσαφήνισε πως η μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσεις δεν συνιστούν τεράστια αλλαγή και ως εκ τούτου, δεν ωφελούν σημαντικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr:
Ταυτόχρονη και ευρεία μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προαναγγέλλει ο E. Nowotny, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
"Δεν θα μειωθούν τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ, αν δεν μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού", δήλωσε πριν από λίγο ο Nowotny, ξεδιπλώνοντας τις δράσεις που εξετάζει η ΕΚΤ για τους προσεχείς μήνες.
"Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων είναι πιθανά", πρόσθεσε ο τραπεζίτης, παραδεχόμενος πως το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων έχει συζητηθεί στους κόλπους της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται εδώ πως τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ κυμαίνονται στο 0%, οπότε κάθε μείωσή τους θα τα οδηγήσει σε αρνητικά επιτόκια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εκπληρώνει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Nowotny, συμπληρώνοντας πως οι προβλέψεις μπορεί να δείξουν ότι ο πληθωρισμός το 2015 ίσως να είναι χαμηλότερος του 2%.
Τέλος, το μέλος της ΕΚΤ δήλωσε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει απειλή αποπληθωρισμού στη Eυρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης