Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι για τη Λιβύη - Απειλές Καντάφι κατά της Δύσης

Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι για τη Λιβύη - Απειλές Καντάφι κατά της Δύσης
(upd2) Σήμερα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα στο θέμα της Λιβύης», δήλωσε σήμερα στο Παρίσι γαλλική κυβερνητική πηγή, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι στην Βεγγάζη. «Όλα είναι έτοιμα, αλλά η απόφαση τώρα πρέπει να είναι πολιτική», τόνισε η ίδια πηγή, λίγες ώρες πριν φιλοξενηθούν στο Παρίσι οι διεθνείς ηγέτες για να συζητήσουν το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης.
Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, παρότι οι ΗΠΑ δεν θα μετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, εάν ο Μουαμάρ Καντάφι δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου του ΟΗΕ, τότε θα μετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη και οι ΗΠΑ. Στο διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν το λαό της αφρικανικής χώρας με ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών. Αν αυτό δεν συμβεί άμεσα, η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει στρατιωτική δράση.  «Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβάλει σαφείς υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στην δράση κατά της Λιβύης, θα έχει όμως υποστηρικτικό ρόλο στις νατοϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με απόφαση της συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Λιγο νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για το Παρίσι για να παραβρεθεί στην σύνοδο κορυφής.

Κατάλογος συμμετεχόντων

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μαρόκου και της Ιορδανίας θα εκπροσωπήσουν τα αραβικά κράτη, σύμφωνα με τον κατάλογο των συμμετεχόντων που διέρρευσε από διπλωματική πηγή.
Την Ευρώπη, εκτός από τη Γαλλία, την Μ. Βρετανία και τη Γερμανία, θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ελλάδας και της Νορβηγίας. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ηγηθεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, και ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη σύνοδο θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Απειλές Καντάφι κατά Δύσης


Θα το μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις οι διεθνείς δυνάμεις, διεμήνυσε ο λιβυκός ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι στους ηγέτες της Δύσης.
Σύμφωνα με τον Καντάφι, οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι "πραγματική επίθεση", καθώς οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν.
"Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση" αναφέρει ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ. Σε ξεχωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

(Πρώτη ενημέρωση 11:48)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης