Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nέες αμφιλεγόμενες δηλώσεις - «Μία τράπεζα πρέπει να καταρρέει, αρκεί να μην απειλεί το ευρωπαϊκό banking» διαμηνύει ο Weidmann (Bundesbank)

Nέες αμφιλεγόμενες δηλώσεις - «Μία τράπεζα πρέπει να καταρρέει, αρκεί να μην απειλεί το ευρωπαϊκό banking» διαμηνύει ο Weidmann (Bundesbank)
«Μία τράπεζα θα πρέπει να καταρρέει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το σύστημα»
Μετά την Daniele Nouy και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις στους Financial Times, και ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann τάσσεται υπέρ της κατάρρευσης ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε με νόημα, μία τράπεζα πρέπει να καταρρέει, δίχως να απειλεί το τραπεζικό σύστημα εν  συνόλω.
«Μία τράπεζα θα πρέπει να καταρρέει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το σύστημα» τόνισε χαρακτηριστικά.
 «Τα όρια στην ευελιξία της ΕΚΤ χρειάζεται να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της» υποστήριξε χαρακτηριστικά, ο Γερμανός τραπεζίτης.
«Είναι απαραίτητο, τα όρια στην ευελιξία της ΕΚΤ να είναι αμετάβλητα και σταθερά» εξήγησε εν συνεχεία.
Αναφερθείς στα πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης, υποστήριξε πως οι εξαιρέσεις στους κανονισμούς των bail in θα πρέπει να είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.
Τέλος, όσον αφορά τις κεντρικές τράπεζες, εκτιμά πως η ανάκαμψη της αξιοπιστία τους έγκειται στην σταθεροποίηση των τιμών.

"Αφήστε τις αδύναμες τράπεζες να πεθάνουν"
Αυτό διαμηνύει η Γαλλίδα τραπεζίτης Danièle Nouy, πρόεδρος του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας (SSM) των ευρωπαϊκών τραπεζών, που θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2014.
"Ορισμένες τράπεζες της ευρωζώνης δεν έχουν μέλλον", αναφέρει, μιλώντας στους Financial Times, στην πρώτη συνένετυξή της από τότε που ανέλαβε τα ηνία του μηχανισμού.
"Ένα αππό τα μεγαλύτερα μαθήματα της κρίσης είναι ότι δεν υπάρχουν μη ρισκογόνα assets. Πρέπει, λοιπόν, να αντιδράσουμε σε αυτό", επισημαίνει η Nouy.
"Είναι η ώρα, μεσούσης της κρίσης, να εφαρμόσουμε πιο αυστηρούς κανόνες σε μερικές χώρες", τονίζει.
Η Γαλλίδα τραπεζίτης υπογράμμισε ότι πρέπει να χαλαρώσει ο δεσμός μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των τραπεζών, ενώ συμφώνησε και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Dragi, ότι κάποιες τράπεζες θα αποτύχουν στα τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Δεν χρειάζεται να συγχωνεύσουμε αδύναμες τράπεζες.
Απλά πρέπει να πεθάνουν", δηλώνει η Nouy.
"Πάντως", σύμφωνα με την ίδια, "οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πίστευαν οι επενδυτές", προσθέτει, εφιστώντας την προσοχή στις αρχές από 'δω και πέρα, γιατί όπως είπε:
"Είμαστε άνθρωποι, και τα μαθήματα ξεχνώνται".
"Πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε σοβαροί όσον αφορά στις τράπεζες", σημείωσε.
Μπορεί η Γαλλίδα τραπεζίτης να μην είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο, σύμφωνα με πλειάδα αναλυτών, πρόκειται για ένα άτομο που συγκεντρώνει όχι μόνο τα αναγκαία προσόντα για το νευραλγικό αυτό πόστο του ευρωπαϊκού banking, αλλά ακόμη περισσότερα.
Η Daniele Nouy αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της, υπηρετώντας την εθνική τράπεζα της Γαλλίας, μέσα από το πόστο του Επόπτη (Prudential Supervision and Regulation Authority).
Η Γαλλίδα τραπεζίτης ωστόσο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην Επιτροπή της Βασιλείας (Basel Committee), συμβάλλοντας στη δημιουργία των διεθνών κανόνων εποπτείας των τραπεζών.
Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα αναλυτών, το μεγάλο ατού της Daniele Nouy είναι ότι διαθέτει εμπειρία τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάνω σε καίριες πτυχές του banking.
H αποστολή της Γαλλίδας σίγουρα δεν είναι εύκολη.
Ο μηχανισμός SSM καλείται να παράσχει ένα αυξημένο επίπεδο ελέγχου και εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, η κατάσταση των οποίων αποτελεί για πολλούς μείζον στοίχημα στην κατεύθυνση εξυγίανσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Η αρχή εποπτείας αποτελεί μετά βεβαιότητας ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της Ευρωζώνης, ικανού να βάλει φρένο στην εμφάνιση τυχόν μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων (και καταστροφών).
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ένα από τα πιο ισχυρά "χαρτιά" της Nouy είναι το γένος της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την ομπρέλα της οποίας θα λειτουργεί ο μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας, δεν διαθέτει κανέναν επικεφαλής που να είναι γυναίκα.
Μέσω της απόφασής της αυτής, να αναθέσει σε γυναίκα το τιμόνι της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής πρωτοβουλίας της, η ΕΚΤ επιχειρεί να βάλει φρένο στις κατηγορίες για "σεξισμό", τις οποίες έχει πολλάκις κληθεί να αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης