Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικά υποδέχονται οι Ευρωπαίοι το «όχι» των Ελβετών στους μετανάστες

Αρνητικά υποδέχονται οι Ευρωπαίοι το «όχι» των Ελβετών στους μετανάστες
«Άσχημο και ανησυχητικό νέο» το χαρακτήρισε ο γάλλος ΥΠΕΞ - Τη λύπη της εξέφρασε η ελληνική προεδρία για την εισαγωγή ποσοστώσεων στη μετανάστευση - Η Ε.Ε. απειλεί ότι θα επανεξετάσει το σύνολο των σχέσεών της με την Ελβετία
Αρνητικά υποδέχονται οι Ευρωπαίοι το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελβετία σχετικά με το μεταναστευτικό, το οποίο διεξήχθη με πρωτοβουλία ενός ακροδεξιού κόμματος και με το οποίο οι Ελβετοί είπαν «ναι» στην επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα αυτό «αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Ελβετία» και προειδοποίησε ότι «η Ε.Ε. θα εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας αυτής στο σύνολο των σχέσεων» των κρατών - μελών της με τη Βέρνη.
Παράλληλα, η ελληνική προεδρία εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της τονίζεται ότι «η εισαγωγή ποσοστώσεων στη μετανάστευση των πολιτών της Ε.Ε. αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελβετικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται στη σχετική διμερή συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ και η οποία αποτελεί κύριο παράγοντα για την αρμονική ανάπτυξη των σχέσεών μας».
Επισημαίνεται ακόμη ότι η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων συνιστά ουσιώδη Αρχή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου και θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών της, Ελβετών και υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί και να προωθηθεί».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Ε.Ε.θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος «και είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με την κυβέρνηση της Ελβετικής Ομοσπονδίας, με σκοπό να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των ζητημάτων που εγείρονται, από εδώ και στο εξής».
Τη λύπη της για το αποτέλεσμα εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, W. Shoible, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό θα «δημιουργήσει πολυάριθμες δυσκολίες για την Ελβετία σε πολλούς τομείς».
Επίσης, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, L. Fabius, χαρακτήρισε σήμερα ανησυχητικό και άσχημο νέο το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τις σχέσεις με την Ελβετία.
«Είναι ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα γιατί σημαίνει ότι η Ελβετία θέλει να κλειστεί στον εαυτό της. Θα αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με την Ελβετία», ανέφερε ο κ. Fabius.
Υπενθυμίζεται ότι χθες οι ελβετοί ψηφοφόροι ψήφισαν με οριακή διαφορά υπέρ της επιβολής ορίου στον ετήσιο αριθμό μεταναστών στην Ελβετία.
Ουσιαστικά, το αποτέλεσμα αυτό βάζει σε τροχιά σύγκρουσης τη χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλεί με ενδεχομένως βαριές συνέπειε- το σύνολο της συνεργασίας με τους «28».
Η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης