Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεταμένο το κλίμα στη Βοσνία - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας

Τεταμένο το κλίμα στη Βοσνία - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας
Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητούν οι διαδηλωτές
Στους δρόμους βγήκαν εκ νέου εκατοντάδες πολίτες στο Σεράγεβο, οι οποίοι διαδήλωσαν ειρηνικά μεν, αλλά με το κλίμα να παραμένει εύφλεκτο, κατηγορώντας την αστυνομία για ξυλοδαρμούς συλληφθέντων κατά τις ταραγμένες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.
Έντονη είναι η ανησυχία για το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με τον πρωθυπουργό της γειτονικής Κροατίας (μόνη χώρα-μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή) να συναντάται με τον Βόσνιο ομόλογό του και να καλεί τους «28» να συνδράμουν το Σαράγεβο.
Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, πολίτες στο Σαράγεβο και στην Τούζλα -την καρδιά των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών- διαδήλωσαν εκ νέου φωνάζοντας συνθήματα που ζητούσαν παραίτηση της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις, που την Παρασκευή εξελίχθηκαν σε πυρπολήσεις κυβερνητικών κτιρίων και συγκρούσεις με την αστυνομία με τουλάχιστον 300 τραυματίες, είχαν ξεκινήσει από την Τούζλα με φόντο τις αντιδράσεις για κλείσιμο εργοστασίων σε μια οικονομία με 40% ανεργία.
Τα χρόνια οικονομικά προβλήματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα, σε συνδυασμό με την πάντα υφέρπουσα εθνοτική ένταση, συνθέτουν τον καμβά πίσω από τη σφοδρότερη αναταραχή στη χώρα από το τέλος του πολέμου.
Η τελευταία διαδήλωση στο Σαράγεβο στράφηκε εναντίον της αστυνομίας, την οποία οι διαδηλωτές κατηγορούν πως ξυλοκόπησε τους συλληφθέντες στα κρατητήρια. Ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος που είχε γίνει στόχος της διαδήλωσης, ο Μιρσάντ Σούκιτς, βγήκε και μίλησε στο πλήθος, αρνούμενος πως οι 44 που τέθηκαν υπό κράτηση στην πρωτεύουσα ξυλοκοπήθηκαν ή ήταν ανήλικοι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο δέκα από αυτούς δεν είχαν απελευθερωθεί. Ωστόσο, 17χρονος που υποστηρίζει ότι ήταν ανάμεσα σε αυτούς που τέθηκαν υπό κράτηση είπε ότι ήταν ένας από αρκετούς που ξυλοκοπήθηκαν στα υπόγεια της αστυνομίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης