Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο μικροσκόπιο των αρχών τέσσερις μεγάλες τράπεζες για την πιθανότητα χειραγώγησης του Libor

Στο μικροσκόπιο των αρχών τέσσερις μεγάλες τράπεζες για την πιθανότητα χειραγώγησης του Libor
Ολοένα και περισσότερες τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών εποπτικών αρχών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν εντείνει τις έρευνες τους για πιθανές προσπάθειες χειραγώγησης των επιτοκίων στη λονδρέζικη διατραπεζική αγορά.
Μετά την ελβετική τράπεζα UBS, η οποία έχει ήδη λάβει κλήση για κατάθεση από τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές, και η Bank of America, και η Citigroup και η Barclays, έλαβαν τα σχετικά ειδοποιητήρια, στα πλαίσια της έρευνας περί χειραγώγησης του επιτοκίου Libor στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αν και η διοίκηση της West LB αρνείται ότι κλήθηκε προς κατάθεση, πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι είναι μέσα στη λίστα.
Το Libor είναι το επιτόκιο στη λονδρέζικη διατραπεζική αγορά, το οποίο καθορίζεται από την Ενωση Βρετανών Τραπεζιτών βάσει στοιχείων που συλλέγει από διάφορες τράπεζες, οι οποίες αποφαίνονται για το κόστος δανεισμού τους σε διάφορες χρονικές περιόδους και σε διαφορετικά νομίσματα.
Από το 2008 η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών είχε διατυπώσει σε έκθεσή της υποψίες ότι ενδεχομένως εξωτερικοί παράγοντες να έχουν επηρεάσει παράνομα τη διαδικασία καθορισμού των επιτοκίων του Libor.
Μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών η Ενωση Βρετανών Τραπεζιτών είχε ανακοινώσεις ότι επρόκειτο να αυξήσει τον αριθμό των τραπεζών βάσει των οποίων συλλέγει τα στοιχεία για τον καθορισμό του Libor. Είχε ανακοινώσει επίσης ότι θα διενεργούσε έρευνα για να συμπεριλάβει στις μετρήσεις της για τον καθορισμό του Libor και τις συναλλαγές στην αγορά των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης